Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Trump pleacă, trumpismul rămâne

12
18 Jan 2021 14:41:24
Autor: Viorica Marin
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

La fel ca leninismul sau maoismul, ideologia trumpistă va supravieţui creatorului său, preşedintele SUA, miliardarul Donald Trump.

Există mişcări politice care supravieţuiesc mult după moartea fondatorului lor carismatic şi chiar reuşesc să se dezvolte în lume. Unele dintre ele, precum leninismul, s-au răspândit pe toată planeta. Altele, precum castrismul cubanez, sunt în principal regionale sau, ca peronismul argentinian, pur naţionale. Donald Trump va fi primul lider american care poate pretinde că şi-a dat numele unei mişcări politice influente. Trumpismul - un fel de naţionalism nostalgic, intimidare autocratică şi manipulare egoistă - seamănă cu alte mişcări numite după liderul lor.
 
La fel ca acestea, ar trebui să dureze mult timp, scrie analistul Moisés Naím, în Slate.  Bărbaţii care au fondat aceste mişcări au multe trăsături comune. Fiecare dintre ei a descoperit o piaţă politică neexploatată. Fiecare dintre ei a exploatat acumulări de furie colectivă pe care liderii mai tradiţionali nu le percepuseră - sau pe care au preferat să le ignore. Fiecare dintre ei a reuşit să creeze o legătură puternică cu simţul intim al identităţii oamenilor şi să facă din aceste emoţii forţa motrice a angajamentului politic. Fiecare dintre ei a stârnit dăruire în susţinătorii lor, o dedicaţie atât de dornică încât i-a supravieţuit. Şi fiecare dintre ei a remodelat politica ţării lor timp de cel puţin o generaţie.
 
Ideologii maleabile 
 
Mişcările pe care le-au fondat împărtăşesc caracteristici importante: o sete de încălcare a normelor politice, oportunism neînfrânat, o tendinţă clară spre autoritarism, anti-intelectualism, naţionalism, ostilitate faţă de reguli. precum şi instituţii care controlează puterile executivului şi o acerbă animozitate faţă de adversari, care nu sunt trataţi drept compatrioţi, ci ca duşmani care reprezintă o ameninţare existenţială. Ideologia acestor mişcări s-a dovedit deosebit de maleabilă.
 
„Maoismul” sa aplicat la orice. În Argentina, adaptabilitatea peronismului l-a făcut celebru: a fost asociat cu regimuri la fel de diverse precum fascismul „moale” al lui Juan Domingo Perón, precum reformismul neoliberal al lui Carlos Menem şi populismul de stânga al lui Néstor şi Cristina. Kirchner. În timp ce Venezuela, odinioară bogată, a devenit din cauza chavismului una dintre cele mai sărace ţări din lume, sondajele arată că aproape jumătate din populaţie îl susţine în continuare pe Hugo Chávez, care a murit în 2013.
 
Astăzi, trumpismul pare să fie adăugat la lista respectivă, indiferent de ceea ce se întâmplă cu Donald Trump ca individ. De ce? Pentru că politica sa de nemulţumire, furie, rasă şi răzbunare a dat roade. Ea i-a oferit un mandat prezidenţial, puteri extinse şi sprijin fanatic. Mai mult, trumpismul poate inspira noi lideri politici care să construiască programe care ar putea din nou să atragă alegătorii pe care i-a mobilizat Trump. Este încă posibil ca însuşi Trump să candideze la preşedinţie în 2024. Dar inconsistenţa sa ideologică va fi un avantaj pentru politicienii care vor să-l succeadă ca lideri ai trumpismului.
 
La fel ca Perón, a cărui ideologie era un amestec de stânga şi dreapta, Trump a apărat atât de multe poziţii, unele contradictorii, încât un succesor ar putea vinde în numele său o multitudine de politici. Analiştii au remarcat adesea că următorul populist autoritar al Americii ar putea fi un tactician mai inteligent decât Trump, care a făcut greşeli în lanţ dorind să se agaţe de putere. „Adoptat“ de un demagog inteligent, disciplinat, neprovocator cu mass-media, trumpismul ar putea reveni. Şi chiar ar ameninţa existenţa democraţiei în SUA. Depinde mult de reacţia elitei Partidului Republican.
 
Timp de patru ani, au călărit pe tigrul trumpian. Aceasta le-a adus beneficii considerabile - numirea a trei judecători conservatori la Curtea Supremă şi reduceri imense de impozite! Dar satisfacţia acestor elite a fost stricată când şi-au dat seama cu groază că atunci când vor descăleca, tigrul va încerca să-i devoreze. Aşa cum a făcut maoismul în China în timpul Revoluţiei Culturale - permiţând tinerilor fanatici să umilească activiştii istorici ai Partidului Comunist şi să le ia puterea - Trumpismul ar putea distruge partidul care l-a adus la putere, susţine Moisés Naím, în Slate . 
 
Trump păstrează sprijinul covârşitor al alegătorilor republicani
 
Preşedintele Trump păstrează sprijinul covârşitor al alegătorilor republicani, în ultimele zile ale mandatului său, potrivit unui sondaj efectuat de NBC News după asaltul susţinătorilor acestuia asupra Capitoliului Statelor Unite, transmite CNBC. Aproape nouă din 10 republicani sunt de acord cu performanţele lui Trump ca preşedinte, potrivit sondajului, proporţie care este neschimbată faţă de cea de dinaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.
 
O proporţie de 89% dintre republicani au afirmat înainte de alegeri că sunt de acord cu preşedintele, comparativ cu 87% în sondajul actual. Sondajul, efectuat în condiţiile în care Trump se va confrunta cu un al doilea proces pentru demiterea sa, în Senat, un fapt fără precedent, sugerează că sprijinul republicanilor pentru preşedinte nu a scăzut în urma violenţelor de la Capitoliu din partea demonstranţilor care doreau să împiedice certificarea rezultatului votului pro-Biden din Colegiul Electorilor.
 
Pe ansamblu, rata de aprobare a lui Trump în acest sondaj este de 43%, situată la acelaşi nivel ca pe tot parcursul mandatului său. Pentru majoritatea celor din Partidul Republican, atacul împotriva Capitoliului, în urma căruia cinci oameni au murit şi mai mulţi au fost răniţi, nu le-a afectat sprijinul pentru preşedinte, iar mulţi au spus că le-a întărit sprijinul. Două treimi dintre susţinătorii lui Trump au spus că afirmaţiile şi acţiunile preşedintelui după atacul din 6 ianuarie nu le-a schimbat punctul de vedere, iar aproape o treime, respectiv 28%, au afirmat că evenimentele le-au întărit convingerile.
 
Numai 5% au declarat că regretă votul acordat lui Trump. Sondajul a fost realizat în rândul a 1.000 de alegători, în perioada 10-13 ianuarie 2021, de către firma republicană Public Opinion Strategies şi firma democrată Hart Research.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Oriana
18.01.2021, 15:03:30

“Il trumpismo è vivo e vegeto. Ne vedremo delle belle”, di Anna Mazzone, coresp RAI - Tg2 https://culturaidentita.it/i-conti-non-tornano-ma-e-difficile-dimostrare-i-brogli-il-trumpismo-pero-e-vivo-e-vegeto-ne-vedremo-delle-belle/ Normal ca ramane, fara catalizatorul Trump republicanii ar merge la opozitii pe decenii de acum inainte, pana si dr. Paul Ryan a atentionat ca persecutia asta bolnava ka adresa lui Trump duce sigur la destramarea P. Republican, dintre care multi n-au facut decat sa-l saboteze constant, deci n-ar fi exclus ca dupa ce lasa scena Trump sa puna bazele unui alt partid conservator, pe langa platforme de tv, social de tip NewsMax, parler, etc.

-4 (12 voturi)
Cuviosul Pramatie
18.01.2021, 16:56:56

Majoritatea ziaristilor sunt blocati in isteria progresista, nu vor sa vada nimic bun la Trump ci doar insira toate tampeniile si insultele care le vin in minte. Acest discurs descreierat nu tine insa la prea multi si nu le vine sa creada ca Trump are sustinerea a 93 % dintre republicani la terminarea primului sau mandat. Acum Biden va trebui sa fie Presedinte si amaratul trebuie dus de mana... Nu se stie daca peste patru ani Covidul si Dominion vor mai putea sa-l tina pe Trump.

+2 (8 voturi)
Oriana
18.01.2021, 17:38:34

Dintotdeauna maimuticile europene au copiat bazaconiile 'merekane, presstitute europeana a luat imediat notite de la gasca mediatica 'merekana care de 4 ani n-o mai termina cu improscatul de noroi pe outsiderul asta de Trump, unul care n-a facut rau nimanui, acuma, iti poate fi cat vrei tu de antipatic x, y, dar nu poti ajunge la halul asta de persecutie - denigratie - totala lipsa de respect, in fond e un presedinte al unei tari, votat de 75 de milioane de Americani, stangistii au exagerat, ce vor obtine o sa fie ura profunda a celeilalte jumatati de America, ba poate si mai mult de jumatate. Dementul bidon poate fi rapid lichidat cu un impeachment, e evident ca nu sta deloc bine cu mansarda, si inlocuit cu fanatica bolsevica de kamala, no wonder.

-3 (15 voturi)
Kongo-Müller
18.01.2021, 18:09:12

Indiferent ca e Donald sau e Biden, cred ca nu s-ar supara nimeni in Europa daca USA s-ar izola total si ne-ar lasa in pace. E mai ieftin pentru noi daca nu participam la toate razboaiele, masacrele si intrigile americanilor.

+2 (6 voturi)
Index 4.2.2
18.01.2021, 18:40:20

"La fel ca leninismul sau maoismul, ideologia trumpistă......" In ce companie selecta se afla Donald Tramp si ai sai gutzumani!Deci pama la urma, trebuia sa aiba si aAMerica un diktator al ei, ce mama Dreakului.

+7 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările