SUA pun pe pauză proiectul tunului electromagnetic după zece ani de cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tun electromagnetic FOTO Wikipedia John F. Williams/ U.S. Navy
Tun electromagnetic FOTO Wikipedia John F. Williams/ U.S. Navy

Marina SUA a suspendat testarea tunului electromagnetic, o armă de ultimă generaţie capabilă de lansarea unui proiectil la 160 de kilometri distanţă si cu o viteză de şapte ori mai mare ca cea a sunetului.

Armata americană lucrează la dezvoltarea tunului electromagnetic de zece ani şi plănuia să îl instaleze pe noile distrugătoare USS Lyndon B. Johnson clasa Zumwalt, relatează AP.

US Navy a propus suspendarea finanţării proiectului în scopul concentrării pe rachete hipersonice pentru a crea arme capabile să ţină pasul cu China şi Rusia. Aceste nave de 180 de metri lungime folosesc turbine similare celor ale Boieng 777 care generează 78 de megawaţi de elecricitate pentru propulsie, arme şi senzori.

„Tunul electromagentic este mort pentru moment”, a dezvăluit Matthew Caris, analist în domeniul apărării la firma de consultanţă Avascent Group, explicând că motivele ţin de dificultăţile implementării tehnologiei, ca şi de raza lor de acţiune mică prin comparaţie cu rachetele hipersonice.

Tunul electromagnetic foloseşte viteză şi nu materiale explozibile pentru a-şi distruge ţintele. Principiul după care funcţionează este forţa Lorentz, care acţionează asupra unui purtător de sarcina aflat în mişcare în câmp magnetic.

Suspendarea temporară a proiectului la sfârşitul anului eliberează resurse pentru rachetele hipersonice, sistemele pe bază de energie direcţionată precum laserele şi alte arme electronice, a transmis purtătorul de cuvânt al US Navy.

Proiectul de cercetare şi dezvoltare a tunului electromagnetic a costat SUA 500 de milioane de dolari, potrivit lui  Bryan Clark, analist la institutul Hudson.

Armata SUA a testat mai multe prototipuri care ar fi oferit şansa unei arme eficiente la consturi mult mai mici decât rachetele, întrucât funcţionează pe bază de electicitate şi pot accelera un proiectil de până la şapte ori viteza sunetului pentru a distruge ţintele.

Clark a spus însă că au fost probleme mari la teste între care şi capacitatea de tragere, deoarece tunul nu a putut rezista decât la o duzină, maxim două de tiruri consecutive, prin comparaţie cu un tun obişnuit, ce poate fi încarcat cu 600 de proiectile până să fie schimbat.

Analistul Norman Friedman a făcut referire de asemenea la rezistenţa armei ce se deteriorează mai repede din cauza forţelor electrice şi magnetice foarte mari, după doar câteva salve.

Marina SUA va folosi în schimb protectile de hiperviteză ce pot fi lansate de bateriile standard de tunuri.

Proiectilul folosit de tunul electromagnetic cântăreşte 10 kg şi costă 25.000 de dolari bucata, faţă de rachete al căror preţ variază între 500.000 şi 1,5 milioane de dolari.

“Tunul a fost testat pe uscat în 2012 iar în 2016 urmează să fie testat pe mare. Nimic nu poate rezistă acestei arme” declara în 2014 amiralul Marinei Statelor Unite, Matthew Klunder, care coordonatorul cercetărilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite