Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Tornada din Moore, Oklahoma - un localnic din Phoenix, Arizona, primeşte o veste bună de la TV

0
23 May 2013 12:04:43
Mircea Goia
Unchiul Gene - a lui James Ray (Oklahoman News)
Unchiul Gene - a lui James Ray (Oklahoman News)

În timp ce se uita la diferite canale TV încercând să afle cât mai multe ştiri din Oklahoma, James Ray a avut surpriza să-şi vadă unchiul în viaţă - în imaginile difuzate cu el la unul din acele canale.

James Ray este originar din zona oraşului Oklahoma City, statul Oklahoma. S-a mutat în Phoenix, statul Arizona, acum ceva timp lucrând la baza aeriană Luke AFB şi ştiind că aici nu va avea de furcă cu intemperiile naturii (asta dacă nu considerăm căldurile mari pe timpul verii ca intemperii).  
 
Arizona e un stat foarte liniştit din acest punct de vedere, căldura şi eventualele furtuni de nisip sunt mângâieri în comparaţie cu uraganele din Florida, Georgia şi Louisiana, tornadele din Oklahoma, Kansas şi Texas, cutremurele din California şi iernile din Illinois şi Michigan. 
  
Miercuri seara, în timp ce urmărea înfrigurat ştirile despre tornadă la TV, James Ray a rămas siderat să-l recunoască pe unchiul sau într-una din imaginile difuzate pe ecran. James a fost foarte îngrijorat de soarta familiei rămase acolo pentru că imediat după tornadă legăturile telefonice au căzut, iar cei de acolo nu au putut fi contactaţi. Se gândea chiar să zboare până acolo în următoarele zile ca să afle veşti. Dar odată ce a văzut imaginea unchiului sau pe ecran s-a mai liniştit. 
 
 
FOTO: James, cel din dreapta imaginii 
  
  
Tornada, una dintre cele mai puternice din ultimii ani care a lovit zona Oklahoma (diametru în jur de 3 kilometri, vântul având viteza de cel puţin 320 km/oră şi deplasându-se pe o distanţă de mai mulţi kilometri), a nivelat o bună parte din suburbia Moore din cadrul zonei Oklahoma City Metropolitan, ucigând 24 de oameni (9 copii) de-a lungul traiectoriei ei şi lăsând fără curent electric 38.000 de oameni (în jur de 300 de case fiind distruse).  
  
Unchiul lui James, Gene, a văzut tornada apropiindu-se de ferma unde locuia. Nu a stat mult pe gânduri şi s-a adăpostit în pivniţa casei, pivniţă pregătită pentru astfel de evenimente.  După câteva ore a ieşit de acolo constatând cu groază că toată agoniseala lui de o viaţă, ferma şi casa, au dispărut total.  Nu a rămas nimic, decât un scaun-balansoar pe care-l vedeţi în imaginea de mai jos. 
 
  
 "Acea imagine mi-a frânt inima", spune James, ştiind cât de mult unchiul său a ţinut la casa şi la ferma lui.  

Această fotografie a apărut pentru prima dată în ziarul local "Oklahoman" de unde a fost preluată şi de alte ziare şi televiziuni, ajungând să simbolizeze oarecum distrugerea de care s-a făcut vinovată tornada. Dar în acelaşi timp simbolizează şi supravieţuirea în faţa vicisitudinilor naturii.   

 "Nu a contat că nu a mai rămas nimic acolo, el e încă acolo" mai spune James, citând de asemena că unchiul lui e un "proud Oklahoman" (mândru să fie din Oklahoma).   

Unchiul lui James locuieşte acum la sora lui, aşteptând să vadă ce va face în continuare. James îl va ajuta de la distanţă. 

Vor veni donaţii şi din partea Crucii Roşii, cât şi din partea St. Mary's Food Bank care va trimite mâncare, apă şi alte provizii necesare traiului zilnic.    

Mai multe detalii vizuale despre povestea lui James Ray sunt prezentate în ştirile Fox News, filiala din Phoenix, AZ. 

Contrar mediatizării intensive, nu acesta a fost tornada cu cele mai multe victime.   

Un Top 10 a celor mai mortale tornade care au avut loc în Statele Unite este prezentat mai jos.  

1. "Tri-State Tornado" (Martie 18, 1925 - 695 morţi, 2027 răniţi)  

2. "Natchez Tornado" (Mai 6, 1840 - 317 morţi, 109 răniţi)  
3. "St. Louis Tornado" (Mai 27, 1896 - 255 morţi, 1000 răniţi)  
4. "Tupelo Tornado" (Aprilie 5, 1936 - 216 morţi, 700 răniţi)  
5. "Gainesville Tornado" (Aprilie 6, 1936 - 203 morţi, 1600 răniţi)  
6. "Woodward Tornado" (Aprilie 9, 1947 - 181 morţi, 970 răniţi)  
7. "Joplin Tornado" (Mai 22, 2011 - 158 morţi, 1000 răniţi)  
8. "Amite/Pine/Purvis Tornado" (Aprilie 24, 1908 - 143 morţi, 770 răniţi)  
9. "New Richmond Tornado" (Iunie 12, 1899 - 117 morţi, 200 răniţi)  
10. "Flint Tornado" (Iunie 8, 1953 - 115 morţi, 844 răniţi)

Tornada "Moore" surprinsă de oamenii de la faţă locului.

 

0 Comentarii

Modifică Setările