Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA. Preşedintele Joe Biden a declarat stare de urgenţă în statul California, din cauza incendiilor de vegetaţie

1
2 Sep 2021 13:37:54
Autor: Viorica Marin
Peste 15.000 de pompieri se luptă să stingă incendiile de vegetaţie din California
Peste 15.000 de pompieri se luptă să stingă incendiile de vegetaţie din California

Preşedintele SUA, Joe Biden a declarat stare de urgenţă în statul California, unde incendiile de vegetaţie au forţat zeci de mii de persoane să îşi părăsească locuinţele din regiunea Lacului Tahoe.

Joe Biden a dispus asistenţă federală de urgenţă, pentru a susţine autorităţile locale în lupta cu flăcările care ard în zona Sierra Nevada de peste două săptămâni.
Mii de persoane au primit luni ordin de evacuare de pe malul sudic al lacului Tahoe, în California, o zonă turistică ameninţată de un incendiu care face ravagii în regiune de peste două săptămâni, informează AFP marţi.
 
Numit Caldor Fire, incendiul forestier a mistuit deja peste 700 de kilometri pătraţi, distrugând câteva sute de clădiri şi emanând un fum dens ce poluează nordul Californiei.Alimentate de vântul susţinut şi de seceta extremă, flăcările şi-au continuat luni înaintarea spre South Lake Tahoe, o aşezare turistică situată pe malul celui mai mare lac alpin din America de Nord, la graniţa cu Nevada.
 
"Condiţiile şi combustibilii sunt (de proporţii) istorice", a declarat pentru San Francisco Chronicle comandantul pompierilor care luptă contra acestui incendiu, Jeff Veik. "O să stingem acest incendiu. Dar nu se va întâmpla astăzi", a adăugat el.
Caldor Fire este doar unul dintre zecile de incendii care devastează vestul Statelor Unite, regiune afectată de o secetă cronică, exacerbată în continuare de efectele schimbărilor climatice. Peste 7.000 de kilometri pătraţi de vegetaţie au ars deja, mai mult decât dublu faţă de media din această perioadă a anului.
 
Zeci de mii de locuitori au fost nevoiţi să fugă din calea flăcărilor, adesea fără să ştie când pot reveni acasă sau dacă îşi vor găsi locuinţele intacte. În total, aproximativ 22.000 de persoane din zonă au primit ordin de evacuare luni dimineaţă. Cu aceste incendii recente, lacul Tahoe s-a schimbat. Va fi aşa în fiecare an de acum înainte. Duminică, focul a mistuit pantele Twin Bridges, preferate de schiori în timpul iernii. Tunurile de zăpadă au fost folosite în încercarea de a uda terenul şi de a ţine flăcările la distanţă. Spre nord, uriaşul incendiu numit Dixie Fire a continuat să se extindă, după ce a mistuit peste 3.000 de kilometri pătraţi de la momentul izbucnirii sale, în urmă cu şase săptămâni.
 
Peste 15.000 de pompieri se luptă cu aproximativ 15 incendii forestiere de amploare. Numărul şi intensitatea acestora au crescut în ultimii ani în vestul Statelor Unite, sezonul incendiilor extinzându-se în mod evident.
 
Potrivit experţilor, acest fenomen este asociat în special încălzirii globale - creşterea temperaturii, multiplicarea valurilor de căldură şi reducerea cantităţii de precipitaţii la nivel local formează un cocteil favorabil declanşării incendiilor.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Obidit
2.09.2021, 13:44:37

Nu era mai ieftin sa-i predati pe criminalii afganistanilor ?

-3 (3 voturi)
Modifică Setările