Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA, Pandemia Covid-19. Peste 2.400 de morţi în 24 de ore, cel mai ridicat bilanţ în şase luni. Curtea Supremă a blocat impunerea de restricţii asupra lăcaşelor de cult în New York

5
26 Nov 2020 12:05:46
Autor: Viorica Marin
Statele Unite, ţara cea mai afectată de pandemia de COVID-19 în cifre absolute, au înregistrat în total peste 12,7 milioane de cazuri şi 262.080 de decese.
Statele Unite, ţara cea mai afectată de pandemia de COVID-19 în cifre absolute, au înregistrat în total peste 12,7 milioane de cazuri şi 262.080 de decese.

SUA au anunţat miercuri, în ajunul sărbătorii de Ziua Recunoştinţei, peste de 2.400 de decese asociate COVID-19 în 24 de ore, potrivit datelor oferite de Universitatea Johns Hopkins, un bilanţ care nu a mai fost atins de peste şase luni. Cu toate acestea, Curtea Supremă a dat câştig de cauză organizaţiilor religioase într-o dispută privind restricţiile impuse de statul New York care limitau numărul de participanţi la serviciile religioase.

În Statele Unite s-au înregistrat totodată aproape 200.000 de noi cazuri de COVID-19, potrivit sursei citate. Aceasta a fost a doua zi consecutivă în care s-a depăşit pragul zilnic de 2.000 de decese.
 
Ultima dată când numărul deceselor a depăşit 2.400 într-o singură zi a fost la începutul lunii mai, în plină criză sanitară în Statele Unite.
 
Confruntate cu un nou focar de epidemie, care se află în faza "exponenţială" în SUA potrivit autorităţilor din domeniul sănătăţii, numeroase state au reimpus, una după alta, restricţii în pofida sosirii sezonului sărbătorilor de iarnă.
 
Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving) este o mare sărbătoare în SUA, pentru mulţi mai importantă decât Crăciunul, în care prietenii şi familiile se reunesc în jurul tradiţionalului curcan umplut.
 
Fără a interzice deplasările, Centrele Americane de Prevenire şi Control al Bolilor (CDC) au cerut pentru prima dată americanilor să nu călătorească pentru această sărbătoare.
 
Statele Unite, ţara cea mai afectată de pandemia de COVID-19 în cifre absolute, au înregistrat în total peste 12,7 milioane de cazuri şi 262.080 de decese.
 
 Cu toate acestea,  Curtea Supremă a Statelor Unite a hotărât în favoarea organizaţiilor religioase într-o dispută privind restricţiile legate de COVID-19 impuse de guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, care limitau numărul de participanţi la serviciile religioase, anunţă CNN.
 
În decizia luată cu 5 voturi la 4, judecătoarea Amy Coney Barrett, numită recent de preşedintele Donald Trump, s-a alăturat judecătorilor conservatori în opinia majoritară în timp ce judecătorul-şef Justin Roberts a votat alături de cei trei liberali ai Curţii.
 
Decizia blochează un ordin al guvernatorului Cuomo prin care participarea la serviciile religioase era limitată la 10, respectiv 25 de enoriaşi, dând câştig de cauză unei plângeri formulate de Dieceza Catolică din New York şi Agudath Israel, potrivit NBC News.
 
Statul New York s-a apărat afirmând că restricţiile impuse lăcaşelor de cult au fost deja relaxate.
 
Opinia majoritară notează că restricţiile ar încălca libertatea religioasă şi nu sunt neutre deoarece „impun un tratament în mod deosebit de dur lăcaşelor de cult”.
 
Deşi instituţiile religioase ar fi afectate, afacerile catalogate ca esenţiale ar putea primi câte persoane doresc, potrivit curţii, iar lista cuprinde saloane de acupunctură şi alte facilităţi despre care judecătorii afirmă că nu sunt esenţiale.
 
Curtea notează de asemenea că nu există dovezi că organizaţiile care au formulat plângerea au contribuit la răspândirea COVID-19.
 
Judecătorul-şef Justin Roberts a formulat o opinie separată, afirmând că nu vede necesitatea acestei decizii întrucât autorităţile au revizuit deja măsurile şi lăcaşele de cult care au intentat acţiunea pot deja să ţină servicii până la 50% din capacitate.
 
Judecătoarele liberale Sonia Sotomayor şi Elena Kagan au notat că admiterea plângerii „doar va exacerba suferinţa naţiunii”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mihai Giurgiuveanu
26.11.2020, 12:40:58

De ce nu ne vedem noi de "saracia si nevoile si neamul" nostru si aratam cu degetul spre altii? Ieri, 25 noiembrie, au fost in Romania 168 de decese de covid, la o populatie de 18 ori mai mica decat a Statelor Unite. Deci pastrand proportia, acolo ar fi trebuit sa fie 3024 de decese, in loc de 2400. De aratat cu degetul ar trebui aratat spre China, care a generat si a raspandit covidul, soldat cu 1,436,175 decese, pana ieri. Si totusi, ciudat, nu se cerceteaza cum a aparut pandemia, care a fost sursa, cine sunt vinovatii. Mai ales ca aceasta e a treia pandemie produsa de China, numai in secolul 21.

-9 (11 voturi)
Cetăţeanul Turmentat
26.11.2020, 15:12:09

Stii sa calculezi cu aritmetica de clasa a doua, baiete, in loc sa-ti pui capul la contributie si sa nu mai compari mere cu pere, de pe continente diferite.

+11 (15 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
26.11.2020, 18:50:01

Baiete turmentat, dumneata nu stii nici macar atata! Si nici vorba "sa-ti pui capul la contrbutie", cum recomanzi altuia, de fapt nu ai nicio replica inteligenta! Nu e vorba de "mere cu pere", e vorba de acelasi lucru, adica de decese cauzate de covid-19, in doua tari, Romania si US. Romanii anti-Trump au prostul obicei sa arate cu degetul spre numarul de morti din America deocamdata a lui Trump, cand la noi dezastrul este si mai mare! Sa ne vedem de dezastrul de aici!

-6 (6 voturi)
Mihai Neagu
26.11.2020, 20:19:45

@Mihai Giurgiuveanu, re-ai trezit din nou si scuipi venin? Ai totusi perfecta dreptate. Hai sa ne uitam in ograda noasta: ce face Führer-ul tau? ALEGERI... Acum, ce mai spui?

-11 (11 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
27.11.2020, 00:35:29

Acum spun ca tot Nea gumi ai ramas! Venin scuipi dumneata, doar atata poti. Pentru asta nu trebuie creier!

-10 (10 voturi)
Modifică Setările