Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Ultimul test al sistemului de apărare antirachetă al Statelor Unite, un nou eşec

27
1 Feb 2018 01:37:45
Autor: Laurenţiu Sirbu
Imagine de arhivă/ Foto: EPA
Imagine de arhivă/ Foto: EPA

Pentagonul a desfăşurat un nou test, fără succes, al sistemului de apărare antirachetă - o rachetă de interceptare lansată de pe teritoriul Statelor Unite nu a reuşit să lovească o ţintă lansată dintr-un avion, a informat postul CNN, citând mai mulţi oficiali ai administraţiei de la Casa Albă.

Pentagonul nu este pregătit să admită public acest nou eşec al sistemului crucial de apărare anti-balistic, iar mai mulţi oficiali au declarat pentru CNN că decizia departamentului de Apărare de a nu face publice aceste rezultate se datorează, în parte, situaţiei delicate din Peninsula Coreeană.
 
Pentru moment experţii departamentului de Apărare încearcă să determine care anume a fost cauza acestui nou eşec, iar singurele informaţii oferite publicului menţionează doar că un astfel de test a avut loc.
 
„Agenţia de apărare anti-rachetă şi membrii marinei militare ce conduc Complexul de Apărare Anti-rachetă Aegis (AAMDTC - Aegis Ashore Missile Defense Test Complex) au desfăşurat un test de interceptare folosind o rachetă standard (SM)-3 Block IIA ce a fost lansată din insula Kauai, Hawaii, miercuri dimineaţa”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului de Apărare, Mark Wright.
 
Deşi dezvoltarea acestei rachete nu este încă completă, aceasta reprezintă un element cheie în capacitatea de apărare a Statelor Unite, în special în contextul în care scopul este dobândirea capacităţii de a intercepta o rachetă balistică intercontinentală lansată de Coreea de Nord.
 
În acest moment, racheta este utilizată în interceptarea rachetelor cu rază medie de acţiune, fiind un element cheie al sistemului de apărare anti-rachetă din zona Pacificului.
 
În plus, în cadrul acestui test se pare că au fost testate noi concepte în apărarea anti-balistică - racheta de interceptare fiind lansată de pe ţărm şi nu de pe navele militare dotate cu sistemele Aegis, după cum se întâmpla în testele anterioare.
 
Japonia urmează să achiziţioneze un astfel de sistem Aegis Ashore, pentru a dispune de propriile resurse de apărare în cazul unui atac balistic din partea Coreei de Nord.
 
În luna august a anului trecut, Pentagonul anunţase interceptarea cu succes a unei rachete cu rază medie de acţiune în cadrul unui test similar.
 
Cu toate acestea, mai mulţi experţi independenţi au subliniat în această perioadă ineficienţa şi gradul de dezvoltare insuficient al acestor sisteme de apărare anti-balistice.
 
Istoricul şi jurnalistul Gareth Porter a comentat acid această informaţie, afirmând că deşi „marii producători de tehnologie militară îşi promovează agresiv tehnologiile de apărare drept o alternativă viabilă la negocierile cu Coreea de Nord, în realitate aceste tehnologii reprezintă o risipă inutilă”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

stotritativosemi
1.02.2018, 02:20:14

Intr-adevar Rusia este cea mai tehnologica tara din lume.

-5 (11 voturi)
Leyon Morpheus
1.02.2018, 09:05:21

Intradevar Rusia este cea mai teologica tara din lume !!! Precum vomita tovarasul Storiati propaganda de doi lei pe aici , macar SUA isi recunoaste esecul ,pe cand Rusia il ascunde sub coroane de flori

0 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
1.02.2018, 03:32:46

Comentariu considerat abuziv.

Valentin Radu
1.02.2018, 05:22:15

Bai sa fie.. Pentagonu nu va face public esecul, dar noi il stim deja de la Adevaru'. Noi, Romanii, suntem mai ceva decit americanii, mai intzelegatori, mai intelijenti, ce mai..

+1 (9 voturi)
Turbatu
1.02.2018, 09:26:38

Cred ca sunt multi factori care intra in discutie aici. Sa nu uitam ca rata de succes a interceptarilor in Arabia Saudita este de 100%. Toate rachetele balistice (de productie mujica) lansate din Yemen au fost interceptate. Probabil, cum spune si in articol, depinde de unde e lansata racheta interceptoare, de pe ce platforma, ce fel de racheta e racheta balistica etc. etc. etc. Dar deocamdata sistemul american este singurul testat intr-o lupta reala. Si pe langa esecuri, a avut mult mai multe succese. Despre sistemul anti-racheta mujic... nici macar n-ai de unde sa stii daca functioneaza.

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările