Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Trump l-a invocat pe George Floyd anunţând o victorie a economiei americane: „Sper că se uită la noi”

5
6 Jun 2020 11:56:48
Autor: Cristina Ene
Foto arhivă
Foto arhivă

Preşedintele american Donald Trump l-a invocat pe afro-americanul George Floyd într-un discurs în Grădina Trandafirilor în care a anunţat o scădere neaşteptată a ratei şomajului în SUA, spunând că speră că se uită acum la ce se întâmplă, întrucât „este o zi mare pentru el, este o zi mare pentru toţi”.

Donald Trump s-a referit la o scădere a ratei şomajului în luna mai la 13.3% faţă de 14.4% în luna aprilie ca la o victorie, în pofida estimărilor mult mai pesimiste de 20% sau mai mult.
 
„Am văzut ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Nu putem permite asta. Sper că George Floyd se uită acum la noi şi îşi spune că este ceva minunat pentru ţara noastră. Este o zi mare pentru el. Este o zi mare pentru toată lumea. Este o zi grozavă în ceea ce priveşte egalitatea”, a spus preşedintele american.
 
Comentariul lui Donald Trump a fost interpretat că George Floyd, care a murit sufocat sub genunchiul unui ofiţer alb şi era şomer la momentul morţii, fi mulţumit de noile cifre. Trump a mai adus în discuţie chestiuni rasiale când s-a referit la numărul angajaţilor înainte de pandemia Covid-19 subliniind că economia înfloritoare a SUA a fost o binefacere „pentru afro-americani, hispano- americani şi asiatici americani, cum a fost pentru toată lumea”.
 
„Ce s-a petrecut în ţara noastră şi ce vedem că se întâmplă acum este cel mai grozav lucru penru relaţiile rasiale, pentru comunitatea afro-americană”, ca şi pentru hispano-americani şi asiatici americani.
 
În discursul său citit Trump a spus că egalitatea în faţa legii „trebuie să însemne că fiecare american este tratat egal când are de-a face cu aplicări ale legii îndiferent de rasă, culoare a pielii, gen sau credinţă”.
 
„Toţi trebuie să fie trataţi în mod drept”, a spus preşedintele american înainte de remarca că speră că George Floyd „se uită acum la noi”.
 
Anterior Donald Trump apreciase că protestele masive după uciderea bărbatului i-au întinat memoria, el ameninţând cu o intervenţie a armatei. Totodată, echipa sa de campanie a folosit colaje ale demonstraţiilor pentru un clip numit „Vindecare, nu Ură”. Twitter a eliminat video-ul pe motive de nerespectare a proprietăţii intelectuale. 
 
Trump a mai spus că administraţia sa „a făcut mai mult pentru americanii de culoare” decât oricare alta înaintea sa invocând rata şomajului. Însă aceasta a crescut la 16.8 % în timpul mandatului său, iar un raport recent al Institutului pentru Politici Economice a arătat că familiile afro-americane au fost lovite puternic de pandemie prin prisma pierderii locurilor de muncă şi scăderii unor venituri deja mici.
 
În luna mai numărul persoanelor care şi-au pierdut permanent locul de muncă a crescut cu 295.000 ridicând bilanţul total la 2.3 milioane. 
 
Potrivit datelor Johns Hopkins University, SUA au aproape 2 milioane de cazuri de îmbolnăvire şi peste 100.000 de decese.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

aşa şi aşa
6.06.2020, 12:29:08

Dus cu pluta trîmpitu', nici o surprită... Numai o minte rătăcită ca a lui poate nega realitatea... Păcat de America, şi de poporul ei... Mi-e teamă că datorită acestui ins iresponsabil se va ajunge la lucruri mult mai grave decît ce se întîmplă acum, atît de grave încît faptul că acesta nu va mai prinde un mandat va fi insignifiant...

+1 (3 voturi)
aşa şi aşa
6.06.2020, 12:33:14

P.S. Se pare că "INS-ul" lor e mai tare decît al nostru, fiind capabili să scoată din pălărie cifre care nu doar că sînt discutabile, ci chiar contrazic evidenţa... Sînt milioane de noi şomeri într-o lună, dar şomajul scade...

-1 (1 vot)
Kongo-Müller
6.06.2020, 12:32:38

Bufonul incompetent vrea sa para ironic ...

+1 (1 vot)
Stefan din Nord
6.06.2020, 13:20:35

Cat de cinic poate fi Donald Cum poate sa sloboada pe gaura gurii astfel de aberatii ?

Sorin Barbul
6.06.2020, 18:09:28

Sa saturat lumea asta de negrotei si musulmani peste tot in lumea asta . Toata planeta jeleste negroteii si musulmanii ca sunt ,,oropsiti ,, si,, refugiati ,, Astia au venit pentru distrugerea lumii si a Crestinismului Ortodox aici este toata cheia .

+1 (1 vot)