Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Trump, condamnat la plata a două milioane de dolari pentru că şi-a folosit fundaţia caritabilă ca instrument politic

14
8 Nov 2019 15:31:36
Autor: News.ro
Donald Trump FOTO Arhiva
Donald Trump FOTO Arhiva

Donald Trump a fost conamnat de un tribunal de la New York să plătească suma de două milioane de dolari reprezentând reparaţii, în cadrul unui acord amiabil, din cauză că şi-a folosit fundaţia - Trump Foundation - ca instrument politic, relatează AFP.

Procurorul statului New York a atacat în justiţie fundaţia şi pe administratorii acesteia în iunie 2018, acuzându-l pe Trump de faptul că a folosit această orgaizaţie în scopuri personale şi nu pentru a face acte de caritate.
 
În pofida faptului că preşedintele american a dat asigurări în mai multe rânduri că nu a comis vreo infracţiune în acest dosar, Trump a încheiat - la fel ca  trei dintre copiii săi, şi anume Donald Jr, Eric şi Ivanka - un acord amiabil cu procurorul Letitia James, pentru ca aceasta să pună capăt procedurii, potrivit unor documente depuse la dosar.
 
Ultima parte a acestui acord vizează o gală de caritate organizată în ianuarie 2016 în Iowa.
 
Evenimentul a fost gestionat, de fapt, de echipa sa de campanie. Suma de 2,8 milioane de dolari - strânsă în cursul acestei gale - doar a tranzitat fundaţia, folosită ca instrument de campanie de către Donald Trump.
 
Banii au fost daţi, până la urmă, unor asociaţii de susţinere a veteranilor, însă procurorul a denunţat un amestec între activităţile politică şi umanitară, într-o demostraţie publică a generozităţii lui Donald Trump.
 
Pentru a sancţiona nerespectarea de către Trump a obligaţiilor sale de administrator de fundaţie, o judecătoare de la Curtea Supremă a statului New York, Saliann Scarpulla, l-a condamnat pe preşedintele Statelor Unite la plata sumei de două milioane de dolari reparaţii.
 
Aceste fonduri urmează să fie împărţite unui număr de opt asociaţii de caritate, au anunţat serviciile procurorului James într-un comunicat.
 
”Procurorul New Yorkului denaturează în mod voit acest acord, în scopuri politice”, a denunţat joi preşedintele american într-un comuncat publicat pe Twitter.
 
”Eu sunt singura persoană pe care o cunosc, poate singura persoană din lume care poate da mulţi bani operelor de caritate (...) şi care să fie atacată de politicieni din statul New York”, s-a apărat el.
 
Potrivit procurorului James, Trump ”recunoate personal că a folosit în mod necuvenit fonduri ale fundaţiei”.
 
Potrivit hotărârii, Donald Trump şi-a asumat mai multe angajamente în faţa Curţii prin care ”comportamentul care a generat această acţiune să nu se mai repete în viitor”.
 
Fundaţia a fost dizolvatăîn mod oficial în decembrie 2018.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Ncita Co
8.11.2019, 15:55:11

Are multe de plătit guzganul. Astea 2 milioane sunt nimic

0 (4 voturi)
GAN
8.11.2019, 15:57:11

Comentariu considerat abuziv.

GAN
8.11.2019, 16:04:46

Comentariu considerat abuziv.

Badea Scârţan !
8.11.2019, 16:44:38

Ncita, Index4.2. Nu stiu ce sa zic...Cred ca astea $ 2 milioane le va achita in monezi de 5 centi. Asa ca sa vada si Justitia sau IRS-ul ce greu se fac 2 milioane...

0 (2 voturi)
spaima vitelor
8.11.2019, 17:54:22

Fundatia Clinton, din 2002 pana-n 2012, a adunat 2,5MILIARDE. Din banii acestia 5,6% au fost folositi in scopuri caritabile, restul au fost 'cheltuieli cu intretinerea si cu personalul'. Marea parte a banilor au fost primiti cat timp Clintoneasa a fost Secretar de Stat, apoi donatiile au scazut ciudat cu 70%. Ce este mai grav, este ca aproape toti banii au fost primiti din SUA si surse externe in schimbul de favoruri prestate de Secrettarul de Stat Clintoneasa. Printre 'donatori', criminali arabi, guvernul rus(rezultat: 20% din uraniul SUA vandut russiei), China, India(comert 120% incorect fata de producatorii americani) regele Marocului 16mil fiind singura arabie unde nu a venit 'primavara araba' ........Hai sa dam stiri adevarate, daca tot suntem 'jurnalisti', nu copii de tastatura!

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (14)