Trump ar trebui să câştige, pentru binele democraţiei americane

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii au de ales între un politician corupt şi un showman periculos. O vor alege pe Hillary, cred eu, ca răul cel mai mic, ca pe un compromis anti-Vadim pe care chiar şi sistemul politic american, corupt şi greoi, îl preferă. Dar cu ce preţ?

S-a făcut multă vâlvă pe tema serverului de mail al lui Hillary Clinton. Una dintre cele mai puternice persoane din lume a încălcat legile federale americane şi securitatea statului dintr-un simplu moft, obişnuinţa cu un client de email. Pe bune, asta s-a întâmplat.

Nu cred că sunt misogin dacă spun că Hillary n-ar trebui să candideze, nu doar din acest motiv. Şi nu are legătura cu sexul ei. Cred, în mod cert, că ar fi un preşedinte mult mai bun decât Trump. Din pacate, căsătoria cu nr. 42 ar trebui să te oprească de la propria candidatură - sau cel puţin să o facă imorală. Preşedinţii americani, când îşi termină mandatul, inaugurează o bibliotecă, îşi scriu memoriile şi primesc bani pentru speech-uri. Atât. Familia lor stă cuminte, cel puţin o generaţie. Bushii au deschis uşa asta şi numai bine nu le-a fost americanilor în cei opt ani de Dubya. Şi Bushii chiar sunt dinastie, faţă de relativa parvenire a Clintonilor.

Mi se pare o aroganţă regală. Adică, dacă n-aveţi nimic împotriva faptului că Hillary candidează, n-ar trebui să aveţi nimic nici împotriva rubedeniilor care candidează acum pentru următoarea legislatură în Parlamentul României. Este acelaşi lucru, acelaşi abuz al sistemului.

Nu există lege sau amendament american pentru aşa ceva, doar bunul simţ şi istoria care arată fondarea Statelor Unite ca alternativă la regalitate. Bine, şi acolo, părinţii fondatori ai Americii nu prea erau sfinţii liberalismului, aşa cum sunt prezentaţi de carţile de istorie ci, mai degrabă, nişte oportunişti care au văzut o soluţie la neplata taxelor şi au transformat interesele lor într-o revoluţe împotriva monarhiei britanice. Strict din acest punct de vedere, al oportunismului şi manipulării, semnatarii declaraţiei de independenţă sunt mai apropiaţi de Trump decât de Hillary; de Trump, totuşi, da? Nu de Clinton. 

Dar adevărule este că familia Clinton reprezintă putere la Washington. Preşedinţia nu este un moft, momentul este istoric pentru o femeie preşedinte la Casa Albă, iar Hillary vrea o dinastie, vrea statutul regal pentru familia ei şi pace. Bun, repet, strict ca şi politician, va fi mai bună în funcţia ei decât Trump.

Trump nu este un produs al sistemului politic american, ci al unui capitalism feroce.

Dar totuşi, de cealaltă parte, Trump este un pirat zgomotos şi populist, care s-a reinventat într-un mod oportunist şi care înţelege ce înseamnă prostirea suplimentară a maselor, întoarcerile declaraţiilor la 180 de grade pe teme de politică grea într-o singură zi şi, în general, cum să te faci auzit. Înţelege nativ politica, nu prin sondaje şi politici calculate, ci prin bani şi parvenitism. Trump nu este un produs al sistemului politic american, însă, ci al unui capitalism feroce.

Trump este doar accidental candidatul Partidului Republican. Cred că în alte condiţii, la fel de populiste, ar fi făcut show şi ca un candidat al democraţilor. It would have been yuuuge! În situaţia dată, a jucat cartea urii şi a dezbinării pentru că îi erau facile şi pentru că vindeau cel mai bine, iar electoratul republican este mult mai sensibil la astfel de sentimente negative. Omul s-a vândut ca atare şi a câştigat enorm de mult electorat pentru ceea ce reprezintă, în fapt. 

Democraţii l-au susţinut iniţial pe Sanders, un politician cu multă experienţă, care a ştiut butoanele pe care să apese şi care ar fi fost în stare să-l trimită pe Trump direct în coşul de gunoi al istoriei. Problema? Prea de stânga, nu e jucător de echipă. Ambele partide din sistem sunt obosite, electoratul naţional este extrem de polarizat, un centrist ar fi atras altfel de votanţi. Rodham Clinton este o centristă, par excellence, joacă cu echipa. Nu e Obama, dar rişti mai puţin cu ea. Noi, sistemul, riscăm mai puţin cu ea. 

Republicanii n-au avut un candidat care să unească baza partidului, Ted Cruz având carisma unui canadian, în ochii nucleului dur. Mai bine să rămâi cu nebunia lui Trump, în lipsă de candidaţi. Este ca şi când alegerile astea au fost doar artificial pompate de alde' Sanders şi Trump şi republicani, de parcă puterea Clintonilor garanta victoria, iar o jumătate din electorat a zis „meh”. 

Trump ar trebui să câştige alegerile astea, ca să sperie Jesus-ul din tot establishmentul american. Nu ştiu dacă rezultatul ar fi o polarizare mai puternică, dar mă sperie mai tare corupţia establishmentului decât nebunia unui om portocaliu aruncat în mijlocul lui. Problema e că un clovn va pierde în faţa unui politician care a îngenuncheat un minister întreg pentru că voia să-şi folosească căsuţa de mail personală.

Pe bune, clovnul ar fi fost mai bun.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite