Sute de mii de persoane cer Casei Albe închiderea închisorii de la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mute zeci de persoane au protestat chiar în faţa Casei Albe, cu cagule pe cap, cerând închiderea închisorii de la Guantanamo FOTO Reuters
Mai mute zeci de persoane au protestat chiar în faţa Casei Albe, cu cagule pe cap, cerând închiderea închisorii de la Guantanamo FOTO Reuters

Aroximativ 370.000 de persoane cer închiderea controversatului centru militar de detenţie Guantanamo, într-o petiţie depusă la Casa Albă, potrivit organizatorilor.

La sute de kilometri distanţă de Washington, la Guantanamo, peste 100 de deţinuţi sunt de 100 de zile ân greva foamei, iar numărul celor hrăniţi cu forţa a atins un maximum înregistrat în istoria grevelor foamei de la centrul militar de detenţie. Activişti purtând combinezoane de culoarea portocalie şi cagule negre s-au aliniat în faţa Casei Albe pentru a transmite mesajul „Închideţi Guantanamo“.

„Anii de detenţie fără inculpare şi fără proces au creat un sentiment de disperare în rândul celor de la Guantanamo, dintre care peste 100 s-au alăturat grevei foamei“, a declarat Richard Killmer, directorul Campaniei religioase naţionale împotriva torturii, în cursul mitingului, organizat la apelul Amnesty International (AI) şi altor organizaţii de apărarea drepturilor omului.

Colonelul Morris Davis, un fost procuror militar la Guantanamo, a înmânat la Casa Albă lista cu numele celor 370.000 de semnatari ai unei petiţii pe care a lansat-o şi care îl îndeamnă pe preşedintele Barack Obama „Eliberaţi-i, trimiteţi-i acasă sau judecaţi-i!“.

Pe o marionetă reprezentându-l pe Obama, activiştii au scris declaraţii ale preşedintelui american. „Cred că este crucial pentru noi să înţelegem că Guantanamo nu este necesar pentru a menţine America în securitate“ sau „Guantanamo costă scump, ne pătează reputaţia internaţională“, se arată în aceste mesaje.

În Cuba, 102 dintre cei 166 de deţinuţi se aflau vineri în greva foamei, unii începând de la 6 februarie, iar 30 dintre ei erau alimentaţi cu ajutorul unor sonde, potrivit autorităţilor închisorii.

Numărul deţinuţilor hrăniţi cu forţa a atins astfel cel mai ridicat nivel după cel din 2005, când la cea mai importantă grevă a foamei la Guantanamo au participat 142 de deţinuţi din totalul de 575, dintre care 30 au fost alimentaţi cu ajutorul unor sonde, a precizat pentru AFP locotenent-colonelul Samuel House.

Un singur deţinut era spitalizat vineri, fără ca viaţa acestuia să fie în pericol. Până la şase deţinuţi au fost spitalizaţi în ultimele săptămâni, a adăugat purtătorul de cuvânt.
 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite