Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Un asociat al lui Paul Manafort a plătit pentru inaugurarea lui Trump 50.000 de dolari cu bani ucraineni

1
1 Sep 2018 04:10:39
Autor: Iulian Bîrzoi
Sam Patten FOTO Getty Images
Sam Patten FOTO Getty Images

Un consultant politic republican cu legături cu Paul Manafort şi Cambridge Analytica a recunoscut că a contribuit la comisia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump cu 50.000 de dolari primiţi de la un oligarh ucrainean, relatează The Guardian.

Sam Patten a folosit banii pentru a cumpăra bilete unui oligarh rus şi un asociat rus la inaugurarea lui Trump în ianuarie 2018, potrivit unui acord de pledare, făcut public vineri. Fondul de inaugurare nu a primit permisiunea de a accepta bani din stăinătate.

Dezvăluirea a venit după ce Patten s-a declarat vinovat că a făcut lobby ilegal în SUA unor politicieni pro-ruşi din Ucraina. Ca parte a acordului său de pledoarie, acesta a fost de acord să coopereze cu Robert Mueller, consilierul special care investighează legăturile dintre echipa de campanie a lui Donald Trump şi intervenţia Rusiei în alegerile din 2016.

Patten a recunoscut că a permis fondurilor ucrainene să ajungă la comisia de inaugurare şi că a minţit un faţa unui comitet al Senatului care investiga implicarea rusească.

Acesta a pledat vinovat că a lucrat ca agent al unui partid politic ucrainean deţinut de către un oligarh, acelaşi partid care l-a angajat şi pe Manafort, fostul preşedinte de campanie al lui Trump. Patten a fost eliberat pe cauţiune după o audiere la Washington.

Un purtător de cuvând al Procuraturii americane a declarat că acuzaţia împotriva lui Patten este o infracţiune care poate fi pedepsită cu maxim cinci ani de închisoare. Avocatul lui Patten a refuzat să comenteze.

Totodată, o purtătoare de cuvânt al lui Thomas Barrack, preşedintele comisiei de inaugurare a lui Trump a evitat şi ea să comenteze.

Conform detaliilor audierii, Patten a formase o companie de consultanţă în SUA cu Konstantin Kilimnik, un operativ rus, cu presupuse legături cu serviciile de informaţii. Kilimnik a lucrat totodată şi cu Manafort, care a fost consultantul Blocului de Opoziţie din Ucraina.

După ce a descoperit că străinii nu au voie să contribuie la inaugurare, Patten a înrolat un alt american pentru a cumpăra patru bilete. Oligarhul ucrainean a plătit 50.000 de dolari lui Patten şi Kilimnik dintr-un cont din Cipru. Biletele au fost folosite apoi de Patten, Kilimnik, oligarhul şi un alt ucrainean.

De asemenea, Patten a scris mai multe articole de opinie pentru oligarhul ucrainean şi a reuşit să publice cel puţin unul dintre articole într-o instituţie de presă naţională din SUA în februarie 2017.

În urmă cu două săptămâni Paul Manafort a fost condamnat în cinci cazuri de fraudă fiscală, două cazuri de fraudă bancară şi unul pentru refuzul de a raporta un cont dintr-o bancă străină. Acuzaţiile vin la pachet cu o sentinţă maximă, care l-ar putea ţine pe Manafort zeci de ani sub gratii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Vasile Naftuli
1.09.2018, 11:03:44

Peșcheșul la Înalta Poartă.

Modifică Setările