Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA a testat cu succes componente prototip ale unor rachete hipersonice la Centrul de testare Wallops al NASA din Virginia

5
22 Oct 2021 12:25:39
Autor: George-Andrei Cristescu

Statele Unite au anunţat că au testat cu succes ”prototipuri” ale unor compomnente ale unor rachete hipersonice, care urmează să fie folosite în dezvoltarea acestui nou tip de armament - în care Rusia şi China îi devansează mult pe americani, relatează AFP, citat de news.ro

O altă testare a tehnologiei hipersonice care s-a derulat joi în Alaska a eşuat din cauza unui lansator de rachete. Pentagonul precizat într-un comunicat că acesta nu făcea parte din programul hipersonic.
 
Testele s-au desfăşurat la Pacific Spaceport Complex din Kodiak, Alaska, potrivit Defense News.
 
Armata şi Marina au anunţat, de asemenea, joi că au efectuat miercuri un test separat al tehnologiilor hipersonice la instalaţia de zbor NASA Wallops de pe insula Wallops, Virginia.
 
Trei teste - efectuate miercuri la Centrul de testare Wallops al NASA, în Virginia, în apropiere de Washington - au fost efectuate ”cu  succes”, a anunţat joi într-un comunicat Marina americană (US Navy).
 
Aceste teste ”reprezintă o demonstraţie de tehnologie, a capacităţilor şi unor prototipuri de sisteme hipersonice avansate într-un mediu realist”, precizează Marina.
 
Statele Unite sunt ”foarte îngrijorate” de progresele Chinei în domeniul rachetelor supersonice, care zboară cu o viteză inferioară Mach 5 (de cinci ori viteza sunetului) şi rămân manevrabile, ceea ce le face dificil de detectat şi interceptat, a subliniat luni, la Geneva, Reprezentantul Permanent american însărcinat cu dezarmarea Robert Wood.
 
Potrivit Financial Times (FT), China a lansat în august o rachetă hipersonică - cu o capacitate nucleară - care a făcut înconjurul Pământului pe o orbită joasă şiapi a coborât către ţintă, pe care a ratat-o.
 
China a dezminţit aceste dezvăluiri şi a evocat un ”test de rutină al unui vehicul spaţial, menit să testeze tehnologia unui vehicul spaţial reutilizabil”.
 
China a prezentat în 2019 o rachetă hipersonică - de tip DF-17.
 
Această armă cu rază de acţiune intermediară (aproximativ 2.000 de kilometri), sub formă de ”planor”, poate purta focoase nucleare.
 
Racheta despre care scrie FT - alta decât DF-17 - ar putea ajunge în spaţiu, ar putea fi plasată pe o orbită şi ar putea reintra apoi în atmosferă pentru a-şi atinge ţinta. Raza de acţiune a acestei rachete este, astfel, cu mult mai mare.
 
Ruşii au lansat recent o rachetă hipersonică de tip Zircon de la bordul unui submarin şi au introdus în serviciu, la sfârşitul lui 2019, rachete hipersonice de tip Avangard, cu capacitate nucleară.
 
Potrivit Moscovei, Avangard poate atinge o viteză de Mach 27 şi să-şi schimbe direcţia şi altitudinea.
 
Pentagonul speră să desfăşoare primele rachete hipersonice americane la orizontul lui 2025.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Gabriel din Bugeac
22.10.2021, 13:32:43

Statele Unite au anunţat că au testat cu succes ”prototipuri” ale unor compomnente ale unor rachete hipersonice, care urmează să fie folosite în dezvoltarea acestui nou tip de armament - în care Rusia şi China îi devansează mult pe americani, relatează AFP, citat de news.ro. Poate ca e în următorii zeci, sute de ani o sa prindeți Rusia și China din urma, poate ! Hahaha Hahaha Hahaha

-6 (10 voturi)
R e l i g u l o u s ⩾ 16 fani@Vancouver.Canada
22.10.2021, 18:12:02

https://www.youtube.com/watch?v=qROh_a0qORA Hahaha Hahaha Hahaha

+6 (8 voturi)
Turcanu
22.10.2021, 14:54:57

Uite domle ca si SUA poate face componente de rachete hipersonice ! Cine a zis ca sunt la nivel de prastii se inseala . Daca ar fi sa le dau un sfat ar fi ca componentele de racheta sa le azvarle una dupa alta in ordine . Adica sa nu dea dupa inamici primadata cu coada rachetei inainte , la asta ma refer , ci sa fie in ordinea cum se vede la rachetele Rusesti ca sunt alcatuite .

-1 (3 voturi)
Turcanu
22.10.2021, 15:00:57

"Potrivit Financial Times (FT), China a lansat în august o rachetă hipersonică - cu o capacitate nucleară - care a făcut înconjurul Pământului pe o orbită joasă şiapi a coborât către ţintă, pe care a ratat-o." Bine a ratato pentru ca de ce ? De la invartirea in cerc in juru pamantului s-a ametit de cap .

Utilizator Adevărul
22.10.2021, 23:41:41

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările