Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Prima execuţie federală a unui condamnat la moarte în SUA, după 17 ani. Familia victimelor a făcut apel la Curtea Supremă

7
13 Jul 2020 13:01:47
Autor: Cristina Ene
Condamnatul la moarte Daniel Lewis Lee FOTO captură You Tube
Condamnatul la moarte Daniel Lewis Lee FOTO captură You Tube

Prima execuţie federală a unui condamnat la moarte în 17 ani urmează a avea loc luni în statul american Indiana, după ce o curte de apel a respins solicitarea familiei victimelor de amânare a pedepsei din cauza riscurilor de infecţie cu coronavirus. Familia a făcut însă un nou apel la Curtea Supremă, iar execuţia poate fi din nou amânată.

Daniel Lewis Lee, 47 de ani, şi complicele său au torturat şi ucis o familie de trei persoane, între care şi un copil de 8 ani, în 1996. Adept al supremaţiei albilor, Lee i-a împuşcat cu un pistol cu electroşocuri, i-a asfixiat  şi le-a aruncat corpurile într-un lac. Lee făcea parte dintr-o grupare care plănuia înfiinţarea unei naţiuni a albilor şi o serie de jafuri pentru a o finanţa.
 
Execuţia sa a fost amânată de mai multe ori după ce mai multe curţi au blocat executarea sentinţei.
 
Lee ar fi primit injecţia letală vineri dacă familia nu ar fi făcut apel motivând că nu poate fi prezentă la execuţie din cauza riscurilor de călătorie în contextul pandemiei şi al expunerii la coronavirus, după ce un ofiţer al personalului închisorii a fost confirmat pozitiv. Instanţa a motivat că nu există prevăzut în legislaţie un astfel de drept de a asista la execuţie. Familia trebuie să se deplaseze din Arkansas în Indiana pentru a fi prezentă la aplicarea sentinţei.
 
Rudele victimelor au timp până la ora locală 16.00 (22.00) să oprească execuţia printr-un apel la Curtea Supremă.
 
Earlene Peterson, în vârstă de 81 de ani, mama femeii ucise, s-a opus condamnării sale la moarte, solicitând închisoarea pe viaţă, pedeapsă primită de complicele său.
 
„E adevărat, Daniel Lee mi-a distrus viaţa, dar nu cred că luându-i viaţa va schimba ceva”.
 
 
Lee este unul din cei patru criminali de copii ale căror execuţii sunt programate în iulie şi august. Administraţia Trump a promis reluarea execuţiilor anul trecut, iar procurorul general William Barr a transmis atunci că „le datorăm victimelor şi familiilor lor punerea în aplicare a unei sentinţe hotârâte de sistemul nostru de justiţie.
 
Ultima execuţie federală a fost cea a lui Louis Jones Jr, un veteran al Războiului din Golf în vârstă de 53 de ani care l-a ucis pe Tracie Joy McBride, un soldat în vârstă de 19 ani.
 
Pedeapsa cu moartea a fost abolită la nivel federal  în 1972, ca să fie reluată la nivelul statelor în 1976. În 1988, a fost reinstituită la nivel naţional după ce guvernul a aprobat o legislaţie în acest sens. Între 1988 şi 2018, 78 de persoane au fost condamnate la moarte de către instanţe federale, însă 62 de condamnaţi aşteaptă încă executarea pedepsei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Sorin Constantin
13.07.2020, 13:21:35

Oare în România nu ar trebui reintrodusă pedeapsa cu moartea ? Vizați ar trebui să fie în special bugetarii care comit abuzuri...Orban, spre exemplu, în plină stare de urgență el se benchetuia în clădirea guvernului...Ba mai și fuma, îmbîcsind pereții... Apropos de fumat în spații închise, acum vreo 2 ani, eu sînt cazat într-un hotel 5*, prin Sinaia, aveam un standard, nu m-aș fi coborît la 3-4*...Fusesem informat că în hotel este interzis fumatul, inclusiv pe balcon, mofturi, era un avertisment că taxa de ecologizare, dacă eram surprins fumînd era de 2000 lei...Și Orban&Co. nu au plătit nici o taxă de ecologizare...politicieni, adică bugetari...Plutonul de execuție și trimiși la zid. Pentru abuz...Cînd niște politicieni, parlamentari au fost ,,deconspirați" de unii din presă, că fumau în clădirea Parlamentului, pe motiv de suprasolicitare și că locurile de fumat amenajate erau la mare distanță...Oare ălora din presă care au dezvăluit situația, li s-a mai permis accesul în Parlament ?

-1 (5 voturi)
Lucian Pufu
13.07.2020, 13:58:37

Sorin Constantin Oare te-ai verificat metrologic in ultima vreme? Trebuie sa porti masca, sa nu transmiti virusul turbarii!

+2 (6 voturi)
un cetatean european
13.07.2020, 14:06:23

sorin si constantin cred ca ai mari probleme la "mansarda" daca ceri condamnarea la moarte a unui bugetar pentru (asa-zisele) motive invocate de tine.

+1 (3 voturi)
Tepes
13.07.2020, 14:16:30

un cetatean european Condamnarea la moarte e mult prea mult. O demisie era suficient. Dar "așa-zisele" motive există. Orban a băut, fumat fără mască și fără distanțare socială în clădirea guvernului, în timpul programului. Încălcând legi și dispoziții, unele din ele fiind emise de guvernul lui. Ba s-a mai și lăudat că a plătit amendă. Despre ce "așa zise" motive inexistente scrii?

0 (2 voturi)
Sorin Constantin
13.07.2020, 15:28:40

@ un cetățean..., cu mansarda au probleme defecții care sînt teoretic lucrători ai statului...Exemplu : Prin 2007 primesc o somație de la AMAF Sector 3, figuram în opinia lor cu un debit restant 1 leu, costase corespondența costase vreo 5-10 lei... Real la acel moment ANAF S3 trebuia să îmi returneze cîteva sute de lei...Oare erau proști ori se comportau abuziv ? Alt exemplu de gunoaie de la stat, tot de la ANAF S3, prin 2018, figuram acolo cu vreo 3000 lei, figuram cu minus, adică trebuia să îmi returneze banii ăia, ce au făcut puii de tîrfe de acolo, vreo 500 de lei care aveau peste 5 ani de cînd mi-i păstrau fără voia mea, i-au prescris, fără nici o notificare fără să-i trimită în contul pe care îl aveam la o bancă din România...Dacă vine vre-o revoluție, eu mă voi deplasa la sediul ANAF S3, voi avea la mine o sabie sau un topor și ca ateul voi judeca după Șaria !!! Gunoaie de la ,,stat" care ați puit pe acilea, din martie nu prea ați strecut pe la scîrbici dar politicienii v-au plătit salarii ca și cum ați fi fost... Analfabeți plini de diplome emise de universități tip Avîntul popular SRL care sîteți plini de mofturi, cărați-vă bă la Varan 3, la Guiță TV

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)