Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Trump ar fi „uitat” să-şi doneze salariul din ultimele şase luni de mandat. Ce pensie primeşte acum

16
1 Aug 2021 12:29:27
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Fostul preşedinte republican Donald Trump, care a promis în campania electorală, în 2015, că-şi va dona salariul de preşedinte, ar fi făcut acest lucru timp de doar trei ani şi jumătate, scrie The Washington Post (WP).

În 2015, Donald Trump promitea să-şi doneze întregul salariu de preşedinte, în cazul în care este ales - şi anume 400.000 de dolari (aproximativ 337.000 de euro) pe an.
 
Preşedinţii americani nu sunt autorizaţi legal să refuze salariul, însă îl pot dona unor organizaţii pe care le aleg în acest sens. Donald Trump ar fi făcut acest lucru timp de cel puţin trei ani şi jumătate.
 
The Washington Post dezvăluie însă că nu a găsit vreo urmă a unor eventuale donaţii în ultimele şase luni ale mandatului predecesorului democratului Joe Biden la Casa Albă. Dintre organizaţiile guvernamentale contactate de către ziar, niciuna nu a spus că ar fi primit vreo sumă de la Donald Trump.
 
Acest lucru nu înseamnă, însă, că miliardarul nu ar fi făcut vreo donaţie.Ultima donaţie cunoscută pe care a făcut-o a avut loc la 23 iulie 2020, către National Park Service, potrivit unor documente guvernamentale.
 
Potrivit lui David Fahrenthold, jurnalistul de la WP care este autorul acestei anchete, Donald Trump era tot mai nemulţumit de faptul că nu a fost felicitat în mod public pentru aceste donaţii.
 
În prezent, miliardarul primeşte o pensie în valoare de 220.000 de dolari pe an, ca fost şef de stat, dezvăluie The Washington Post (WP).
 
În februarie, revista Forbes i-a publicat toate donaţiile. Miliardarul a donat bani departamentelor Veteranilor şi Sănătăţii.
 
Miliardarul posta mesaje pe Twitter cu destinatarii acestor donaţii şi acuza presa că nu mediatiza suficient acest gest.
 
”Eu sunt singurul preşedinte care nu a acceptat salariul, ceea ce m-a surprins. Este vorba despre 450.000 de dolari. Singurul motiv pentru care menţionez acest lucru este că ei (presa) nu vorbesc niciodată despre el”, le-a spus Trump susţinătorilor săi la un miting electoral, în octombrie 2020, potrivit Business Insider.
 
Numai că, potrivit Business Insider, fostul preşedinte s-a înşelat atât cu privire la suma salariului - şi anume 400.000 de dolari şi nu 450.000 -, cât şi cu privire la faptul că alţi preşedinţi nu şi-ar fi donat salariul.
 
Alţi doi preşedinţi americani au făcut acest lucru, şi anume Herbert Clark Hoover (1929-1933) şi John F. Kennedy (1961-1963).
 
Contactat de către Forbes şi Washington Post cu privire la donarea a 220.000 de dolari (aproximativ 185 000 euro) - echivalentul ultimelor şase luni de ”salariu prezidenţial” al lui Trump -, anturajul fostului şef al statului a promis să clarifice acest subiect.
 
Însă acesta nu a comunicat vreo informaţie, în contextul în care Donald Trump continuă să primească o pensie de peste 220.000 de dolari pe an, în calitate de fost preşedinte al Statelor Unite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Popa Andrei
1.08.2021, 12:51:52

E plina lumea de vedete care s-au jurat ca doneaza bani pentru tot felul de cauze si au ajuns la stiri apoi, dar pe urma au "uitat" sa mai faca asta, insa nici presa nu s-a mai obosit sa mentioneze.

John McClane
1.08.2021, 13:05:42

Asta e varianta americana a oualelor numarate la Cornu. E treaba lui, sunt banii lui, nu are nici o obligatie, e o actiune benevola, degeaba o vreti fortata. La cum se poarta tara cu el, nu mai merita donatia, ca dupa aia pare luat de fraier. Nu poti intoarce obrazul la infinit, era normal sa isi retraga donatia la ce manareli pre si postelectorale au fost. Nimic special in asta, doar voi incercati sa dati o interpretare tendentioasa, ce se cheama manipulare. De ce mai simplu decat orice, nu incercati voi sa umblati?

-8 (16 voturi)
fact check
1.08.2021, 14:19:59

"La cum se poarta tara cu el, nu mai merita donatia". ...iaca fâssss, mai snowflake-ule. Ce sa-ti mai spun, sta USA in "donatiile" clovnului :)) Gioane, daca iti este asa de drag individu', ia-ti-l acasa si agata-l in coltul camerei drept icoana sa completezi quartetul de aur: Lenin, Stalin si Putin.

-1 (5 voturi)
Goguţă
1.08.2021, 13:20:46

În prezent, miliardarul primeşte o pensie în valoare de 220.000 de dolari pe an, ca fost şef de stat, Mare smecherie, la noi Valer Dorneanu incaseaza mai mult ...

-5 (11 voturi)
Mihai Popescu
1.08.2021, 14:18:54

Pensia nu este mare. Este cam cit pensia unui mare securist sau magistrat din Romanica. Si noi avem multe lipitori ca astia.

-7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările