Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Trump se alătură acţiunii statului Texas la Curtea Supremă, care cere anularea victoriei lui Joe Biden în alegeri. 17 state americane susţin acţiunea

26
10 Dec 2020 06:08:50
Autor: News.ro
Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump la o conferinţă de presă despre preţul medicamentelor 20 noiembrie 2020 FOTO EPA-EFE
Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump la o conferinţă de presă despre preţul medicamentelor 20 noiembrie 2020 FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Donald Trump a declarat, miercuri, că se va alătura acţiunii procurorului general din Texas, Ken Paxton, la Curtea Supremă, care are rolul să anuleze victoria în alegerile prezidenţiale a lui Joe Biden. Un număr de 17 state americane, unde Trump a cîştigat alegerile, au informat Curtea Supremă că susţin această acţiune, relatează CNBC.

Trump a spus că, pe lângă intervenţia în cazul deschis de Texas, el sau campania sa vor solicita să se alăture proceselor într-un număr de alte state, în cadrul încercărilor de inversare a rezultatelor alegerilor din 3 noiembrie.

Statele respective sunt Missouri, Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kansas, Louisiana, Mississippi, Montana, Nebraska, Dakota de Nord, Oklahoma, Carolina de Sud, Dakota de Sud, Tennessee, Utah, şi West Virginia.

Experţii juridici afirmă că, la fel ca în alte cazuri intentate de campania Trump şi aliaţii acesteia, eforturile lui Paxton, care se referă la voturile din Georgia, Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin, au şanse de reuşită puţine sau chiar nule.

Curtea Supremă nu a anunţat dacă va audia cazul lui Paxton, despre care procurorul general al Michigan, Dana Nessel, a spus că este ”o acţiune de imagine”.

La câteva ore de la depunerea plângerii, Curtea Supremă a refuzat să accepte un caz al unui congressman republican din Pennsylvania care contesta victoria lui Biden în acest stat, un refuz care poate semnala soarta cazului iniţiat de Paxton.

”Vom interveni în cazul Texasului (plus multe alte state). Acesta este unul important.
Ţara noastră are nevoie de o victorie”, a scris Trump pe Twitter, miercuri.

Preşedintele republican, care a afirmat în repetate rânduri, fără dovezi, că victoria sa în faţa lui Biden i-a fost furată prin fraudă, a minimizat şi refuzul Curţii Supreme de a audia cazul referitor la Pennsylvania înregistrat de republicanul Mike Kelly.

”Acesta nu a fost cazul meu, aşa cum s-a afirmat în mod incorect. Cazul pe care îl aşteaptă toată lumea este cazul cu Texas şi altele numeroase care i se alătură. Este foarte solid, toate criteriile sunt îndeplinite. Cum poţi să ai o preşedinţie când marea majoritate consideră că alegerile au fost falsificate?”, a mai scris Trump pe Twitter.

Secretatul pentru presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany, a scris pe Twitter că acţiunea lui Paxton este ”cel mai important şi complet caz de până acum, care prezintă neregulile alegerilor din 2020”.

Paxton, un republican care rămâne sub acuzare pentru acuzaţii de fraudă cu instrumente financiare din partea statului, a solicitat marţi Curţii Supreme permisiunea de a-şi înregistra procesul care urmăreşte să blocheze certificarea victoriilor lui Biden în patru state cheie.

Paxton susţine că blocarea certificării alegerilor este justificată din cauza unor modificări presupuse necorespunzătoare ale procedurilor de vot, efectuate în ultimul an, a pretinsului tratament diferit faţă de alegătorii din zonele democrate şi a ”neregulilor” de la vot.

Acţiunea în justiţie sugerează implicit că legislativele din fiecare dintre aceste state ar putea să anuleze câştigarea voturilor populare de către Biden şi apoi să numească electori favorabili lui Trump în Colegiul Electoral, forul care alege în final câştigătorul alegerilor naţionale.

Aceasta este strategia de joc final pe care o urmăreşte Trump, atât prin cazurile legale, cât şi prin presiunea sa asupra oficialilor aleşi din statele cheie.

Se preconizează că Biden va câştiga 306 de voturi în Colegiul Electoral, care se va întruni săptămâna viitoare, cu 36 de voturi mai mult decât are nevoie pentru a obţine o victorie la Casa Albă.

Dacă i s-ar refuza voturile electorilor din cele patru state numite în moţiunea lui Paxton, Biden ar avea mai puţin de 270 de voturi în Colegiulul Electoral.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Cetăţeanul Turmentat
10.12.2020, 07:23:40

CITAT: "”Vom interveni în cazul Texasului (plus multe alte state). Acesta este unul important. Ţara noastră are nevoie de o victorie”, a scris Trump pe Twitter, miercuri." CONCLUZIE: Orice om intreg la cap intelege ca victoria de care "are nevoie tara" trebuie sa fie a lui Trump si numai a lui. Acest mesaj este doar unul din noianul de afirmatii absolut naive ale presedintelui american inca aflat in functie. Nu e nici o alta masura mai buna a caracterului unui om decat faptele sale si vorbele referitoare la sine.

+16 (28 voturi)
Ncita Co
10.12.2020, 08:03:33

Se alătură la luat de bobârnace de la judecătorii feredali. Feblețea lui din tinerețe sunt tribunalele. Acolo și-a rupt fața tot timpul. Nu se lasă până nu își rupe și târtița. Toată mișcare asta este o nouă plezneală ca să mai ciupească încă o serie de adunat bani de la trumpalaci. Se pare că e cam ultima mișcare, pentru că se-apropie 14 decembrie pe repede. Atunci votează electorii și s-a cam terminat pentru el. Molania deja și-a făcut bagajele.

+14 (24 voturi)
76 coconel
10.12.2020, 10:53:16

Greu sa dai jos clovnul de la butoane, greu de tot.

+5 (9 voturi)
Kongo-Müller
10.12.2020, 12:21:13

Trisorul portocaliu incearca sa-si scoata ultimul AS ascuns in maneca. Dar uita ca in politica nu e ca la Poker.

+5 (9 voturi)
Balta
10.12.2020, 12:28:48

Trump trebuie sa demaste coruptia din America !

-9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările