The Observer: „Trump a angajat o firmă de spionaj israeliană pentru a compromite diplomaţii lui Obama care au negociat acordul  cu Iranul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Trump a angajat o firmă de spionaj israeliană pentru a obţine „materiale compromiţătoare despre diplomaţii lui Obama care au negociat pactul cu Iranul” şi pentru a discredita acordul, scrie publicaţia britanică „The Observer“.

Preşedinte american Donald Trump a angajat o agenţie de spionaj privată din Israel pentru a orchestra o campanie "murdară" împotriva unor oameni cheie din administraţia Obama care au negociat acordului nuclear cu Iran, scrie „The Observer“.

Oameni din tabăra lui Donald Trump au contactat anchetatorii privaţi în luna mai a anului trecut pentru a-l „murdări“ pe Ben Rhodes, unul dintre consilierii de vârf pe probleme de securitate naţională ai fostului preşedinte American Barack Obama. Vizat de acest plan elaborat ar fi fost şi Colin Kahl, asistent al fostului lider de la Casa Albă, notează publicaţia britanică.

Atacul murdar al lui Trump asupra moştenirii lui Obama arată o ură pură pentru înţelegerea cu Iranului.„Acestea sunt afirmaţii extraordinare şi îngrozitoare, dar care ilustrează, de asemenea, un nivel înalt de disperare al lui Trump şi al preşedintelui israelian Benjamin Netanyahu, prin care nu neapărat că încearcă să discrediteze înţelegerea, ci să îi submineze pe cei care s-au ocupat de încheierea acestui acord”, a declarat Jack Straw, fost ministru de Externe britanic , care a depus eforturi pentru limitarea programului de arme al Iranului.

Un fost diplomat britanic de rang înalt, cu o experienţă vastă în negocierea acordurilor internaţionale de pace, care a solicitat anonimatul, a declarat că „este de-a dreptul scandalos să faci asta. . Principala idee a negocierilor era tocmai să nu se recurgă la jocuri murdare precum acesta,“, a spus diplomatul.

Sursele Observer arată că anchetatorii contractaţi de agenţia privată de spionaj au primit misiunea de a analiza vieţile şi carierele politice ale celor doi oameni de încredere ai lui Obama, cât şi pe a vicepremierului Joe Biden. 

Între altele, au fost interesaţi de relaţiile personale ale acestora, dacă aveau legături de prietenie cu persoane care fac lobby pentru Iran şi dacă au beneficiat de pe urma acordului de pace, la nivel profesional sau personal.

Acestora li s-ar mai fi spus şi să ia legătura cu americani de origine iraniană influenţi, cât şi cu jurnalişti de la New York Times, televiziunea MSNBC, Atlantic, Haaretz, care au luat adesea legătură cu Rhodes şi Kahl, pentru a descoperi dacă cei doi apropiaţi ai lui Obama au încălcat în vreun fel protocoalele, oferindu-le informaţii clasificate.

Sursele au confirmat că reprezentanţii lui Trump s-au ocupat de acest caz, alături de detectivii privaţi, dar nu este clar cât de departe au mers, notează The Observer.

„N-am ştiut nimic despre asta, deşi din păcate nu sunt surprins. Aş spune că să cauţi ceva murdar din trecutul cuiva care şi-a exercitat atribuţiie profesionale dintr-o poziţie oficială la Casa Albă, este ceva ce ar face un regim autoritar”, a spus Ben Rhodes.

Contactat de presă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă a precizat că nu va face niciun comentariu.

Publicaţia The New Yorker scrie că angajaţi ai firmei israeliene au folosit identităţi false pentru a afla informaţii compromiţătoare despre oficiali ai administraţiei Obama care susţineau acordul nuclear cu Iranul, scrie The New Yorker, citată de news.ro.

 Publicaţia relatează cazul lui Ann Norris, fost oficial al Departamentului de Stat, căsătorită cu Ben Rhodes, şi pe cel al soţiei consilierului de politică externă al adinistraţiei Obama Colin Kahl, Rebecca, ambele fiind abordate printr-un e-mail de persoane diferite, în ambele cazuri, abordările fiind considerate ciudate.

În iunie 2017, Ann Norris, care este căsătorită cu Ben Rhodes, fost consilier de politică externă şi susţinător al acordului nuclear cu Iranul, a fost abordată de o femeie care s-a prezentat ca fiind Eva Novak şi care a susţinut că lucrează pentru o companie cinematografică din Londra interesată să realizeze un film despre "vieţile personale ale oficialilor guvernamentali care pot influenţa pacea sau războiul" în perioade de crize geopolitice, inclusiv "negocieri nucleare cu un stat ostil". Norris a susţinut că solicitarea i s-a părut bizară şi că nu i-a dat curs.

Rebecca Kahl a fost abordată tot pe mail, cu aproximativ o lună înaintea lui Norris, de către o femeie care a spus că se numeşte Adriana Gavrilo şi că este reprezentant al unei firme din Londra care vrea să lanseze o iniţiativă privind educaţia şi viza şcoala la care învăţa fiica cuplului Kahl şi la care Kahl făcea voluntariat. Deşi s-a oferit să discute cu staff-ul şcolii, Gavrilo a insista să vorbească doar cu ea, iar Kahl a susţinut că s-a simţit cumva vizată şi a întrerupt corespondenţa.

Conform The New Yorher, Eva Novak şi Adriana Gavrilo s-au dovedit a fi identităţi false, paginile lor de Linkedin prezentând o femeie blondă, slabă, care spune că este vorbitor fluent al limbii sârbe, iar după ce a fost contactată firma Black Cube, contul lui Novak a fost şters. Mai mult, nici cele două adrese de mail nu funcţionau şi nici la nunărul de telefon indicat de Novak nu răspundea nimeni. Nici companiile la care acestea au spus că lucrează , cu adrese în clădiri de birouri, nu păreau să fi funcţionat niciodată acolo.

Documente obţinute de „The New Yorher“ relevă că Black Cube a realizat profiluri ale mai multor persoane, inclusiv Rhodes şi Kahl, a cules date referitoare la familiile acestora. De asemenea, conform sursei citate, agenţi ai Black Cube au fost instruiţi să încerce să găsească informaţii compromiţătoare despre ei, inclusiv lansarea de acuzaţii conform cărora cei doi consilieri ar fi lucrat îndeaproape cu oameni de lobby iranieni şi că şi-ar datora bunăstarea tocmai acestui fapt sau zvonul că Rhodes ar fi unui dintre cei aflaţi la originea "demascării" oficililor din perioada de tranziţie a lui Trump ale căror nume apăreau în documente ale serviciilor de informaţii, lucruri negate de cei doi consilieri.

Reprezentanţi ai companiei Black Cube au precizat că politica sa nu îi permite să furnizeze detalii despre clienţi şi a negat orice legătură cu administraţia Trump sau cu acordul nuclear cu Iranul.

Săptămâna aceasta  Donald Trump va anunţa dacă va continua să respecte acordul nuclear cu Iranul. „Statele Unite vor avea remuşcări istorice dacă se retrag din acordul nuclear”,  a declarat  preşedintele Iranian Hassan Rouhani. „Statele Unite nu pot ameninţa Iranul, care a rezistat unui război îndelungat împotriva Irakului”, mai spune preşedintele republicii islamice.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că dacă ar fi pus în faţa unei opţiuni militare ar prefera să nu amâne o eventuală confruntare cu republica islamică. Israelul ar fi „pregătit pentru un război care să împiedice forţele iraniene să prindă rădăcini în Siria”. Iar Rusia a atenţionat că va reveni la „axa de rezistenţă” cu Iranul, în cazul în care acordul nuclear s-ar prăbuşi.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a avertizat că ar putea izbucni un război în cazul retragerii Washington-ului din acordul cu Teheranul, prin care Iranul era de acord să-şi sisteze programul nuclear.

Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, s-a deplasat în SUA pentru a încerca să îl convingă pe Donald Trump să nu renunţe la acordul cu Iranul.

Şeful diplomaţiei britanice va avea discuţii cu vicepreşedintele Mike Pence, consilierul pe probleme de securitate naţională John Bolton şi alţi lideri importanţi din Congres.  

Trump a criticat dur acordul şi a comunicat că va decide pe 12 mai dacă SUA se vor retrage şi vor reimpune sancţiuni Iranului. Acordul, semnat de China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Rusia oferă sancţiuni mai puţin dure Iranului la schimb cu inspecţii regulate şi un program de energie nucleară pacifist.  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite