Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA: Senatul votează joi dimineaţă pentru a evita închiderea serviciilor federale

0
30 Sep 2021 05:21:50
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Senatul Statelor Unite urmează să voteze joi dimineaţă pentru a aproba un proiect de lege a bugetului în scopul evitării întreruperii finanţării guvernului federal vineri, a anunţat liderul majorităţii Senatului, Chuck Schumer.

Nivelul datoriei SUA este de aproape 29 de trilioane de dolari, iar dacă până la 18 octombrie Congresul nu votează majorarea plafonului îndatorării, administraţia americană riscă să intre în incapacitate de plată cu consecinţe la nivel global, conform CNN.
 
În cadrul procesului legislativ, proiectul legii bugetului va trebui apoi adoptat rapid de Camera Reprezentanţilor, unde democraţii deţin majoritatea, astfel încât preşedintele Joe Biden să îl poată promulga până joi la miezul nopţii, evitându-se astfel paralizia serviciilor federale, cunoscută sub denumirea de închidere (shutdown).
 
Liderul democrat a anunţat miercuri seară că democraţii au ajuns la un acord cu republicanii cu privire la un proiect de lege pentru a menţine guvernul finanţat până la începutul lunii decembrie şi va vota joi măsura de prevenire a închiderii.
 
"Avem un acord cu privire la CR - rezoluţia continuă pentru a preveni închiderea guvernului - şi ar trebui să votăm asta mâine dimineaţă", a spus Schumer, citat de CNN. Proiectul de lege va include finanţare de urgenţă pentru gestionarea dezastrelor naturale şi pentru a ajuta la relocarea refugiaţilor afgani, a declarat democratul din New York.
 
Efortul de prevenire a închiderii a fost prins în ultimele zile într-o luptă cu privire la modul de abordare a crizei legată de apropierea de limita datoriei. Democraţii au încercat iniţial să asocieze cele două probleme fiscale - limita datoriei şi finanţarea guvernamentală - şi să adopte legislaţie care să le rezolve pe ambele, dar care s-a împotmolit în Senat din cauza opoziţiei republicane.
 
Republicanii au spus că vor sprijini un proiect de lege de finanţare „curat”, care nu include o dispoziţie privind limita datoriei, argumentând că democraţii trebuie să soluţioneze singuri limita datoriilor fără voturi ale partidului republican. Democraţii au contrazis, spunând că abordarea limitei datoriilor este o responsabilitate bipartidă comună.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările