Trump, contrazis de mai mulţi senatori în privinţa atacului cibernetic. Romney: „Un afront la suveranitatea noastră”. Răspunsul pregătit de Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi aleşi din Congresul american, atât democraţi cât şi republicani, arată cu degetul spre Rusia şi cer un „răspuns puternic” în cazul atacului cibernetic dezvăluit în plină tranziţie la Casa Albă.

Atacul cibernetic masiv care afectează din martie încoace mai multe agenţii americane stârneşte deranj mare la Washington. Mai mulţi aleşi, atât democraţi cât şi republicani, s-au pronunţat pentru un „răspuns puternic” împotriva atacatorului, desemnat a fi statul rus. La rândul său, preşedintele în exerciţiu Donald Trump susţine, în stilu-i caracteristic, că acest atac este grav doar pentru „media fake news”, nu şi în realitate.

Apel pentru un „răspuns puternic”

Senatorul republican Mitt Romney, candidat la preşedinţie în diverse ocazii, se declară scandalizat şi vrea un răspuns. „Este un afront scandalos la suveranitatea noastră”, a declarat el pentru CNN. „Va trebui să răspundem foarte puternic, nu doar prin retorică”, a subliniat Romney.

Senatorul democrat Mark Warner a apreciat la rândul său pentru ABC că este vorba de un act „extraordinar de grav”. „Ideea că ar putea rămâne fără un răspuns ar fi o politică foarte proastă din partea Statelor Unite şi, sincer vorbind, i-ar invita pur şi simplu pe ruşi sau pe alţii să continue  aceste tipuri de activităţi maligne”, a adăugat el.

Şefii Comisiilor pentru Informaţii din Senat şi din Camera Reprezentanţilor au condamnat la rândul lor atacul, atribuindu-l, la fel ca secretarul de Stat Mike Pompeo, unui actor statal, mai exact Rusiei.

„Pe baza a ceea ce am văzut, nu cred că există vreo îndoială că a fost Rusia”, a declarat democratul Adam Schiff, şeful Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, care nu a făcut precizări despre ce anume a văzut.

Şeful Comisiei pentru Informaţii din Senat, republicanul Marco Rubio, a avut o reacţie mai vehementă. Calificând atacul drept „major şi fără precedent”, Rubio consideră că este vorba de „un act de război”.

Trump, neîmpăcat cu pierderea alegerilor

Aceste reacţii survin după ce Donald Trump a minimizat atacul. Liderul în exerciţiu de la Casa Albă a avut prima reacţie pe acest subiect sâmbătă, tocmai la o săptămână de la dezvăluirea sa în presă. Trump a susţinut că „totul este sub control” şi că atacul „este mult mai mare în media Fake News decât în realitate”. Mai mult, el a sugerat că Rusia nu ar fi implicată.

„Atacul cibernetic este mult mai mare în media Fake News decât în realitate. Am primit toate informaţiile şi totul este sub control. Rusia, Rusia, Rusia... aceasta este scandarea prioritară atunci când ceva se întâmplă, şi asta că «Lamestream»-ul este, în mare din motive financiare, îngrozit să discute posibilitatea că ar putea fi China (ar putea!). Ar fi putut fi şi un atac asupra aparatelor noastre ridicole de votare în timpul alegerilor, pe care acum este evident că le-am câştigat clar, ceea ce face să fie o ruşine şi mai coruptă pentru SUA”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Adam Schiff s-a declarat revoltat de postarea lui Trump, afirmând că ceea ce spune preşedintele în exerciţiu este „în mod egal distructiv, înşelător şi vătămător pentru securitatea naţională”.

„Preşedintele îşi pierde obiectivitatea când vine vorba de Rusia”, a ţinut să precizeze Mitt Romney.

„Rusia acţionează în orice impunitate în legătură cu aceste atacuri cibernetice pentru că nu crede că avem capacităţile să răspundem în mod proporţional”, a atras atenţia influentul senator republican.

Romney a propus „regândirea răspunsului militar şi de securitate naţională în ceea ce priveşte spaţiul cibernetic, pentru că acolo se află războaiele din viitor”.

Amploarea atacului, studiată

Atacul cibernetic a început în martie, hackerii profitând de actualizările software-ului Orion, produs de SolarWinds, o companie IT din Texas cu zeci de mii de clienţi în lumea întreagă, pentru a pătrunde în sisteme informatice ale unor agenţii americane, printre care Departamentul de Interne şi cel de Comerţ. Şi alte ţări sunt afectate pe lângă Statele Unite, printre care Canada, Emiratele Arabe Unite, Israel sau Marea Britanie. Amploarea atacului, a cărei dezvăluire survine în perioada de tranziţie la Casa Albă, încă este analizată.

Kevin Mandia, preşedintele general al companiei de securitate informatică FireEye, afirmă că este „un atac din partea unei naţiuni care dispune de capacităţi ofensive de top”. În opinia sa, hackerii l-au declanşat pentru a sustrage informaţii de la clienţii guvernamentali.

În cadrul unui interviu acordat pentru Mark Levin Show, Mike Pompeo a declarat că acest atac poartă marca unui „efort considerabil”. „Cred că e cazul să putem afirma destul de clar că ruşii sunt angajaţi într-o atare activitate”, a conchis el.

Biden ar fi dispus să meargă dincolo de sancţiuni

Şeful de cabinet al preşedintelui ales Joe Biden, Ron Klain, a declarat, duminică, că noua administraţie pregăteşte un răspuns, iar acesta ar putea merge dincolo de sancţiuni.

„Nu este vorba doar despre sancţiuni. Sunt paşi şi lucruri pe care le putem face pentru a reduce capacitatea actorilor străini de a se angaja în astfel de atacuri”, a afirmat Klain la emisiunea „Face the Nation” de la CBC.

Opţiunile analizate de administraţia Biden pentru a pedepsi Moscova pentru rolul avut în acest atac includ penalităţi financiare şi atacuri cibernetice de retorsiune împotriva infrastructurii ruse, au declarat persoane apropiate situaţiei.

Potrivit unor senatori citaţi de Reuters, Biden, care va deveni oficial preşedinte pe 20 ianuarie, va beneficia probabil de un sprijin bipartizan pentru o reacţie puternică în acest caz.

Pe de altă parte, Kremlinul neagă că ar fi avut vreun rol în atacul cibernetic din Statele Unite.

„Orice acuzaţie referitoare la implicarea Rusiei este absolut nefondată”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, punând, ca de obicei, reacţiile de la Washington pe seama unei „rusofobii”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite