Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Tânăr condamnat la 76 de ani de închisoare, în baza declaraţiilor unui martor care s-a dovedit a fi orb

17
21 May 2019 19:06:17
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Departamentul de corecţii Illinois
FOTO Departamentul de corecţii Illinois

Dexter Saffold a depus mărturie acum cinci ani într-un proces şi a descris haosul pe care l-ar fi văzut la o benzinările din cartierul South Side, din Chicago, în 2011. Declaraţiile sale au condus la condamnarea la 76 de ani de închisoare a unui tânăr, scrie Chicago Sun Times.

Saffold a declarat în faţa judecătorului Nicholas Ford că a văzut un bărbat împuşcând mortal o persoană şi rănind grav alta. Apoi a arătat înspre presupusul vinovat: Darien Harris, bărbatul din sala de judecată care se afla la masa acuzaţilor.

Nu au existat dovezi fizice care să-l lege pe Harris de împuşcături, dar judecătorul a considerat că mărturia lui Saffold a fost convingătoare. Ford l-a numit un „martor sincer“ şi a spus că a oferit o mărturie „impecabilă“. În mare parte pe baza acestei mărturii, judecătorul l-a găsit vinovat pe Harris şi l-a condamnat la 76 de ani de închisoare pentru crimă.

Însă ceea ce nici judecătorul şi nici cel acuzat nu ştiau la momentul respectiv era că Saffold fusese declarat orb de către medici şi de către guvernul american cu câţiva ani înainte, din cauza unei boli de ochi numite glaucom. 

Harris, în vârstă de 26 de ani, încearcă acum să-i convingă pe judecători să redeschidă procesul şi să-i redea libertatea, pe baza noilor dezvăluiri. 

A ieşit la iveală şi un alt martor, care nu a fost citat să depună mărturie în primul proces şi care susţine că detectivii au făcut presiuni asupra lui să identifice drept făptaş persoana greşită. Autorităţile statului Illinois trebuie să decidă dacă vor rejudeca sau nu acest caz.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Necula Mario
21.05.2019, 19:42:08

Un alt castigator la Loterie...

0 (4 voturi)
OmTacut
21.05.2019, 19:53:43

Necula Mario Sa dea Domnul sa ai parte de o asemenea “loterie“.

0 (4 voturi)
Necula Mario
21.05.2019, 22:06:53

@ Om Tacut... Pai vezi ?....Tu nu ai cum sa intelegi America... Una este sa o vizitezi ...Alta este sa traiesti in America... Hai sa iti desenez , turistule... Sa iti explic ce va urma... Suspectul ( vinovat sau nu) , prin avocatul sau , va redeschide procesul. Depinde de detalii ,martori , etc.,etc...Trei lucruri se vor intampla...Ori isi va continua cei 76 de nai in the Big House, ori I se va reduce sentinta , ori va fi achitat... Daca ultima varianta se va intampla , atunci , fostul suspect , va da in judecata orasul Chicago...Ptr. milioane $ de despagubiri si daune...In jargonul American se spune ca individual a castigat la loterie...Bineneteles ca avocatul va lua 1/3 din loteria castigate... Si tot binenteles , contribuabilul va plati loteria... Acest oras ( Chicago) este unul din bastionale Stangii americane... L-au falimentat...Chicago , are o datorie de cca. 80 Miliarde $... cat despre sistemul de justitie din acest stat( Illinois) si oras( Chicago) , a devenit o legenda... Totusi , trolule ignorant, chiar si justitia din Chicago , aste ani lumina , inaintea asa zisei justitii din romanika... Am notat cat de penibil superficial si imatur esti...De fiecare cand vreun un caz ca acesta ,care este destul de rar , (de aceeea devine stiri, ptr. ca este foarte rar), tu abia astepti sa critici toto sistemul justitiei americane ... Tipic unui bufon ignorant si penibil...

-5 (5 voturi)
OmTacut
21.05.2019, 19:53:05

Din povestile “minunatului“ sistem judiciar american. De necrezut.

-2 (4 voturi)
Necula Mario
21.05.2019, 22:08:42

Trolule ignorant , tu ai vizitat pagina interna din romanika ?....acolo da, sistem judiciar...De crezut.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (17)