Trump scumpeşte nota de plată a Coreei de Sud pentru apărare. Mai sunt şi alte state pe listă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Donald Trump a anunţat miercuri că SUA a început negocierile cu Coreea de Sud privind costul apărării, transmite Reuters. Ministerul de externe de la Seul a dezminţit informaţia.

„Au început discuţiile pentru suplimentarea în continuare a plăţilor către Statele Unite. Coreea de Sud este o ţară foarte bogată, care acum se simte obligată să contribuie la apărarea militară furnizată de Statele Unite ale Americii”, a scris Trump pe Twitter.

Într-un alt mesaj, liderul de la Casa Albă a reamintit că deja sud-coreenii „au fost de acord să plătească substanţial mai mult Statelor Unite pentru a se apăra de Coreea de Nord. Timp de multe decenii, până acum, SUA au fost plătite foarte puţin de Coreea de Sud, dar anul trecut, la cererea Preşedintelui Trump, Coreea de Sud a plătit 990.000.000 de dolari”.

La scurt timp după mesajele respective, ministerul de externe sud-coreean a comunicat că discuţiile privind Acordul de Măsuri Speciale (SMA) nu au început încă.

„Este nepotrivit să comentăm remarcile în mediile sociale ale unui şef de stat străin”, a arătat ministerul, care a precizat că „Negocierea celui de-al 11-lea SMA nu au fost încă lansate oficial”.

SMA se referă la împărţirea costurilor pentru staţionarea în Coreea de Sud a aproximativ 28.500 de militari americani. Comunicatul oficial reaminteşte că luna trecută, când consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a făcut o vizită la Seul, s-a convenit ca negocierile să se desfăşoare în mod „rezonabil şi corect”.

În martie,  portalul Defense News scria că Administraţia Trump lucrează la un plan prin care să le ceară aliaţilor Americii să preia întregul cost al găzduirii trupelor SUA în respectivele ţări, cu un adaos de 50 la sută pentru privilegiul de a beneficia de protecţia americană.

De ani de zile, preşedintele Donald Trump s-a plâns că ţările în care se află trupe americane nu plătesc suficient. Acum, Casa Albă lucrează la un plan prin care să le ceară aliaţilor Americii să preia întregul cost al găzduirii soldaţilor SUA în respectivele ţări, cu un adaos de 50 la sută pentru privilegiul de a beneficia de protecţia americană.

 Numit „Cost Plus 50”, planul presupunea costuri de cinci, şase ori mai mari pentru ţări ca Germania, Japonia sau Coreea de Sud, scria Bloomberg. Oficiali de la Casa Albă au dezvăluit că Pentagonului i s-a transmis să calculeze două formule: una privind câţi bani ar trebui să li se ceară să plătească unor ţări precum Germania, iar a doua ar determina reducerea pe care ţările ar primi-o dacă politicile lor se aliniază strâns cu ale SUA. 

Ca parte a planificării, Administraţia se gândea de asemenea dacă să ceară ţărilor să plătească pentru lucruri pe care nu le-au acoperit în mod tradiţional, cum ar fi soldele soldaţilor sau taxele pentru vizitele portuare ale navelor, aeronavelor şi submarinelor. 

Insistenţele lui Trump cu acest plan au afectat discuţii cu Seulul privind statutul celor 28.000 de militari americani staţionaţi în ţara asiatică şi au transmis unde de şoc la Apărare şi la Departamentul de Stat, unde oficialii se tem că acesta ar fi un serios afront pentru aliaţii loiali ai SUA din Asia şi Europa, care deja pun la îndoială profunzimea angajamentului lui Trump faţă de ei.

Echipa preşedintelui Trump considera că această mişcare este o modalitate prin care partenerii NATO să accelereze creşterea cheltuielilor din domeniul apărării. În timp ce aliaţi ca Japonia văd prezenţa militară a SUA ca pe un scut în faţa Chinei expansioniste, sau Polonia ca un mijloc de descurajare a Rusiei, Germania nu vede o ameninţare directă la adresa securităţii ei, şi nu se ştie dacă Italia sau Spania s-ar simţi nevoite să plătească mai mult pentru prezenţa americană, notează Stars and Stripes. 

Germania plăteşte acum aproximativ 28% din costurile forţelor americane care se află pe teritoriul său, aproximativ 1 miliard de dolari pe an, potrivit lui David Ochmanek, cercetător la Rand Corp. Douglas Lute, fost ambassador al SUA la NATO, spune că chiar şi enunţarea unei asemenea idei este greşită. 

"Adevărul este că sunt acolo şi le menţinem pentru că sunt în interesul nostru. În Germania, de exemplu, SUA se bazează pe câteva obiective cruciale: Centrul Medical Regional Landstuhl şi Baza Aeriană Ramstein. Landstuhl este o instituţie medicală de clasă mondială care a furnizat asistenţă medicală de urgenţă soldaţilor americani răniţi în Irak şi altor puncte de urgenţă. În Germania este, de asemenea, sediului Comandamentului SUA din Africa. Estimarea cât de mult ar trebui să plătească Germania pentru aceste baze, care servesc atât de multe alte interese, ar fi complicată“, susţine fostul ambasador.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite