Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Trump face un pas în spate şi amână noile tarife asupra importurilor din China, spunând că e un cadou de Crăciun pentru consumatorii americani

15
14 Aug 2019 04:54:47
Autor: Vlad Terteleac
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Administraţia Trump a anunţat că va amâna impunerea de tarife asupra anumitor bunuri de consum importate din China, iar mai multe informaţii conform cărora au avut loc discuţii între oficiali americani şi chinezi din domeniul comerţului oferă semne al unei potenţiale calmări a războiului comercial dintre cele două state, relatează AFP.

Anunţul a fost făcut, marţi, de biroul reprezentantul pentru comerţ al Statelor Unite. Impunerea tarifelor va fi amânată până la 15 decembrie, fiind astfel scutite de o taxă vamală adiţională de 10% diferite bunuri, printre care şi telefoane mobile, laptop-uri, monitoare video, console de jocuri şi unele jucării şi articole de vestimentaţie.

Preşedintele Trump a spus că discuţiile cu China au fost ”foarte productive”, declarând că a acceptat să amâne impunerea de tarife asupra unor bunuri pentru a proteja consumatorii în vederea perioadei sărbătorilor de iarnă. Acesta a insistat, însă, că nu cetăţenii americani sunt cei care suferă de pe urma tarifelor vamale impuse în războiului comercial cu China. Vestea a fost bine primită de bursele de valori, aducând speranţe că o înţelegere cuprinzătoare între cele două state este la orizont.

Tarifele plănuite de administraţia Trump vizau bunuri importate din China în valoare de 300 de miliarde de dolari şi urmau să fie aplicat începând cu 1 septembrie. Anunţul acestor tarife, făcut de Trump pe 1 august,  a creat imediat îngrijorări din partea comercianţilor, anticipând efectele avute asupra vânzărilor din perioada sărbătorilor de iarnă.

”Facem asta în vederea perioadei de Crăciun pentru că n-am vrea că unele tarife să aibă un impact asupra consumatorilor americani, cu toate că până acum nu au avut vreun fel de impact”, le-a spus preşedintele Trump reporterilor adunaţi în New Jersey.

”Suntem uşuraţi că foarte multe bunuri nu vor fi afectate în perioada sărbătorilor”, a spus Rebecca Mond, reprezentant an industriei jucăriilor, pentru AFP. ”Am vrea să vedem ameninţarea tarifelor vamale complet ridicată din activitatea noastră, dar industria jucăriilor a fost cruţată prin aceste amânări”.

Reprezentantul pentru comerţ al Statelor Unite, Robert Lighthizer, şi vicepremierul Chinei, Liu He, au avut, marţi, o convorbire telefonică cu privire la decizia administraţiei Trump. Negociatorii Chinei şi ai Statelor Unite s-au întâlnit în Shanghai la sfârşitul lunii iulie pentru prima dată după ce discuţiile au intrat în impas în mai, urmând ca o nouă rundă de negocieri să se desfăşoare în septembrie, de data aceasta la Washington. Deteriorarea relaţiilor din ultimele două săptămâni face, însă, improbabilă întâlnirea din septembrie, mai ales după ce preşedintele Trump a sugerat, vineri, că nu vor avea loc negocieri atât de repede pentru că Washington ”nu este pregătit să încheie o înţelegere”. Principala problemă a lui Trump, reluată şi în anunţul făcut marţi, este că Beijingul nu şi-a respectat promisiunea de a cumpăra mai multe produse agricole americane.

”Au spus că vor cumpăra mai multe produse agricole. Până acum, m-au dezamăgit”, a spus Trump. ”Nu au fost oneşti sau, hai să spunem aşa, şi-au amânat cu siguranţă decizia”. Acesta a remarcat că e conştient că Beijinul s-ar putea să aştepte până când Casa Albă va avea un nou preşedinte pentru a ajunge la o înţelegere comercială cu Statele Unite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Ncita Co
14.08.2019, 07:23:12

Era de-așteptat. E an electoral, trebuie să nu facă prea multe valuri că se răstoarnă pluta. Strategia de doi bani a lui trumpache pe care o repetă a nșpea oară: latră tare și apoi bagă coada și-o tulește. De fapt creșterea economică este cel mult mediocră comparativ cu predecesori (sursa https://www.cnn.com/interactive/2019/business/stock-market-by-president/index.html)

+3 (5 voturi)
Index 4.2
14.08.2019, 07:40:17

Acelasi Guzgan Rozaliu care batee campii dezlegat spre deliciul bazei sale derutate si confuze, aflate sub rosu al rasismului, slabei educatei, marlanie!

+2 (6 voturi)
Mihai Popescu
14.08.2019, 07:58:24

Ce faci bre nea Trumpe, ti-e frica de chinezi ? Fii barbat !!!!

+3 (7 voturi)
Victor Nagy
14.08.2019, 09:03:52

Pana la urma , Trump a inteles ca nu poate castiga un razboi comercial cu China , prin suprataxare . Ca marii perdanti vor fi americanii . Si nici varianta cu obtinerea de contracte comerciale avantajoase datorita fortei militare , nu are mult de trait . Ramane varianta , osul la munca si inovare , dar asta-i mai greu si de durata .

+5 (7 voturi)
Goguţă
14.08.2019, 11:29:41

Adica la americani Craciunul pica inainte de 15 decembrie ?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (15)