Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Trump afirmă, înainte de vizita la Londra, că britanicii l-au spionat în timpul campaniei pentru Casa Albă

11
25 Apr 2019 14:05:31
Autor: News.ro
Donald Trump FOTO Arhivă
Donald Trump FOTO Arhivă

Preşedintele american Donald Trump a afirmat, fără să aducă dovezi în acest sens, că serviciile secrete britanice l-au spionat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2016, la o zi după ce Marea Britanie a confirmat că l-a invitat pe preşedinte pentru a se întâlni cu Regina Elisabeta, scrie The Guardian.

GCHQ, agenţia guvernamentală acuzată de Trump, a afirmat că acuzaţiile sale sunt „complet ridicole” însă ministrul de Externe Jeremy Hunt a insistat că relaţia dintre Marea Britanie şi SUA rămâne „specială”.

Trump făcea referire la informaţii provenite de la canalul conservator One America News Network, repetând astfel o teorie a conspiraţiei nedovedită care a început în 2017.

Preşedintele american a scris: „Fostul analist CIA Larry Johnson acuză serviciile secrete britanice că au ajutat administraţia Obama să spioneze echipa de campanie a lui Trump în 2016”.

El a adăugat: „WOW! E doar o chestiune de timp până când adevărul va ieşi la iveală şi când va ieşi, va fi o frumuseţe!”.

„Afirmaţiile conform cărora GCHQ a coordonat operaţiuni de spionaj împotriva preşedintelui sunt lipsite de sens. Sunt absolut ridicole şi ar trebui ignorate”, se arată într-un comunicat al agenţiei.

Johnson a fost descris ca fiind „un conservator, adept al teoriilor conspiraţiei” de către organizaţia de monitorizare a presei Media Matters for America, care susţine că el a făcut mai multe afirmaţii false cu privire la colaborarea dintre Trump şi Rusia la canalul rus RT.

Între timp, Hunt a postat pe Twitter o fotografie a bustului lui Winston Churchill din Biroul Oval al preşedintelui american pentru a demonstra că relaţia dintre cele două ţări este în continuare specială.

Ministrul britanic a făcut acest gest după ce Gerard Araud, ambasadorul Franţei în SUA care urmează să se retragă, a declarat că influenţa britanicilor în capitala americană este irelevantă, parţial din cauza preocupării Marii Britanii cu Brexitul.

Araud a declarat pentru Financial Times: „Marea Britanie a dispărut. Ambasadorul britanic mi-a spus - şi mi-a plăcut - că de fiecare dată când armata britanică se întâlneşte cu cea americană, americanii vorbesc despre francezi”.

Hunt i-a răspuns lui Araud pe Twitter: „Sunt sigur că te-ai simţit bine comentând despre problemele temporare ale Marii Britanii cu Brexitul însă până când va fi bustul unui preşedinte francez în Biroul Oval nu vom primi lecţii privind o relaţie bună cu Washingtonul”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

prosciuto
25.04.2019, 14:17:49

OK ! Inca un sumit ratat ?

Index 4.2
25.04.2019, 14:52:26

Pai te asteptai la altceva de la Trump?

Index 4.2
25.04.2019, 14:30:47

Bre ,da Guzganu Rozaliu nu se dezminte, un nebun cu acte in regula!

Index 4.2
25.04.2019, 14:32:10

E ca si cum te duci in vizita si cu cateva zile inainte, iti suni gazda si le zici ca vii dar, suntetzi niste bul@ngg.ii oricum, da vin totusi!

prosciuto
25.04.2019, 15:17:03

Trump este foarte eficient. Face tot ce cere Putin fara sa se intalneasca cu Putin ! Lui Obama trebuia sa-i dea ceai etc https://youtu.be/5P1q3IDjBaI

Vezi toate comentariile (11)