SUA, provocate din toate părţile: China,  Rusia şi alianţa autocraţilor îi ameninţă rolul în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

SUA pare că se confruntă cu mai multe ameninţări simultan după ce a semnalat îndepărtarea de războiul contra terorismului pentru a se concentra asupra adversarilor precum China şi Rusia, scrie Jerusalem Post într-o analiză.

Rusia tocmai a testat distrugerea unui satelit propriu în spaţiu în timp ce China a testat o armă hipersonică şi s-a antrenat cu ţinte de portavioane americane - cât de ameninţătoare sunt aceste acţiuni pentru SUA?

Oricare ar fi realitatea, testările cu rachete par să fie provocări pentru SUA care mai are şi alte probleme pe cap alături de aliaţii ei - Ucraina, Belarus, Taiwan -  iar lista de crize tot creşte.

În acelaşi timp, SUA au dat prilej Chinei şi Rusiei să vadă cum este împinsă din Afganistan şi din alte locuri. Turcia a determinat SUA să se retragă din părţi ale Siriei şi chiar i-a atacat partenerii de acolo în timp ce SUA nu au spus nimic.

Deşi au cea mai sofisticată tehnologie militară, SUA a fost lentă în general în procurarea armelor şi după o perioadă de relaxare a început să dezvolte noi arme, anunţând învestiţii în navele sale.

Totuşi la expoziţia aeriană de la Dubai cele care sunt în lumina reflectoarelor sunt ţări ca Rusia care recent a prezentat noul avion „Checkmat”. Nu este clar dacă aceste avioane noi fac ce promit, dar percepţia e importantă.

SUA a mai fost în aceeaşi situaţie - în 1970 avertiza asupra celei mai puternice naţiuni care dacă în situaţii de criză acţionează precum un colos demn de milă „forţele totalitarismului şi anarhiei vor ameninţa naţiunile şi instituţiile libere din toată lumea”.

Azi pare să se materializeze acest avertisment de criză pentru că regimurile autoritariste mărşăluiesc peste tot.Turcia a deportat refugiaţi sirieni din cauza unor clipuri pe Tik Tok şi a înăbuşit vocile critice. În faţa întrebării cum mai poate fi Turcia membru NATO secretarul general Jens Stoltenberg  a încercat să răspundă dar fără substanţă. Or, Ankara nu mai respectă valorile NATO şi colaborează cu Rusia, China şi Iran.

Toate dictaturile de azi lucrează împreună - Venezuela şi Belarus sunt parteneri cheie ai Turciei, Iranului şi Rusiei.

„Toate aceste ţări simt slăbiciune la SUA şi Occident. Dar ei ştiu că SUA este încă puternică în privinţa tehnologiei militare şi, de asemenea,  a reţelei de aliaţi , fie că este reţeaua Five Eyes - de cooperare în domeniul informaţiilor între  Australia, Canada, Noua Zeelandă, Regatul Unit şi Statele Unite - fie alte grupări. Prin contrast, autoritarii abia încep să lucreze împreună în forumuri precum Organizaţia de Cooperare din Shanghai (2001) - ce reuneşte India, China, Rusia şi  Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kîrgîzstan -n.red. 

    

În timp ce unele regimuri de extremă dreapta, precum cel al lui Imran Khan din Pakistan, au susţinut că o lume multipolară este importantă, înlocuind hegemonia SUA, este dificil de ajuns acolo când ţări precum Pakistanul abia îşi guvernează propriile graniţe. Dar alianţa autoritarilor începe să aibă realizări care vor rupe din rolul SUA.

Este clar că, deşi SUA au luptat 20 de ani împotriva extremiştilor, în mare parte au ajuns să se retragă şi să predea Afganistanul înapoi talibanilor. Trebuie să colaboreze cu guverne precum Qatar care sunt autoritare şi, de asemenea, cu grupuri din Irak care sunt apropiate de Iran. Între timp, adversarii SUA, care nu erau implicaţi în aceste „războaie nesfârşite” îşi construiau arsenalele şi, de asemenea, vindeau influenţă în întreaga lume. China se muta în Africa şi America de Sud, Rusia îşi răspândea puterea, ca şi Turcia şi Iranul.

În timp ce testul prin satelit şi navele ţintă din deşertul chinez sunt doar simbolice, titlurile din presă arată că SUA încearcă în mod constant să-şi schimbe atenţia din locuri precum Ucraina spre Taiwan. Le poate apăra pe amândouă? Timpul va da răspunsul”, arată Jerusalem Post.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite