Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Trump ameninţă că va mări taxele vamale pentru vinurile franţuzeşti

10
11 Jun 2019 10:18:26
Autor: News.ro
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump sugerează că ar putea să mărească taxele vamale, pentru a corecta o concurenţă a vinurilor franceze pe care o consideră neloială, relatează AFP.

 
”Franţa taxează mult vinul, iar noi taxăm puţin vinul francez”, a denunat preşedintele american într-un lung interviu acordat CNBC, difuzat luni.
 
Vinul francez este reputat ca ”foarte bun”, a comentat locatarul Casei Albe, care nu bea alcool. Însă viticultorii americani se plâng că acesta intră pe teritoriul american ”pe nimic”. ”Nu este drept, vom face ceva în acest sens”, a dat el asigurări.
 
Donald Trump denunţă neîncetat dezechilibrul schimburilor comerciale ale Statelor Unite cu partenerii lor.
 
Deficitul cu Franţa se ridica anul trecut la 15,81 miliarde de dolari, cu 3,2% mai mare decât anul precedent. Miliardarul republican denunţa în noiembrie dezechilibrul comercial între cele două ţări la produse viticole, în mesaje postat pe Twitter în care-l viza totodată pe preşedintele francez Emmanuel Macron.
 
Trump face aceste aceste declaraţii în contextul în care Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) urmează să angajeze negocieri în vederea unui acord comercial. Bruxellesul nu vrea, deocamdată, să includă sectorul agricol într-un tratat.
 
VINUL FRANCEZ INTRĂ ÎN SUA  ”PE NIMIC”
 
Un stat membru UE, Franţa nu stabileşte ea însăşi nivelul taxelor produselor importate. Însă există un dezechilibru în tarifele vamale. În Statele Unite, nivelul taxelor variază între 5,3 şi 14,9% pe sticlă, în funcţie de natura vinului şi de nivelul alcoolului conţinut, potrivit Comisiei americane a comerţului internaţional. În Europa, acest nivel variază între 11 la 29%.
 
Piaţa europeană este însă departe de a fi închisă vinurilor americane, iar din 2007 în 2018, importurile de vin ”Made in America”, inclusiv din California (vest), au crescut cu 200% în Franţa, iar Europa este de departe prima piaţă de export a produselor viticole americane, potrivit Vamei franceze.
 
Piaţa americană, invers, nu este chiar atât de deschisă cum pare. Statele Unite recunosc mărcile înregistrate, însă nu şi de denumirile de origine, un sistem considerat prea complicat de către consumatori, ceea ce constituie o frână pentru produsele franceze.
 
Însă acest lucru nu a frânat exportul de vinuri şi spirtoase franceze în Statele Unite, care a crescut anul trecut cu 4,6%, la un total de 3,2 miliarde de euro (3,62 miliarde de dolari), potrivit Federaţiei exporturilor de vinuri şi spirtoase din Franţa (FEVS).
 
Statele Unite sunt prima piaţă ca valoare a exporturilor de vin franceze, în contextul în care clasa de mijloc americană dispune de o putere de cumpărare puternică. Iar sticlele de vin francez sunt aşezate foarte bine în raioanele magazinelor, alături de vinuri americane sau din America Latină.
 
La fel ca în cazul produselor de lux, americanii care vor vin francez nu ar urma să-l abandoneze în masă, în cazul în care administraţia Trump impune taxe vamale. Pentru Paris, însă, menţinerea competitivităţii în acest sector important al economiei franceze rămâne o miză importantă.
 
Potrivit FEVS, vinurile şi spirtoasele au reprezentat în 2018 al doilea excedent comercial al Franţei, după sectorul aeronautic şi urmat de industria parfumurilor şi cosmeticelor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Maleficio Decenu
11.06.2019, 11:27:02

Săracele vinuri și ele exploatate la sânge.”American Wine first” se pare că are și tendințe protecționiste la ”Amercan Poo first” și ”American Pee first” .

+1 (1 vot)
DoaroOpinie!
11.06.2019, 12:46:49

Un haos total adus in lume de aceasta administratie! UE ar trebui sa invete din aceasta lectie si sa se reorienteze spre piata economica a viitorului, piata care sigur nu va mai fi dominata de America!

AlphaOmega
11.06.2019, 13:00:45

asa si ? o sa fie mai scumpe dar cum omenirea nu se poatre lipsi de alcool vor scoate banii din buzunar ca doar au banii, altfel au de ales ori beau vin ori o sa bea alcool etilic care e prezent in aproape toate bauturile alcoolice.

Ggggg Hhhhh
11.06.2019, 13:36:02

Daca mai vine în Franța,o să bea vin de 0,5 € litrul (cu cei fără domiciliu fix,pe sub podurile de pe Sena) plus taxe de 200 %.

Marcel Cristea
11.06.2019, 15:16:17

Sacrebleu!

Vezi toate comentariile (10)