Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA promit o reacţie virulentă dacă se confirmă că Rusia plătea talibani să ucidă soldaţi occidentali

16
2 Jul 2020 09:31:42
Autor: Viorica Marin
Soldaţi americani în Afganistan Foto EPA EFE (arhiva)
Soldaţi americani în Afganistan Foto EPA EFE (arhiva)

Administraţia Donald Trump va avea o reacţie virulentă dacă se va confirma că Rusia le-a oferit recompense insurgenţilor talibani afgani pentru a omorî militari americani sau din alte ţări NATO în Afganistan, afirmă Robert O'Brien, consilierul prezidenţial american pentru siguranţă naţională.

Casa Albă a admis că au existat informaţii ale serviciilor secrete despre acţiunile Rusiei în Afganistan, dar susţine că preşedintele Donald Trump nu a fost informat deoarece datele nu erau confirmate.
 
Referindu-se la presupusa colaborare a Rusiei cu talibanii, Robert O'Brien a precizat, potrivit agenţiei Reuters: „Sunt acuzaţii importante care, dacă se vor confirma, vă pot garanta că preşedintele va recurge la acţiuni puternice".
 
Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a cerut Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA să ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense acordate de Rusia insurgenţilor talibani afgani, exprimând preocupare privind dezminţirile preşedintelui Donald Trump. Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat, le-a trimis o scrisoare directorului Comunităţii agenţiilor secrete americane, John Ratcliffe, şi directorului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Gina Haspel.
 
„Preşedintele a negat că a fost informat, dar Administraţia SUA nu a negat existenţa informaţiilor. Întrebările care apar sunt: a fost informat preşedintele şi, dacă nu, de ce nu şi de ce nu a fost informat Congresul. Congresul trebuie să aibă cunoştinţă despre această ameninţare semnificativă asupra trupelor americane şi trupelor aliaţilor noştri şi ce opţiuni sunt disponibile pentru tragerea Rusiei la răspundere. Tăcerea deranjantă a Administraţiei şi lipsa de acţiuni periclitează vieţile trupelor noastre şi ale militarilor din ţări partenere. Refuzul preşedintelui de a lua atitudine contra Rusiei periclitează, de asemenea, vieţi în regiune, în contextul în care Guvernul afgan şi Statele Unite sunt implicaţi în negocieri de pace esenţiale cu talibanii", afirmă Nancy Pelosi.
 
Preşedintele Donald Trump a negat că ar fi fost informat despre riscurile la adresa militarilor americani din Afganistan.
 
„Nu m-a informat nimeni pe mine, pe vicepreşedintele Mike Pence sau pe şeful Statului Major, Mark Meadows, despre aşa-numitele atacuri ale ruşilor asupra trupelor noastre din Afganistan, despre care au relatat sursele anonime ale cotidianului de Ştiri False New York Times", a declarat Donald Trump, subliniind că „nu a avut nimeni o atitudine mai dură faţă de Rusia decât Administraţia Trump".
 
O unitate a agenţiilor de informaţii militare din Rusia le-a oferit în secret recompense insurgenţilor talibani pentru a omorî trupe ale coaliţiei internaţionale din Afganistan, inclusiv militari americani, au afirmat oficiali citaţi de cotidianul The New York Times. Administraţia SUA a concluzionat în urmă cu câteva luni că o unitate a serviciilor ruse de informaţii militare, implicată în tentative de asasinat şi alte operaţiuni secrete în Europa în scopul destabilizării Occidentului şi atacării persoanelor acuzate de trădare, a oferit în secret, anul trecut, recompense pentru atacuri care au avut succes. Militanţi islamişti ori elemente infracţionale asociate cu aceştia par să fi colectat bani oferiţi prin astfel de recompense, au declarat oficialii citaţi de NYT. Douăzeci de americani au fost ucişi în confruntările din Afganistan în 2019, dar nu este clar asupra căror crime există suspiciuni privind oferirea de recompense.
 
Datele raportului elaborat de serviciile secrete americane i-au fost prezentate preşedintelui Donald Trump, iar Consiliul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă a discutat despre această problemă la sfârşitul lunii martie. Oficialii de la Washington au elaborat o serie de potenţiale măsuri, începând cu formularea unei note de reclamaţie la Moscova şi a unei solicitări de oprire a acestor practici, dar şi posibilitatea intensificării sancţiunilor şi aplicării altor posibile măsuri de ripostă, dar Casa Albă trebuie să autorizeze acţiunile, au declarat oficialii citaţi.

Un grup de congremeni democraţi şi republicani se întâlneşte în cursul zilei cu înalţi reprezentanţi ai serviciilor de informaţii pentru a discuta alegaţiile că Rusia ar fi plătit anul trecut miliţiile Taliban sau organizaţii criminale din Afganistan pentru atacuri ţintite împotriva militarilor coaliţiei internaţionale, în special a militarilor americani. La reuniunea de joi, care are loc în spatele uşilor închise, vor fi prezenţi directoarea Agenţiei Internaţionale de Informaţii (CIA) Gina Haspel şi Directorul Serviciului Naţional de Informaţii, John Ratcliff.

Preşedintele Donald Trump a reafirmat pe 1 iulie că nu a fost informat despre aceste alegaţii din cauză că diversele servicii de informaţii nu erau de acord asupra veridicităţii lor. Cotidianul NYT, cel care a relatat prim dată despre aceste atacuri ţintite, susţine – citând oficiali apropiaţi Casei Albe – că preşedintele ar fi primit încă din februarie o informaţie scrisă.

În 2019, peste 20 de militari americani au fost ucişi în Afganistan dar nu este clar dacă vreunul a fost victima unui astfel de atac ţintit, plătit de Rusia. Atât NYT cât şi Washington Post susţin însă, citind din nou surse oficiale anonime, că cel puţin un militar american a murit într-un astfel de atac, plătit de Rusia.

Dacă alegaţiile se adeveresc, în Congres, în ambele partide, se înmulţesc vocile congresmenilor care cer noi sancţiuni împotriva Rusiei. 

Pe de altă parte, secretarul de stat american, Mike Pompeo, nu a exclus miercuri posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie invitat la un summit lărgit al G7, care va fi organizat de Statele Unite, subliniind totodată că tratează cu toată seriozitatea activităţile Moscovei în Afganistan. Rusia a fost exclusă din G8 în 2014, după anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea.

   Pentagonul a publicat un raport privind relaţiile dintre Rusia şi mişcarea „Taliban”
 
Departamentul american al Apărării presupune că Rusia menţine acorduri de pace cu mişcarea radicală afgană „Taliban” pentru a nu permite prezenţa îndelungată a militarilor americani în Afganistan. „Rusia, cel mai probabil, va continua să sprijine eforturile SUA de reconciliere cu talibanii în speranţa că această reconciliere va limita prezenţa militară pe termen lung a SUA în Afganistan” – se menţionează într-un raport publicat, miercuri, de Pentagon cu privire la securitatea în Afganistan.
 
„Rusia a sprijinit, din punct de vedere politic, talibanii pentru a-şi consolida influenţa în această grupare, pentru a limita prezenţa militară occidentală şi pentru a încuraja operaţiunile de combatere a Statului Islamic, deşi Rusia neagă public orice implicare (în acest sens)” – se afirmă în raport.
 
Autorii documentului susţin că, în februarie, guvernul rus a colaborat cu guvernul central, cu regiunile şi cu mişcarea „Taliban” pentru „a-şi spori influenţa în Afganistan, pentru a accelera retragerea trupelor americane şi pentru rezolvarea problemelor de securitate care ar putea apărea ca urmare a retragerii trupelor”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Victor Nagy
2.07.2020, 09:44:08

„„ SUA promit o reacţie virulentă dacă se confirmă că Rusia plătea talibani să ucidă soldaţi occidentali ”” Adică să urle tare ... împreună cu cățeii proprii .

-1 (13 voturi)
Sorin Constantin
2.07.2020, 10:06:12

@ Victor...,Amerikia Imperialia se face că nu vede, invadarea Afganistanului acum 19 ani a coalizat lumea musulmană...19 ani de lupte cu trupeții Amerikia Imperialia, și ai acoliților, înseamnă luptători și bani pentru arme, muniții, alimente, haine...Nici un guvern nu a anunțat că susține talibanii, talibanii mai și mor în război, dar sînt înlocuiți, nu sînt adunați cu sila, parte dintre ei au neveste și copii de întreținut, de unde vin acești bani ? Foarte probabil din contribuții individuale, cine adună aceste contribuții, cum sînt trimise, sub ce formă, bani, arme, muniții, alimente, etc...Nu de la guvernul din Rusia. Că Rusia nu a uitat ce au pățit militarii sovietici în timpul ocupării Afganistanului...

+4 (10 voturi)
Stefan din Nord
2.07.2020, 10:27:36

Acum ,nu vreau sa fiu inteles gresit ,ca as tine cumva partea rusilor ,dar trebuie sa fim corecti . De ce nu au reusit sovieticii in anii 80 cu toata forta lor militara covarsitoare sa-i linisteasca pe descultii si salbaticii afgani ? Pentru ca afganii au beneficiat de resurse financiare primite de la CIA , armament modern in special rachete sol-aer Stinger si consilieri americani . Cand un elicopter sovietic plin cu soldati era lovit de o racheta americana data gratis mujahedinilor se poate spune fara a gresi ca toti cei morti din elicopter au fost ucisi de americani cu mainile mujahedinilor .

+7 (11 voturi)
Sorin Constantin
2.07.2020, 10:53:30

@ Stefan..., în ziua de azi se știe, mujahedinii antisovietici au primit sprijin oficial din Arabia Saudită 0,6 miliarde $, similar ca valoare a fost contribuția USA. Lansatorii, reali, de rachete sol/aer erau paki și nu afgani...Unii mujahedini au fost trimiși în UK pentru inițierea în lansarea de RAA tip trage și uită, adică RAA autodirihjate, ei dar mujahedinii antrenați de SAS în UK, nu prea au corespuns la final, dar elicopterele și avioanele sovietice trebuiau doborîte...

-1 (7 voturi)
Lamuritorul
2.07.2020, 11:24:24

Cunoscandu-i pe mujici, cred ca nici nu-si mai are loc cuvantul "daca".

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (16)