Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA pregătesc o campanie majoră de testare a unor vaccinuri pentru noul coronvirus, pentru a oferi un vaccin sigur şi eficace până la sfârşitul acestui an

9
22 May 2020 23:22:44
Autor: News.ro
foto shutterstock
foto shutterstock

Statele Unite pregătesc o campanie majoră de testare a circa şase vaccinuri candidat, care va implica peste 100.000 de voluntari, pentru a oferi un vaccin sigur şi eficace până la sfârşitul anului 2020, au declarat cercetători implicaţi în program, transmite Reuters.

Proiectul va comprima în doar câteva luni activităţi de dezvoltare şi testare a vaccinurilor care în mod nomal ar avea loc pe parcursul a 10 ani, ceea ce arată urgenţa de a opri pandemia care a infectat peste 5 milioane de oameni şi a ucis peste 335.000, afectând economia globală.

În acest scop, producători majori de vaccinuri au convenit să facă schimb de date şi să îşi pună la dispoziţia companiilor concurente reţelele folosite pentru studiile clinice, în cazul în care vaccinul candidat propriu va eşua, au spus cercetătorii.

Vaccinurile candidat care vor fi dovedite ca sigure în studii clinice de mică amploare vor fi testate apoi în studii clinice uriaşe, cu 20.000 – 30.000 de participanţi pentru fiecare vaccin, începând din luna iulie.

Între 100.000 şi 150.000 de oameni ar putea fi înrolaţi în studii, a declarat dr. Larry Corey, expert în vaccinuri la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle, care ajută la proiectarea studiilor clinice.

”Dacă nu este găsită o problemă de siguranţă, se continuă”, a declarat dr. Francis Collins, director al National Institutes of Health (NIH).

Activităţile pentru testarea vaccinurilor fac parte dintr-un parteneriat public-privat numit Accelerating COVID-19 Therapeutic Interventions and Vaccines (ACTIV), anunţat luna trecută.

Eforturile fac parte din divizia de cercetare şi dezvoltare a programului “Operation Warp Speed”, anunţat săptămâna trecută de Casa Albă pentru accelerarea dezvoltării de vaccinuri pentru coronavirus.

Vaccinurile, care vor fi folosite pe oameni sănătoşi, sunt de obicei testate în mai multe etape, începând cu testele pe animale.

Testele pe oameni încep cu un mic studiu de siguranţă efectuat pe voluntari sănătoşi, urmat de un studiu mai larg pentru a găsi doza potrivită şi pentru a obţine date preliminare privind  eficacitatea.

Etapa finală constă în testări pe scară largă, pe mii de oameni. Abia atunci un dezvoltator de vaccin se va angaja să producă milioane de doze. În era coronavirusului, multe dintre aceste etape se vor suprapune, în special studiile în fază intermediară şi finală, au spus Collins şi Corey.

Abordarea implică riscuri, deoarece anumite probleme de siguranţă pot apărea doar în studiile efectuate pe scară largă.

Americanii sunt îngrijoraţi de viteza în care se lucrează la dezvoltarea vaccinurilor, a arătat un sondaj Reuters / Ipsos.

Un vaccin extrem de eficace ar putea fi testat chiar şi doar şase luni, dacă există o diferenţă mare de beneficii între vaccin şi grupurile placebo, a spus Corey. Pentru un vaccin cu eficacitate modestă, studiile ar putea dura nouă până la 12 luni.

Guvernul Statelor Unite a angajat miliarde de dolari pentru a ajuta producătorii să producă doze de vaccinuri care s-ar putea să nu aibă succes.

Pentru a obţine cel mai rapid răspuns, vaccinurile vor fi testate pe personal medical şi în comunităţile unde virusul se răspândeşte în continuare, pentru a arăta dacă a redus numărul de cazuri noi de COVID-19.

Washington D.C, unde epidemia de coronavirus nu a atins încă nivelul maxim, este o zonă de testare probabilă. Testele pot fi efectuate şi în străinătate, inclusiv în Africa, unde virusul tocmai a început să se răspândească, a spus Collins.

Guvernul intenţionează să se folosească de propriile reţele de testare, inclusiv cele 100 de facilităţi de asistenţă a veteranilor, pentru potenţiali voluntari pentru studii clinice, în timp ce producătorii de medicamente vor recruta din reţelele lor de cercetare clinică.

Un vaccin al companiei de biotehnologie Moderna, dezvoltat în parteneriat cu NIH, va fi primul care va intra în testare la scară largă, în iulie, iar acestuia i se poate adăuga un vaccin de la Universitatea britanică Oxford şi AstraZeneca, a spus Collins.

Guvernul american a anunţat joi că va cheltui 1,2 miliarde de dolari pentru a-şi asigura 300 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat la Oxford. Acest vaccin este deja testat pe oameni.

Vaccinurile dezvoltate de Johnson & Johnson, Sanofi şi Merck sunt cu o lună sau două în urma celor două companii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Herr Hoher
23.05.2020, 02:26:48

Tot felu' de p'afaristi.S-a anuntat azi dimineata ca substanta care declansaza sistemu' imunitar a fost gasita. Restu' e treaba de salahor cateva luni. Nu multe. Da' daca nu urmaresti decat CNN......... Desi am auzit ca si CNN au behait ceva azi dimineata.

-3 (5 voturi)
IMGB
23.05.2020, 03:56:20

herr Hohaiala.... Important ar fi sa nu mai behai tu ....hohaielistule !

-1 (5 voturi)
Herr Hoher
23.05.2020, 05:15:02

Comentariu considerat abuziv.

IMGB
23.05.2020, 03:53:55

Pai ar fi normal ca dupa ce l-au inventat sa faca si vaccinul ! Dar n-au murit inca 2-3 miliarde asa ca ...mai asteptam ,,,

-1 (5 voturi)
Cel Mare Scarambeu
23.05.2020, 09:53:13

Umbla si amerlocii astia ca nebunii sa nu le-o ia chinezii inainte si sa fie nevoiti sa stea in genunchi in fata lor ca sa cerseasca vaccinul.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările