INFOGRAFIE Trump a declanşat un război „metalurgic“ cu restul lumii. Cum răspunde Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce preşedintele SUA, Donald Trump a anunţat, săptămâna trecută că va introduce taxe vamale de 25%, pentru importurile de oţel şi taxe de 10% pentru cele de aluminiu, Comisia Europeană răspunde cu aceeaşi monedă: tarife vamale de 25% la importurile de oţel, aluminiu, produse agricole, îmbrăcăminte, încălţăminte şi anumite bunuri industriale din SUA.

Administraţia Trump a anunţat, joia trecută, că va introduce taxe vamale de 25%, pentru importurile de oţel şi taxe de 10% pentru cele de aluminiu, iar, sâmbătă liderul de la Casa Albă a evocat şi posibilitatea impunerii unei taxe asupra importurilor de maşini europene dacă UE va trece la contramăsuri. 

   

Ieri, Gary Cohn, principalul consilier economic al preşedintelui Donald Trump, care s-a opus tendinţelor protecţioniste din cadrul administraţiei SUA, şi-a anunţat demisia. 

Gestul a survenit după anunţul lui Trump privind impunerea unor tarife asupra importurilor de oţel şi aluminiu, care vor afecta în special Canada şi Mexicul.

Şi reprezentanţii sectorului american al aluminiului l-au avertizat pe preşedintele SUA, Donald Trump, asupra efectelor negative pe care le-ar putea avea impunerea de taxe vamale generalizate pentru importurile de aluminiu şi i-au propus acestuia să modifice planul, relatează agenţia EFE.

"Ne temem că taxele propuse pot face mai mult rău decât bine", a avertizat, într-o scrisoare adresată lui Trump, Aluminum Association, o organizaţie ce reprezintă 114 companii din sector.

Scrisoarea semnalează, concret, că planul anunţat de Trump poate mai mult să dăuneze decât să ajute majoritatea angajaţilor din industria de aluminiu din ţară.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI),Christine Lagarde, a atenţionat că nimeni nu are de câştigat de pe urma unui război comercial, iar impactul macroeconomic al tarifelor vamale anunţate de SUA va fi semnificativ dacă şi alte state răspund cu impunerea propriilor tarife.

„Impactul macroeconomic va fi serios, nu doar dacă Statele Unite impun taxe la anumite importuri mai ales dacă alte ţări recurg la represalii, în special statele care sunt cel mai afectate, cum ar fi Canada, Europa, în particular Germania,“ a declarat Lagarde la postul francez de radio RTL.

Şeful Organizatiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria, îndeamna ca problema capacităţii excedentare de producţie a oţelului să fie tratată într-un forum global, pentru a evita escaladarea disputelor comerciale.

UE va plăti cu aceeaşi monedă

Comisia Europeană (CE) a propus tarife vamale de 25% la importurile de oţel, aluminiu, produse agricole, îmbrăcăminte, încălţăminte şi anumite bunuri industriale din SUA, ca represalii în urma anunţului preşedintelui Donald Trump privind impunerea unei taxe de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, conform unui document consultat de Bloomberg.

Lista include, de asemenea, produse de machiaj, iahturi, motociclete, bourbon, orez, merişoare şi suc de portocale.

Valoarea totală a importurilor care vor fi afectate de noile tarife se ridică la 2,8 miliarde de euro (3,46 miliarde de dolari), au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Săptămâna trecută, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a  promis măsuri de retorsiune bazându-se pe regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului care permit ca dacă un stat impune măsuri protecţioniste partenerii comerciali pot aplica măsuri în compensare până la acelaşi nivel de schimburi comerciale. 

„Vom pune tarife pe bourbon, motociclete Harley Davidson şi blugi marca Levis. Noi suntem aici şi ei vor trebui să fie conştienţi de asta. Vrem o relaţie rezonabilă cu Statele Unite, dar nu putem pur şi simplu să ne băgăm capul în nisip“, a afirmat preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, la postul german de televiziune. Comisia Europeană ar putea adopta mâine o decizie cu privire la măsuri de răspuns, a declarat secretarul de presă al Comisiei Europene, Alexander Winterstein.

Uniunea Europeană ia în considerare aplicarea unor tarife de 25% la bunuri de 3,5 miliarde de dolari - o treime oţel, o treime bunuri industriale şi o treime produse agricole – pentru  „a reechilibra“ comerţul bilateral, au declarat surse UE.

Uniunea Europeană exportă în Statele Unite produse din oţel în valoare de cinci miliarde euro şi un miliard de euro produse de aluminiu. În total, exporturile supuse noii taxări sunt de şase miliarde euro. Eurofer, organizaţia europeană a producătorilor de oţel, a declarat că impactul devierii exporturilor ar putea fi major asupra celor 320.000 de angajaţi din industria bătrânului continent.

 La nivel european, Germania a fost principalul exportator din oţel spre Statele Unite în 2017, cu 951.125 de tone, urmat de Olanda cu 632.607 tone şi Franţa 237.345 tone.  România a exportat în SUA 6.295 de tone. Creşterea taxelor de import pentru oţel şi aluminiu în SUA ar putea avea un „impact semnificativ“ şi asupra economiei britanice, a avertizat Richard Warren, directorul UK Steel, asociaţia britanică din sectorul siderurgic.

Aliaţii SUA, loviţi 

S-ar putea crede că măsura introducerii de taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu vizează China. Dar lucrurile nu stau aşa. În primul rând, pentru că legislaţia antidumping, aplicată deja, a oprit o parte din importurile de oţel din China. În al doilea rând, pentru că, surprinzător, cei mai mari exportatori de oţel şi aluminiu în Statele Unite nu sunt chinezii, ci canadienii, care deţin 17% din totalul importurilor în SUA. De altfel, oficialii canadieni au anunţat că vor lua contramăsuri în faţa deciziei americane.

 În continuare, cele mai multe importuri vin în America de la aliaţii tradiţionali, adică din Coreea de Sud (cu aproximativ 10% din totalul importurilor), Japonia (cu 5% din importuri), Taiwan sau Uniunea Europeană. Dacă ar fi vrut să lupte cu deficitul comercial pe care SUA îl are cu China, în valoare de 375 miliarde dolari, anul trecut, măsurile ar fi trebuit să se orienteze către importul de produse electronice sau cele de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

La rândul său, China a indicat că ar putea răspunde măsurilor SUA privind oţelul introducând tarife la importurile de produse agricole din State. De exemplu, Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de boabe de soia.

În ciuda criticilor din întreaga lume, Donald Trump a avut un ton provocator, declarând că războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat. Pieţele bursiere globale au reacţionat, acţiunile din Asia şi Europa deschizând în scădere, investitorii vânzând masiv titluri ale producătorilor şi exportatorilor de aluminiu şi oţel.

Imagine indisponibilă
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite