SUA va trimite asistenţă militară în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat că Statele Unite vor asigura asistenţă militară non-letală Ucrainei, constând în echipamente medicale, căşti de protecţie şi saltele, după ce preşedintele Barack Obama şi-a dat acordul.

„Am avut o convorbire telefonică cu ministrul ucrainean al Apărării, Mihail Koval, pentru a-i transmite că preşedintele Obama şi-a dat acordul pentru o asistenţă non-letală“, a declarat şeful Pentagonului, în timpul unei conferinţe de presă, la care participa şi omologul său polonez, Tomasz Siemoniak.

Kievul a cerut asistenţă din partea Statelor Unite, în contextul acutizării crizei ce a cuprins estul şi sudul ţării, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeei  de către Federaţia Rusă.

Washingtonul va oferi „medicamente, căşti, saltele, unităţi de purificare a apei pentru forţele ucrainene, precum şi adăposturi, generatoare şi pompe de carburant manuale“ pentru ofiţerii ucraineni, a mai spus Chuck Hagel.

Cu toate acestea, mai mulţi senatori americani au insistat că SUA trebuie să sprijine militar Ucraina, care nu poate face faţă unei invazii ruseşti. Liderii americani susţin că stabilitatea regională la frontierele NATO va fi tulburată sever în cazul în care SUA nu susţine Ucraina în lupta sa cu elementele separatiste finanţate de Moscova.

Washingtonul a trimis deja 300.000 de porţii de mâncare la Kiev la sfârşitul lui martie.

„SUA vor continua să studieze orice eventuale forme de sprijin adiţional pe care l-ar putea furniza Ucrainei“, a mai spus oficialul american.

Chuck Hagel a denunţat cele mai recente acţiuni ale Rusiei în Ucraina, afirmând că ele sunt „periculos de iresponsabile“ şi „violează integritatea teritorială a ţării“.

Vladimir Putin a negat orice implicare a Moscovei în mişcările separatiste din Ucraina, unde bărbaţi înarmaţi cu echipament militar rusesc au ocupat clădiri guvernamentale din mai multe oraşe importante. Preşedintele rus a recunoscut pentru prima dată că forţele ruse s-au aflat în Crimeea în timpul referendumului care a dus la anexarea ţării, dar numai pentru a asigura protecţia cetăţenilor. Kremlinul negase orice implicare şi în cazul peninsulei ucrainene. 

Mai multe despre criza din Ucraina

„Primăvara rusă“: Cum sunt învăţaţi „turiştii“ ruşi să provoace haos în Ucraina, cu arma la purtător. Deşi forţele speciale ruseşti sunt suspectate pentru atacurile care au lovit mai multe părţi ale Ucrainei la sfârşitul săptămânii, cei mai mulţi dintre agresori susţin că fac parte dintr-o comunitate de cetăţeni nemulţumiţi. Între timp, ruşii curajoşi care visează reînvierea U.R.S.S. sunt învăţaţi, pas cu pas, ce să facă pentru a destabiliza Kievul, prin intermediul unui website: „Primăvara rusă“.

Urmaşii Romanovilor aprobă anexarea Crimeei de către Rusia. Sancţionarea Rusiei după ce a integrat Crimeea este „absurdă", a apreciat marea ducesă Maria Vladimirovna de Rusia, şefa Casei Imperiale Romanov, într-un interviu pentru ediţia de luni a cotidianului rus Izvestia, relatează AFP.

Traian Băsescu: Moscova poate face conflictele îngheţate să explodeze. Pe rând sau toate deodată. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, din Portul Constanţa, la scurt timp după ce a vizitat distrugătorul USS Donald Cook, că situaţia din Ucraina, provocată de acţiunile Federaţiei Ruse, reprezintă un risc şi la adresa securităţii României. Băsescu a punctat că nu este un adversar al Moscovei, însă a subliniat că liderii de la Kremlin provoacă instabilitate în regiune.

Ucraina: moştenirile otrăvite ale unei istorii fără noroc. Tensiunile ce-i înverşunează pe cetăţenii Ucrainei unii împotriva altora reflectă memoria însângerată a unei istorii strivite în îmbrăţişarea sufocantă a marilor puteri din jur. Punctul nevralgic al conştiinţei naţionale ucrainene e legătura foarte strânsă cu Rusia, în urma unei istorii împletite, de voie, de nevoie, de peste un mileniu încoace.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite