Trump plusează: 15.000 de militari ar putea fi trimişi la graniţa cu Mexicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Donald Trump a declarat, miercuri, că Statele Unite ar putea trimite până la 15.000 de soldaţi la graniţa cu Mexicul, întărindu-şi poziţia împotriva caravanei de migranţi care fug de violenţa şi sărăcia din America Centrală, scrie Reuters.

Numărul menţionat de Trump este semnificativ mai mare decât cel pe care l-au comunicat oficialii Apărării. Pentagonul a spus, luni, că va trimite peste 5.200 de militari la graniţă, dar că numărul ar putea creşte. Miercuri, acesta a menţionat că peste 7.000 de trupe vor susţine Departamentul Siguranţei Naţionale de-a lungul frontierei.

Mai multe grupuri, inclusiv Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU), l-au acuzat pe Trump de politizarea armatei, înainte de alegerile de săptămâna viitoare, prin planurile sale de a folosi personal militar pentru a consolida eforturile de patrulare a graniţei.

„În ceea ce priveşte caravana, armata noastră e pe drum… Vom trimite între 10 şi 15.000 de militari, pe lângă patrulele de frontieră, ICE şi toţi ceilalţi de la graniţă,” le-a spus Trump reporterilor, într-un interviu la Casa Albă.

Liderul de la Washington nu a menţionat câte dintre cele 15.000 de trupe vor fi din Garda Naţională. La graniţă sunt deja 2.100 de forţe din Garda Naţională, trimise de Trump în aprilie şi sunt autorizate să ridice numărul la 4.000.

Trump a căutat să folosească imigraţia ca temă pentru a-i motiva pe votanţii republicani, înaintea alegerilor din 6 noiembrie, în urma cărora Republicanii vor să-şi menţină controlul asupra ambelor camere ale Congresului. În campania electorală dinaintea alegerilor americane din 2016, Trump a promis că va înăspri legile privind imigraţia şi că va construi un zid la graniţa cu Mexicul, însă implementarea promisiunilor care erau cap de afiş în campanie întârzie.

Înaintea declaraţiilor de miercuri ale preşedintelui american, secretarul Apărării din SUA, Jim Mattis, a respins criticile faţă de trimiterea soldaţilor la graniţa cu Mexicul, care atrag atenţia că această acţiune este una politică.

„Susţinerea pe care i-o acordăm secretarului pentru Securitatea Naţională reprezintă un suport practic, bazat pe cererile de la comisarul poliţiei vamale, aşa că nu facem mişcări politice”, a declarat Mattis după o întâlnire cu omologul său sud-coreean la Pentagon.

Decizia lui Trump de a apela la armată pare a fi o îndepărtare de practicile trecute. În ultimii ani, asemenea operaţiuni au fost îndeplinite de forţele Gărzii Naţionale-în mare parte militari part-time care sunt chemaţi deseori pentru a răspunde unor urgenţe domestice.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite