Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Trump acuză Iranul că nu se conformează acordului nuclear şi ameninţă cu retragerea SUA

8
13 Oct 2017 21:10:35
Autor: News.ro
Donald Trump
Donald Trump

Preşedintele SUA Donald Trump a anunţat vineri că nu va certifica faptul că Iranul se conformează prevederilor acordului nuclear şi a ameninţat că SUA se vor retrage din acest acord în cazul în care Congresul şi aliaţii SUA nu vor accepta să îl facă mai strict.

"Nu vom continua pe un drum ale cărui concluzii previzibile sunt mai multă violenţă şi mai multă teroare", a declarat preşedintele SUA.

"În cazul în care nu vom putea ajunge la o soluţie împreună cu Congresul şi cu aliaţii noştri acordul va fi închis. Este supus revizuirii şi participarea noastră poate fi anulată oricând de mine, în calitate de preşedinte", a subliniat Trump.

 "Istoria a arătat. Cu cât ignorăm mai mult o ameninţare, cu atât devine mai periculoasă", a afirmat Trump la începutul discursului susţinut la Casa Albă, reamintind de reprimarea revoluţiei iraniene în 1979 şi de atacurile apropiaţilor Iranului împotriva Statelor Unite.

Cele două lozinci favorite ale regimului iranian sunt "Moarte Americii!" şi "Moarte Israelului!", a mai spus Trump. "Agresiunea dictaturii iraniene continuă şi astăzi", a subliniat Donald Trump, numind guvernul de la Teheran "un regim fanatic" care sponsorizează terorismul şi desfăşoară rachete care ameninţă trupele SUA şi ale aliaţilor.

O lege îl obligă pe preşedintele american să spună Congresului, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul respectă textul şi dacă ridicarea sancţiunilor este în interesul Statelor Unite.

Donald Trump a ”certificat” până acum acordul, însă a anunţat zilele acestea că termenul următor - care cade duminică - va fi crucial.

Necertificarea acordului trimite mingea în terenul Congresului şi ar provoca o puternică incertitudine cu privire la viitorul acestui text. Legea îi dă Congresului, în cazul unei ”necertificări”, un termen de 60 de zile să decidă dacă să reimpună sau nu sancţiunile ridicate.

Documentul încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri vizează să garanteze caracterul paşnic şi civil al programului nuclear iranian în schimbul unei ridicări treptate a sancţiunilor impuse Iranului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Ion Popescu
14.10.2017, 08:42:33

Oriunde , in lumea asta , se gaseste o balega .... (care a prins crusta si este in curs de uscare ) apar si americanii , sa o zgandare ....ca sa puta ....sau sa o imprastie ....ca altfel lumea s-ar plictisi .

+4 (4 voturi)
gogu58
14.10.2017, 10:17:40

"Moarte Americii!" şi "Moarte Israelului!" nu are nici o legatura cu respectarea unui acord prinvind inarmarea nucleazara a Iranului. Tehnic vorbind SUA trebuie sa spuna daca Iranul respecta caracterul paşnic şi civil al programului nuclear iranian.

+3 (3 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
14.10.2017, 10:31:52

Oare sa fie Iranul atat de important pentru pacea mondiala? Pe cine ameninta?

+1 (1 vot)
Podar
14.10.2017, 12:43:01

Puterea Camatarilor. America si Israelul, Vor peste tot sa se impuna, La altii sa le faca felul, De indraznesc sa se opuna Si nu-i pupa macar pe... mana. E tot mai clar, ca interesul, Celor "cu bani", este...comun, Sa manevreze tot accesul, De la arme pan'la...tutun, Sa scoata din altii..."sapun". Nimic din maini sa nu le scape, Celor care detin puterea, De vor, pe altii sa-i ingroape, Fara sa le ceara ...parerea...! Altfel, cum sa-si creasca averea...?! Prin Holocaust, ne obliga, Sa ne punem "cenusa-n ...cap", Dar genocidul nu-i intriga, Contra unui popor arab, Persecutat, flamand si slab. Puterea banului devine, Din ce in ce mai aroganta, Iar provocarea ei convine, Ajunge chiar interesanta, Celor cu punga importanta. America deja e-n plasa, Vanduta unui Israel, Bancherilor care n-o lasa, Daca-n conflicte nu-i cu el Si-n...palestinian rezbel. De unde sa mai sara banii, Daca stau armele in stoc...?! Sau conteaza mai mult orfanii, Intr-un razboi de iarmaroc...?! Se-ntreaba camatarii-n bloc...! Punandu-le "pe gat, piciorul", Celor ce vor Eliberare, Asa-si cladeste viitorul, Evreul, plin de enervare, Dorind profitul cat mai mare. Bazat ca-n spatele lui are, Acel american colos, Dresat, in orice-mprejurare, Sa-i fie sluga de folos Si-n permanentza...credincios. Geaba se cred americanii, Poporul cel mai "democrat", Cand evreii sunt cei "cu banii", Cu care i-au si....CUMPARAT...!!! Ca-s buni ca boii la...arat...! ...

+2 (2 voturi)
Ivan Turbinca
14.10.2017, 14:24:06

Podar America si Izraelul Vor peste toti sa se impuna Dar au uitat probabil, Ca,nu tine mult minciuna! Se vor stapanii lumei? Alesi de Dumnezeu? Cand vine ceasul mortii Nu-i scapa nici un Zeu! Nu-s tari acei cu banii Ce-si scutura armura, Ci-s tari acei cu duhul. Ce nu suporta jugul! Sa nu-si impuna nimeni A lor ideologie S-atunci pe Terra noasta Posibil...o armonie!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările