Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Thomas K. Yazdgerdi, trimis special al Departamentului de Stat: România se preocupă de soarta supravieţuitorilor Holocaustului

9
17 Jan 2018 19:54:12
Autor: Eva Galambos
Thomas K. Yazdgerdi, trimis special al Departamentului de Stat pentru problemele Holocaustului
Thomas K. Yazdgerdi, trimis special al Departamentului de Stat pentru problemele Holocaustului

Thomas K. Yazdgerdi, trimis special al Departamentului de Stat pentru problemele Holocaustului, a efectuat o vizită în România, dar şi în alte ţări europene. Scopul acestei vizite, a declarat el la o masă rotundă, a fost de a facilita şi stimula, împreună cu autorităţile din România, soluţionarea unor probleme legate strâns de situaţia supravieţuitorilor Holocaustului.

 Cele mai importante două aspecte abordate în acest context au fost restituirea bunurilor evreieşti –atât private cât şi comunitare - şi cel al pensiilor pentru supravieţuitori care au plecat din România şi nu mai au cetăţenie română.

Referindu-se la această ultimă problemă, Thomas Yazgerdi care a stat de vorbă cu o serie de oficialităţi guvernamentale, de la biroul primului ministru şi de la Ministerul de Externe, a arătat că autorităţile române au manifestat înţelegere şi au promis că vor interveni pentru a facilita obţinerea pensiilor de către supravieţuitorii care au suferit atât de mult.

În ceea ce priveşte restituirea proprietăţilor private, după părerea demnitarului american, este vorba mai mult de lipsa documentaţiei şi a personalului care să se ocupe de problemă. El a arătat că, din păcate, în cazul restituirilor, persoanele în cauză trebuie să aştepte chiar şi cinci ani ceea ce, ţinând cont de vârsta înaintată a celor interesaţi este foarte mult.

” De aceea am rugat guvernul român să încerce să scurteze acest termen”, a spus oficialul american. La proprietăţile comunitare - sinagogi, cimitire şi altele, uneori este mai uşor să respingi aceste cereri decât să le soluţionezi, să faci cercetări şi documentare.

Din fericire, cele mai multe cereri sunt rezolvate şi aici intervine şi activitatea energică a fundaţiei  româno-israeliano-americane ”Caritatea” cu care guvernul român dar şi Statele Unite colaborează foarte bine. Ultima problemă este cea a proprietăţilor fără moştenitori, când familii întregi au murit în Hololcaust.

Aici sunt necesare  cercetări aprofundate şi guvernul român a acceptat să  se implice pozitiv. El va fi ajutat de bogata experienţă  a Organizaţiei Mondiale de Restituire a Bunurilor Evreieşti,  ai cărei reprezentanţi au participat, împreună cu Ambasada Israelului, la aceste discuţii.

Menţionând înţelegerea de la Terezin din 2009 în cadrul căreia o serie de ţări , inclusiv România, s-au angajat să rezolve chestiunea restituirilor, demnitarul american a arătat că de-acum înainte Departamentul de Stat va controla măsura în care statele care s-au angajat le-au şi respectat şi acest capitol va  figura în Raportul anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului.

România a făcut progrese şi există speranţa ca ele să se soluţioneze definitiv. Cât timp , în pofida dificultăţilor, se manifestă bunăvoinţă din partea guvernului român, Statele Unite sunt convinse că problemele se vor rezolva.

În cadrul mesei rotunde a fost abordat şi efectul discursului urii şi ce măsuri s-ar putea lua, mai ales împotriva celor din social media. Opinia vorbitorului a fost ca ar fi necesară elaborarea unei poziţii comune împotriva fenomenului ,ca şi împotriva manifestărilor extremiste.

Un alt aspect abordat cu autorităţile române, a mai spus demnitarul american, a fost cea a educaţiei Holocaustului. Statele Unite  susţin astfel de iniţiative pentru ca tinerii, copii de pretutindeni, atât în România, cât şi în Statele Unite să cunoască trecutul, Holocaustul, să ştie că acesta a fost un eveniment singular tragic care trebuie cunoscut. Există instituţii şi resurse care pot fi folosite pentru educarea tinerei generaţii.

Vorbitorul a scos în evidenţă contribuţia României ca preşedinte al  IHRA în elaborarea definiţiei de lucru a antisemitismului, adoptată de mai multe state. SUA nu se găsesc printre ele deoarece au adoptat o definiţie aproape similară în 2010.  Thomas Yazgerdi şi-a manifestat satisfacţia că în România se va deschide un Muzeu al Istoriei Evreilor şi Holocaustului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Ţepeş
17.01.2018, 20:36:27

"să ştie că acesta a fost un eveniment singular tragic care trebuie cunoscut." Ei nu zău, singurul eveniment tragic? De-a lungul istoriei au fost nenumărate astfel de evenimente tragice. Secolul 20 a fost, din păcate, plin de ele. Dar nu doar evreii au fost persecutați și omorâți.

+3 (3 voturi)
Mihai Ghici
17.01.2018, 20:55:44

Atentie la costul margelelor americane !!! Pretul incepe sa urce ametitor !!!

+4 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
17.01.2018, 22:20:25

Comentariu considerat abuziv.

Mata
17.01.2018, 22:25:44

Dupa 70 de ani evreimea nu a invatat nimic absolut nimic si se va alege in masa cu o ura teribile din partea multor natiuni, roata iar se intoarce. Baietii se pregatesc sa prea Romania cu totul , daca dormim va garantez nu o sa mai avem tara o sa traim pe un teritoriu gestionat in totalitate de mafia evreiasca. Mie atat de scarba de cei care conduc aceasta tara pentruca in concluzie sunt cea mai incompetenta generatie care a condus acest popor vreodata.

+3 (3 voturi)
Quiet Guy
18.01.2018, 04:37:01

A mai ramas ceva "neretrocedat" in Romania? Se pare ca, din moment ce amerlocii belitzi la pl se imbulzesc la Bucuresti sa ceara shekeli si case si pamanturi. Am impresia ca Romania a scapat de dracu' si a dat de tac-su.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările