Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA vor expulza toate forţele militare iraniene din Siria, promite Secretarul de Stat Mike Pompeo

10
11 Jan 2019 00:20:13
Autor: News.ro
Mike Pompeo FOTO AFP
Mike Pompeo FOTO AFP

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat că SUA şi aliaţii vor expulza „fiecare soldat iranian” din Siria, el încercând să ofere asigurări naţiunilor din Orientul Mijlociu că Washingtonul nu se retrage din regiune în ciuda faptului că Trump a ordonat retragerea trupelor din Siria, scrie The Guardian.

Într-un discurs ţinut la Cairo, Pompeo a cerut solidaritate împotriva Teheranului: „Este timpul ca rivalităţile vechi să se termine, pentru binele regiunii”, a afirmat el.

SUA vor „folosi diplomaţia şi vor lucra cu partenerii pentru a expulza fiecare soldat iranian” din Siria şi îşi vor intensifica eforturile „de a aduce pace şi stabilitate poporului suferind din Siria”.

Pompeo l-a criticat şi pe fostul preşedinte Barack Obama, susţinând că SUA sub Obama au avut o atitudine timidă în loc să se impună „când vremurile şi partenerii o cereau”.

El s-a angajat ca SUA să continue raidurile aeriene împotriva ISIS dar nu a făcut referire directă la retragerea trupelor americane din Siria cerută de Trump.

Pompeo şi John Bolton, consilierul pe securitate naţională din SUA, au încercat să calmeze aliaţii în urma anunţului lui Trump iar precizarea că SUA vor continua raidurile aeriene ar putea fi încă o măsură în acest sens.

Referindu-se la Iran ca la o „influenţă cancerigenă”, Pompeo a precizat că SUA „au reimpus sancţiuni care nu ar fi trebuit niciodată ridicate”, făcând referire la retragerea SUA dintr-un acord nuclear semnat cu Iranul în 2015.

„Am început o nouă campanie de presiune pentru a tăia veniturile regimului care sunt folosite pentru a împrăştia teroarea şi distrugerea”, a declarat el.

Consolidarea relaţiilor tradiţionale ale SUA în Orientul Mijlociu a fost un element central în strategia regională a lui Trump, alături de susţinerea faţă de Israel şi încercările de a alinia ţările arabe alături de Israel, în special în ceea ce priveşte atitudinea faţă de Iran.

Pompeo a vorbit foarte puţin despre drepturile omului sau guvernare, probleme discutate intens de foştii lideri. El i-a mulţumit preşedintelui egiptean, Abdel Fatah al-Sisi, pentru o decizie recentă a unui tribunal prin care au fost achitaţi cetăţeni americani care fuseseră condamnaţi pentru conducerea ilegală a unor ONG-uri.

Nancy Okail, directorul executiv al Institutului Tahrir pentru Politicile Orientului Mijlociu, este printre cele 30 de persoane achitate în cel caz. Ea a afirmat că deşi recunoaşterea cazului de către Pompeo este importantă, „Este de asemenea necesar să fie recunoscuţi membrii importanţi ai societăţii civile egiptene care încă sunt puşi sub acuzare în acelaşi caz. Dintre ei, 41 au interdicţii de călătorie şi bunurile îngheţate. Acest caz trebuie închis complet iar societatea civilă ar trebui să îşi poată îndeplini rolul ei crucial în libertate”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Lombardi Antonio
11.01.2019, 01:13:26

1) "scrie The Guardian" (publicatie care face parte din massmedia globalista a fake niuzului ) insa e interesant faptul ca * "Washingtonul nu se retrage din regiune în ciuda faptului că Trump a ordonat retragerea trupelor din Siria" - Nu mai este Trump presedinte al USA ? E Mike Pompeo ? Sau stirea este, asa cum anticipam , doar o facatura, un fake niuz al ziarului de stinga , the guardian .. ;)

+2 (4 voturi)
xNet Lorin
11.01.2019, 03:27:45

Comentariu considerat abuziv.

Index 4.2
11.01.2019, 01:57:39

Iara se suci Guzganul Rozaliu care ieri spune ca se retrage din Siria iar azi spune altceva, ca ar mai sta , ca suplimenteaza trupele si chiar ii scoate pe iranieni din Siria! Pana la urma Sucitu Rosiatic ii tare confuz si disperat ca se apropie decontul cu Mueller si nu arata bine , din contra, ii sparcait la dos ca unu de un an!

0 (2 voturi)
Index 4.2
11.01.2019, 01:59:52

Dupa incatusarea Guzganului, sau dupa demisia sa va incepe o perioada noua in US , de inaintarea catre social democratie, acolo unde restul Lumii Civilizate se afla deja, UE, Canada, AU, NZ, SK, Japonia, spre disperarea scursurilor rasiste neo-naziste!

-2 (2 voturi)
Goicea Niculae
11.01.2019, 03:36:31

Ar fi timpul ca Trump sa se descotorosească de prostalaul asta de Pompeo care face America de ras.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)