SUA pregătesc o confruntare publică la Consiliul de Securitate al ONU dacă Rusia intervine militar în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei cinci membri permamenţi ai Consiliului de Securitate ONU FOTO SHUTTERSTOCK
Cei cinci membri permamenţi ai Consiliului de Securitate ONU FOTO SHUTTERSTOCK

SUA plănuiesc o confruntare publică cu Rusia la Consiliul de Securitate al ONU dacă preşedintele rus intervine militar în Ucraina, în contextul în care şi-au ţinut tot timpul la curent aliaţii europeni şi din Consiliu asupra activităţilor Rusiei, a declarat sub anonimat un oficial american de rang înalt, relatează Foreign Policy.

Acesta a făcut declaraţii sub anonimat având în vedere natura confidenţială a contactelor diplomatice, notând faptul că ameninţările Rusiei lovesc chiar „în miezul Cartei ONU”.

Confruntarea publică i-ar pune faţă în faţă pe ambasadorii american şi rus la ONU, Linda Thomas-Greenfield, respectiv Vassili Nebenzia.

Prin această mişcare, administraţia Biden vrea să-şi creeze un avantaj evidenţiind izolarea diplomatică a Rusiei şi, dacă e posibil, să decupleze Rusia de cel mai puternic aliat al său, China, în măsura în care că aceasta se află printre promotorii apărării integrităţii teritoriale a statelor membre ONU.

Oficialul american de rang înalt a comentat că o confruntare publică între SUA şi Rusia la Consiliul de Securitate al ONU ar avea meritul de „a atrage atenţia asupra crizei, întrucât ar avea capacitatea de „a demonstra cât de izolată e Rusia deopotrivă în Consiliul de Securitate şi pe scena lumii”. Totodată, SUA ar putea avea şansa de a preveni valul de dezinformare la care SUA se aşteaptă din partea Rusiei.

ONU a mai fost un teatru pentru confruntări majore între superputeri - de pildă, când delegaţia SUA condusă de Adlai Stevenson, în timpul mandatului lui John F. Kennedy, a provocat Rusia să recunoască desfăşurarea de rachete în Cuba. SUA au oferit atunci dovezi convingătoare, şi anume fotografii captate de avioanele de spionaj americane ale siturilor de rachete din Cuba, spune Michael Dobbs, autorul unui volum despre criza rachetelor din Cuba.

„Cum jurnaliştii occidentali aveau acces interzis în Cuba”, „ONU a devenit centrul atenţiei publice. Cu toate acestea retragerea rachetelor sovetice nu s-a datorat dezbaterilor publice de la ONU care au avut un rol modest, ci faptului că atât conducătorul sovietic Nikita Hruşcev, cât şi Kennedy, şi-au dat seama că „se joacă cu focul”, astfel că au căutat o ieşire din impas prin negocieri diplomatice de culise.

Diplomaţii se aşteaptă la reluarea tipului de dezbateri care au avut loc în Consiliul de Securitate după invazia Georgiei de către Rusia, în 2008, când separatiştii susţinuţi de ruşi au revendicat Oseţia de Sud şi Abhazia, ca în 2014 Rusia să anexeze peninsula Crimeea.

„Aş anticipa că vom avea o confruntare în cadrul Consiliului de Securitate”, a spus un diplomat al Consiliului de Securitate, care a cerut să vorbească sub anonimat, deoarece nu sunt încă autorizaţi să facă declaraţii presei. „O aduci în discuţie la consiliu, îţi expui argumentele, îi forţezi pe ruşi să-şi apere poziţia şi încerci să desprinzi China de Rusia”.

Planurile SUA sunt preliminare şi e posibil să nu se concretizeze dacă între timp Statele Unite şi Rusia, care nu au încheiat discuţiile, ajung la un acord. Dar există şi un oarecare scepticism cu privire la capacitatea Statelor Unite de a face de a face Rusia să se ruşineze şi să inverseze cursul în Ucraina.

„Cred că sancţiunile sunt singurele lucruri ce ar putea avea greutate. Am foarte mari îndoieli că restul ar putea avea vreun impact asupra calculelor lui Putin”, a declarat Michel Duclos, fost ambasador al Franţei în Siria şi al doilea  înalt oficial al Franţei la ONU,  în prezent consilier special al Institutului Montaigne.

„Ştim care va fi manualul SUA dacă Rusia va întreprinde acţiuni militare, pentru că am văzut toate acestea şi înainte, în 2014”, a spus Richard Gowan, specialist ONU la International Crisis Group. „SUA şi aliaţii săi vor convoca o mulţime de şedinţe de consiliu, vor face o mulţime de declaraţii tari şi, probabil, vor aplica cel puţin o sancţiune pe care Rusia o va opri prin veto”.

„Nimeni nu crede că Consiliul va avea un rol cu adevărat substanţial în negocierea încheierii unui nou război în Ucraina”, a adăugat Gowan. „Dar este o platformă bună pentru diplomaţia publică. Ideea va fi să facem cât mai mult zgomot cu privire la comportamentul Rusiei”.

Între timp, Rusia a început deja să treacă înaintea americanilor şi să modeleze dezbaterea privind Ucraina. Luna trecută, Rusia a invitat un număr de vorbitori să informeze membrii consiliului celor 15 naţiuni despre maltratarea minorităţilor din Ucraina şi Ţările Baltice. „Cred că ambele părţi vor folosi ONU ca un loc pentru a lupta pentru controlul naraţiunii politice globale”, a adăugat Gowan. „Şi ambele părţi vor inunda reţelele de socializare cu videoclipuri şi citate din reuniunile ONU, pentru a influenţa bătălia media pe scară largă”.

Consiliul de Securitate al ONU poate fi o instituţie foarte puternică dacă puterile cheie sunt aliniate, aşa cum s-a întâmplat când preşedintele american George HW Bush a aliniat lumea în spatele unei coaliţii militare conduse de SUA ce avea să alunge forţele lui Saddam din Kuweit. Doar că fricţiunile dintre Statele Unite, China şi Rusia au paralizat în mare măsură consiliul, subminând recent orice eforturi de a aborda pandemia sau de a calma conflictele din lume, din Siria până în Yemen.

În această săptămână, Washingtonul şi aliaţii săi din NATO au fost angajaţi în discuţii intense cu oficiali ruşi, menite să descurajeze Moscova să lanseze o lovitură militară împotriva Ucrainei. Preşedintele rus Vladimir Putin a masat o forţă de peste 100.000 de militari de-a lungul graniţei cu Ucraina, stârnind îngrijorări că Rusia intenţionează să invadeze fosta republică sovietică.

Într-o conversaţie telefonică cu Biden luna trecută, Putin a insistat să primească asigurări de securitate cu putere juridică cum că NATO nu se va extinde la graniţele Rusiei, în timp ce un consilier de vârf a ameninţat cu „consecinţe grave” dacă Statele Unite şi aliaţii săi impun noi sancţiuni Rusiei.

În cadrul discuţiilor la nivel înalt cu secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman, la Geneva, săptămâna aceasta, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a subliniat că este „absolut obligatoriu” ca Ucraina – care încearcă să se alăture alianţei militare – să nu devină „vreodată” membră NATO.

SUA şi Rusia sunt membri permanenţi şi cu drept de veto în Consiliul de securitate al ONU, iar până acum niciuna din cele 15 naţiuni membre nu a solicitat o reuniune pe tema crizei ucrainene.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite