Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA: oferta iraniană nu prezintă "nimic nou"

0
13 Dec 2009 01:00:28
Autor: adevarul
Iranul este suspectat că vrea să obţină bomba nucleară
Iranul este suspectat că vrea să obţină bomba nucleară

Statele Unite au estimat sâmbătă că propunerea iraniană de schimb de uraniu nu prezintă 'nimic nou', un înalt responsabil considerând că ea 'nu pare conformă' unui acord permiţând Teheranului să scape de sancţiuni, transmite AFP.

"Propunerea Iranului astăzi nu pare conformă cu acordul preliminar echitabil şi echilibrat propus de AIEA în consultare cu Statele Unite, Rusia şi Franţa", a estimat responsabilul, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

La câteva săptămâni după ce a respins un proiect de acord al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care prevedea ca Iranul să îmbogăţească printr-o terţă ţară uraniul său slab îmbogăţit pentru a obţine în schimb combustibil pentru reactorul său de cercetare, Teheranul a făcut o nouă ofertă sâmbătă.

Astfel, el s-a oferit să schimbe 400 de kilograme din uraniul său îmbogăţit de 3,5 la sută contra combustibil nuclear pentru reactorul său de cercetare, propunând ca acest schimb să aibă loc în insula iraniană Kish, o zonă scutită de impozite ce posedă propria sa legislaţie.

Iranul afirmă că dezvoltă o program nuclear civil, dar o parte a comunităţii internaţionale îl bănuieşte de fapt că încearcă să producă uraniu puternic îmbogăţit pentru fabricarea unei bombe atomice, aminteşte AFP.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările