Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Traficantul mexican Joaquin „El Chapo“ Guzman, condamnat la închisoare pe viaţă

0
17 Jul 2019 17:41:33
Autor: Ştefana Radu
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Un judecător american l-a condamnat pe traficantul de droguri Joaquin „El Chapo“ Guzman la închisoare pe viaţă plus 30 de ani, miercuri, informează BBC News.

Guzman, în vârstă de 62 de ani, a fost găsit vinovat de 10 capete de acuzare, inclusiv trafic de droguri şi spălare de bani, de către o instanţă federală din New York, în februarie.
Acesta a scăpat dintr-o închisoare mexicană printr-un tunel, în 2016, dar a fost ulterior arestat şi extrădat în Statele Unite în 2017.

Guzman este fostul şef al cartelului Sinaloa, despre care autorităţile au spus că a fost cel mai mare furnizor de droguri care ajungeau în SUA. În timpul procesului, martorii au spus că traficantul a torturat duşmanii cartelului.

Cu ajutorul unui traducător, Guzman a declarat, miercuri, chiar înainte de pronunţarea sentinţei, că încarcerarea sa în SUA a reprezentat „tortură psihologică, emoţională şi mentală 24 de ore pe zi“.

Având în vedere resursele, banii şi evadările precedente ale lui Guzman, el este candidatul perfect pentru un penitenciar de maximă securitate, în special unul numit ADX Florence, potrivit lui Bob Hood, un fost director de închisoare de maximă siguranţă.

„Nu am niciun dubiu că Guzman va ajunge la închisoarea de maximă securitate din Colorado,” a declarat Guzman pentru NBC News.

Cunoscut ca „Alcatrazul Munţilor Stâncoşi”, penitenciarul federal de maximă siguranţă din Colorado a fost creat pentru a fi cea mai sigură închisoare de maximă securitate din ţară.

Localizată în deşert, la sud de Colorado Springs, Florence are peste 400 de deţinuţi, inclusiv gangsteri, terorişti şi alţi criminali catalogaţi ca fiind prea periculoşi pentru o instituţie mai puţin restrictivă.

Printre deţinuţii mai cunoscuţi se numără Djohar Ţarnaiev, autorul atentatului de la maratonul din Boston din 2013 şi Ramzi Yousef, unul dintre teroriştii din atacul cu o maşină-capcană de la World Trade Center din 1993.  
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii