Trei echipamente ce conferă „superputeri” forţelor speciale ale SUA VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Militarii americani din forţele speciale au primii acces la echipamente sofisticate ce le dau capabilităţi de tipul unor superputeri, relatează Sandboxx News, citat de Insider.

Comandamentul Forţelor Speciale ale SUA ((USSOCOM) are misiuni tot mai complexe în diferite medii de luptă iar pentru asta are nevoie de echipamente adaptate - sectorul privat i-a putut furniza tehnologii cât mai aproape de nişte superputeri umane.

Escaladarea zidurilor

Soldaţii din Marină au sarcina să preia controlul asupra vaselor pe mare or multe  dintre ele  au înălţime mare şi sunt dificil de escaladat folosind echipamentele obişnuite.

Aici intervine REBS Magnetic Climbing System care foloseşte echipamente de susţinere cu magneţi puternici (pentru mâini şi picioare) ce ajută la urcarea pe lateralul vaselor precum Spiderman.

Sistemul permite scufundarea în apă şi căţărarea de sub apă.

Viziunea prin pereţi

SUA îşi mută atenţia de la operaţiunile contrateroriste la conflicte cu naţiuni cu putere apropiată precum China sau Rusia. Astfel armata americană a început să se concentreze pe războiul urban unde condiţiile de luptă sunt oraşe aglomerate şi complexe vaste de locuinţe.

Asta înseamnă că pericolele asociate operaţiunilor de urmărire  devin mai mari - dar există soluţii precum noile tehnologi avansate de radar ce pot „vedea” prin pereţi şi calcula câte persoane sunt într-o încăpere şi chiar unde se află în raport cu peretele.

Compania care dezvoltă aceste capacităţi este Lumineye- aceasta a fost contractată de Ministerul Apărării şi a început deja să testeze astfel de tehnologii în cadrul operaţiunilor de căutare şi salvare a persoanelor de sub clădiri prăbuşite, într-un mediu încărcat de obstacole.

Citirea minţii

Operaţiunile speciale nu sunt antrenate doar în luptă brută ci au adesea misiuni complexe ce implică interacţiunea directă în teren cu lideri locali sau cu potenţial suspecţi.

Militarii au nevoie de un al şaselea simţ prin care să recunoască intenţiile duplicitare sau minciuna.

Aici intră în scenă SOFWERX care a dezvoltat „un sistem de analiză fiziologică” - o interpretare a datelor colectate de mai mulţi senzori, ce poate prezice starea subiectului. Dispozitivul surprinde gesturi cu ajutorul camerelor, foloseşte senzori de temperatură şi chiar radare ce calculează temperatura corporală, ritmul cardiac şi manierismele.

Brian Andrews, directorul pentru tehnologie de la SOFWERX explică cum decurge testarea - subiectului i se pun întrebări care îl stânjenesc sau îi suscită nelinişte.

„Desluşirea intenţiei este ceva deosebit de dificil, dar ne putem da seama: Hei, întrebarea asta îl agită. Expresia feţei i s-a schimbat. Micro-expresiile faciale sunt un alt mod în care le putem analiza”, a spus el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite