Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Trump plănuieşte să deschidă un consulat al SUA în Groenlanda, după ce ofertă sa de cumpărare a teritoriului danez a fost refuzată categoric

26
25 Aug 2019 04:25:01
Autor: Vlad Terteleac
Baza aeriană americană Thule în Groenlanda FOTO EPA-EFE
Baza aeriană americană Thule în Groenlanda FOTO EPA-EFE

Administraţia Trump plănuieşte să deschidă un consulat al SUA în Groenlanda pentru prima dată după mai multe decenii. Decizia vine în contextul intensificării intereselor strategice şi economice şi zona arctică, relatează The Guardian şi Associated Press.

Departamentul de stat a transmis Congresului că re-redeschiderea unui consulat în Nuuk este un element important într-un plan mai larg de creştere a prezenţei americane în regiunea arctică. O copie a scrisorii trimise Congresului american a fost obţinută de Associated Press.

Statele Unite au ”un interes strategic în intensificarea relaţiilor politice, economice şi comerciale în regiunea arctivă”, arată scrisoarea trimisă comitetului pentru afaceri externe al Senatului.

Mişcarea vine în contextul în care preşedintele Trump a iscat o dispută diplomatică între SUA şi Danemarca, după ce a propus cumpărarea Groenlandei, iar guvernul danez a respins categoric ideea. 

Premierul danez, Mette Frederiksen, a numit propunea preşedintelui american ”o discuţie absurdă”, făcându-l pe Trump să-şi anuleze vizita în Danemarca şi să catalogheze comentariile liderului danez drept ”urâte”. Cu toate acestea, vineri, Trump a anunţat că a discutat cu Frederiksen şi a numit-o pe aceasta ”o femeie minunată”.

”Am avut o conversaţie excelentă”,  a spus acesta. ”Avem o relaţie foarte bună cu Danemarca. Foarte frumos. M-a sunat şi am apreciat foarte mult acest lucru”.

Scrisoarea departamentului de stat arată că o prezenţă diplomatică permanentă ar permite Statelor Unite să ”protejeze acţiuni esenţiale în Groenlanda şi să dezvolte relaţii mai strânse cu oficialii şi societatea locală”, arătând că un consulat ar fi ”o componentă critică a eforturilor noastre de a intensifica prezenţa americana în zona arctică şi ar servi drept o platformă pentru promovarea intereselor noastre în Groenlanda”.

Guvernul american a deschis un consulat în Groenlanda în 1940, după ce naziştii au ocupat Danemarca, dar l-a închis în 1953. Dacă membrii Congresului vor fi deschişi ideii, noul consulat ar putea fi deschis anul viitor în capitala teritoriului semi-autonom,

Experţii spun că intensificarea prezenţei americane în Groenlanda are sens, în ciuda modului în care Trump a promovat ideea de a cumpăra regiunea de la guvernul danez, insula fiind situată într-o regiune geografică importantă şi deţinând depozite semnificative de gaze naturale şi minerale rare.

O astfel de prezenţă este cu atât mai importantă pentru oficialii de la Washington după ce preşedintele Putin a anunţat, în aprilie, un proiect de reafirmarea a prezenţei Rusiei în regiunea arctică. Planurile Kremlinului includ construirea de porturi şi mărirea flotei de spărgătoare de gheaţa. În acelaşi timp, China vede Groenlanda drept o potenţială sursă de minerale rare, precum şi o potenţială locaţie pentru un port pe ruta comercială către estul Statelor Unite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

gyll
25.08.2019, 07:19:24

Bolnav rău de tot, incurabil acest play boy care vrea să distrugă ce a mai rămas curat pe această planetă. Prea devreme s-a născut Oswald.

0 (8 voturi)
Victor Nagy
25.08.2019, 09:40:20

„Prea devreme s-a născut Oswald. ” La nevoie , poate renaste , sub alt nume ..

0 (4 voturi)
Sybil
25.08.2019, 09:10:46

consulat pentru ce? n-au cetateni americani pe acolo. Sper ca presedintele Trump sa fie refuzat. Le e suficient ca au o baza militara acolo, nu e necesar niciun consulat.

+1 (5 voturi)
Maleficio Decenu
25.08.2019, 09:42:21

Doamne ce onoare pentru 60000 de semieschimoși,în comparație cu noi vor primi mult mai repede viza decât bravul popor care de bunăvoie și nesilit de nimeni a devenit țintă în colimatorul boambelor atomice.

+1 (9 voturi)
Vlas Alexandru
25.08.2019, 10:46:42

Dar nu mai bine ar cumpara Romania? Sa devenim cetateni SUA fara sa mai fim nevoiti sa emigram.

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările