Ucigaşul înarmat care poate „prăji” roiurile de drone VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vehicul blindat Stryker FOTO WIKIPEDIA
Vehicul blindat Stryker FOTO WIKIPEDIA

General Dynamics şi Epirus Inc., doi contractori americani, dezvoltă în parteneriat o armă cu fascicul cu microunde de mare putere. Arma va fi capabilă să trimită radiaţia cu microunde pe un arc larg, nimicind roiurile de drone, informează Popular Mechanics.

De asemenea, arma va putea arde motoarele vehiculelor şi chiar ale bărcilor.

Doi contractori americani în domeniul apărării lucrează la ceea ce ar putea fi cea mai promiţătoare soluţie la problema roiurilor de drone de până acum. General Dynamics şi Epirus, fac echipă pentru a plasa un tun cu microunde de mare putere pe un vehicul blindat folosit de armata SUA. Rezultatul ar putea fi o armă capabilă să ţintească roiurile de drone şi să dezactiveze vehiculele pe uscat şi pe mare, dar marea întrebare este cum ar afecta aceasta fiinţele umane.

Una dintre cele mai periculoase ameninţări noi la adresa trupelor americane este cea a atacurilor cu drone. În 2016, o dronă ISIS a ucis doi luptători kurzi şi a rănit doi operatori ai forţelor speciale franceze. Drept răspuns, armata americană a trimis rapid arme antidrone portabile DroneDefender trupelor americane din Orientul Mijlociu şi a început să ticluiască un plan despre cum să contracareze această nouă ameninţare.

Toate acestea au dat startul unei noi curse a înarmărilor, astfel încât două părţi, dronă şi contra-dronă, se războiesc una cu cealaltă, folosind tehnologie nouă pentru a exploata golurile în capacităţile adversarului. Partea contra-dronă desfăşoară bruiaj, iar ca răspuns drona desfăşoară roboţi cu auto-navigare. Partea contra-dronă aruncă în luptă mitraliere, puşti şi lasere, iar partea dronei trece la roiuri activate în reţea, concepute pentru a copleşi apărătorii umani. Deocamdată, dronele sunt în avantaj. 

Acest lucru s-ar putea schimba odată cu introducerea armelor cu microunde de mare putere, precum acelea la care  lucrează General Dynamics şi Epirus. Cei doi contractori de apărare cooperează pentru a construi un nou sistem de arme de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune, unul pe care speră că armata îl poate adopta pentru apărarea contra dronelor.

Noul sistem presupune echiparea unui vehicul blindat de infanterie pe roţi General Dynamics Stryker 8x8 cu un sistem de microunde de mare putere Leonidas. Leonidas poate trage impulsuri de energie electromagnetică, scurtcircuitând electronicele oricărei drone în calea lui. Leonidas are potenţialul de a elimina mai multe drone cu o singură lovitură. Dronele zburătoare s-ar prăbuşi la pământ, în timp ce dronele terestre ar fi scoase din funcţiune.

Forţele aeriene americane au dezvoltat două arme de drone cu microunde, Tactical High Powered Reponder, sau THOR şi PHASER , pentru a proteja bazele aeriene de roiurile de drone. PHASER a fost desfăşurat în străinătate, dar încă nu se ştie dacă a participat la lupte.

Pe măsură ce Pentagonul începe să dezvolte şi să lanseze arme cu microunde de mare putere, o întrebare nerezolvată este cum afectează aceste microunde fiinţele vii. Rafalele puternice ale tipului potrivit de radiaţii electromagnetice pot paraliza sau ucide sau pot cauza suficientă durere pentru a alunga pe cineva. Armata SUA a lansat în 2012 Active Denial System , un sistem de control al mulţimii bazat pe radiaţii cu microunde, conceput pentru a-i risipi pe răzvrătiţi provocându-le accese de durere.  

Deşi fiinţele umane nu sunt ţinta acestei noi arme, utilizarea ei împotriva vehiculelor terestre cu echipaj şi a bărcilor ar putea expune oamenii de la bordul lor la energia cu microunde. Atâta timp însă cât sistemul nu provoacă răni grave, este probabil mai sigur să dezactiveze motorul unui vehicul cu radiaţii de microunde decât cu un tun automat de 30 de milimetri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite