Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Trei categorii de persoane au participat la asaltul asupra Capitoliului, potrivit unui studiu. Marea majoritate nu avea legături cu grupări extremiste

8
2 Mar 2021 15:24:31
Autor: Cristina Ene
Foto arhivă
Foto arhivă

Potrivit unui studiu al Universităţii Washington, bazat pe documente judiciare şi alte date, peste jumătate din cei puşi sub acuzare cu privire la atacul de la Capitoliu nu aveau legături cu grupări extremiste luând parte la incidente fără a fi conectaţi la o acţiune coordonată sau unii cu alţii.

Studiul a fost realizat de Programul privind extremismul al Universităţii Washington şi şi-a bazat pe concluziile pe analiza documentelor judiciare a 257 de persoane puse sub acuzare în instanţe federale până la sfârşitul lunii februarie.
 
Dintre acestea, doar 33 aveau legături cu reţele militante extremiste, iar alte 82 făceau parte din grupuri de oameni cu convingeri conspiraţioniste similare.

 142 de persoane au sosit la Capitoliu din proprie iniţiativă, fără a plănui alături de alţii „inspirate fiind de o serie de narative extremiste, teorii ale conspiraţiei şi motivaţii de ordin personal”.

Autorii spun că aceste rezultate arată faptul că se formează „comunităţi conspiraţioniste” ce joacă un rol tot mai important în mişcările extremiste de dreapta, care se angajează în violenţe după ce următorii din online se mobilizează în lumea reală.

Vârsta persoanelor analizate este între 18 şi 70 de ani şi acestea vin din aproape toate statele americane. Proporţia bărbaţi-femei este de 6 la 1. 33 dintre aceşti bărbaţi au istoric militar.

Cercetătorii arată că, în pofida faptului că doar 33 de persoane din acest grup analizat erau membrii unei grupări extremiste, participarea lor, „cel mai probabil, a fost o precondiţie necesară a escaladării violenţelor din partea unei mulţimi furioase care a sfârşit prin a trece de cordonul de securitate de la Capitoliu”.

Procurorii au acuzat de conspiraţie în vederea unor proteste violente membrii a trei grupări extremiste, şi anume Oath Keepers, Three Percenters, respectiv Proud Boys. 

„Grupurile reprezentate de aceşti indivizi au cel mai ridicat potenţial de violenţă în cadrul unor atacuri viitoare”, se arată în studiu.

Procurorii au formulat acuzaţii de conspiraţie de „a intra în Capitoliu pe 6 ianuarie” în cazul unui grup de 9 persoane care făceau parte din gruparea Oath Keepers, dar nu au prezentat încă dovezi ale unui plan concret de atac asupra Capitoliului, potrivit documentelor judiciare.

A doua categorie de participanţi în asaltul asupra Capitoliului, format din 82 de persoane, reprezintă grupuri mici de oameni conectaţi prin cunoştinţe comune sau prin legături de rudenie, care împărtăşeau interesul pentru ideologii extremiste sau conspiraţioniste.

Totuşi cea mai numeroasă categorie e formată din persoane care nu aveau legătură unele cu altele şi nu se cunoşteau.

„Indivizii din această categorie sunt amestecaţi, fiind persoane cu ideologii diferite şi deseori contradictorii. Ei sunt mărturia unei ameninţări fracturate şi pestriţe a extremismului intern violent din SUA de azi”, se arată în raportul Programului asupra extremismului.
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Index 4.2.2
2.03.2021, 16:30:17

Concluzia procurorilor e simpla: cei mai multi dintre cei ce au luat cu asalt Capitoliul au fost golani, oameni fara capatai, pr0stanaci, care au fost manipulati de Donald Tramp si Organizatiile Extremiste!

+6 (12 voturi)
Zdrahon
2.03.2021, 16:42:56

Concluzia poporului e simpla : Securitatea neocomunista face procese politice in SUA

-4 (8 voturi)
Index 4.2.2
2.03.2021, 16:32:15

Bine zice Romanul: capu face capu trage! Acu sa-i vaz pe cei 300 de "rasculati" cum scot camasa, ca viata si-au distrus-o din prostie!Marele Talan Sef , Donald Tramp, sta la plaja in Florida si isi rade in barba, vazand cati prostanaci s-au luat dupa el!

+10 (16 voturi)
E N
2.03.2021, 17:49:49

6 ian va ramane un simbol pt americanii carora le pasa de tara lor. E bine sa se stie ce se poate intampla daca democratii incearca sa permanetizeze relaxarile din controlul legalitatii voturilor care s-a facut avand covidul ca justificare. Acum incearca sa justifice furtul din nov numindu-l vot universal care inseamna care aduna mai multe voturi cu orice pret. Legalitatea e un privilegiu al albilor.

-9 (17 voturi)
Utilizator Adevărul
2.03.2021, 18:20:05

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările