VIDEO Un fost angajat CIA face să tremure Guvernul SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edward Snowden, care lucra de patru ani pentru Agenţia Naţională de Securitate, a recunoscut că a dat în vileag Big Brother-ul american, pentru a apăra „viaţa privată“ a cetăţenilor.

Se numeşte Edward Snowden, are 29 de ani şi până duminică a fost angajat la Booz Allen Hamilton, una dintre cele mai importante companii din domeniul apărării care lucrează pentru guvernul american. Duminică, viaţa lui Snowden a luat o întorsătură aparent dorită, după ce a mărturisit într-un interviu acordat cotidianului britanic „The Guardian“ că el a dat în vileag operaţiunile de monitorizare a apelurilor telefonice şi a sistemelor informatice întreprinse de Guvernul american.

Fost angajat al CIA, Snowden şi-a asumat responsabilitatea pentru acţiunile sale, fiind conştient că ar putea să-şi petreacă tot restul vieţii în spatele gratiilor şi că „nu se va mai putea întoarce acasă“. „Nu am nicio intenţie să mă ascund, pentru că ştiu că nu am făcut nimic rău“, a declarat bărbatul care în urmă cu trei săptămâni, înainte să dea pe mâinile jurnaliştilor britanici informaţiile strict secrete, s-a refugiat într-o cameră de hotel din Hong Kong. În ultimele săptămâni, Snowden a ieşit „de cel mult trei ori“ din hotel şi îşi acoperă uşa camerei cu perne, ca să nu-i fie ascultate conversaţiile.

A renunţat la o viaţă comodă

Odată cu dezvăluirea identităţii sale, Snowden şi-a luat rămas-bun de la viaţa „foarte comodă” pe care o trăia până nu de mult în Hawaii, alături de iubita lui. Snowden, care nu a terminat liceul, câştiga, ca analist de sisteme informatice, 200.000 de dolari pe an şi muncea de patru ani pentru subcontractanţi ca Dell sau Booz Allen Hamilton, care lucrau pentru Agenţia Naţională de Securitate, cea responsabilă de monitorizarea apelurilor telefonice efectuate pe teritoriul SUA.

„Sunt dispus să sacrific totul pentru că nu pot, în cunoştinţă de cauză, să las Guvernul american să distrugă viaţa privată, libertatea Internetului şi libertăţi esenţiale pentru oameni din întreaga lume cu acest sistem de supraveghere pe care îl construieşte în secret“, şi-a motivat acţiunile Snowden. „Singurul meu scop este să informez publicul ce se face în numele lor şi ce se face împotriva lor. (...) Guvernul şi-a atribuit o putere la care nu are dreptul“, a adăugat informaticianul.

Plănuia să dea în vileag operaţiunile întreprinse de guvernul american încă de acum doi ani, iar în urmă cu trei săptămâni a cerut concediu ca să urmeze un tratament pentru epilepsie, o boală de care a aflat că suferă anul trecut. Apoi, fără să le spună apropiaţilor nimic, s-a urcat într-un avion cu direcţia Hong Kong, un oraş pe care l-a ales pentru că „are un angajament solid pentru libertatea de exprimare şi drepturile disidenţilor politici“.

Un fost angajat CIA, sursa informaţiilor despre supravegherea comunicaţiilor


Unde se poate ascunde

Ieri, Regina Ip, o parlamentară din Hong Kong, l-a sfătuit pe Snowden să părăsească oraşul, în condiţiile în care guvernul „este obligat să respecte înţelegerea“ cu guvernul american, acord care include extrădarea fugarilor. Tratatul de extrădare dintre SUA şi Hong Kong a fost semnat în 1996, înainte ca Guvernul Chinei să preia controlul asupra oraşului. „Recuperarea“ lui Snowden s-ar putea dovedi anevoiasă, în condiţiile în care Beijingul se poate opune extrădărilor care implică „apărarea, relaţiile externe sau interesul public“ al Chinei, notează AFP. Pentru serviciile chineze, Snowden ar fi o „mină de aur“, care ar putea oferi informaţii despre capacităţile de spionaj electronic ale SUA, o cunoscută ţintă a ministerului chinez pentru siguranţa naţională. Pentru serviciile secrete americane, compromiterea unor informaţii confidenţiale ar însemna o pierdere importantă din punct de vedere strategic, spun analiştii.

Fiind conştient că agenţiile de informaţii americane sunt pe urmele lui, Snowden s-a gândit şi la o variantă de rezervă: Islanda. El consideră că ţara insulară îi poate oferi azil politic, fiindcă apără libertatea internetului.

Potrivit „The Guardian“, singurul moment în care Snowden s-a dovenit emotiv în timpul lungilor ore de intervievare a fost când a vorbit despre ce s-ar putea întâmpla cu rudele sale, multe dintre ele lucrând pentru guvernul american. „Singurul lucru de care mă tem sunt efectele dezastruoase asupra familiei mele, pe care n-o mai pot ajuta. E singurul lucru care nu mă lasă să dorm noaptea“, a mai spus Snowden.

„Vânătoare de vrăjitoare“ în Hong Kong

Presa din Hong Kong a început de ieri să supravegheze hotelul în care s-ar putea afla Edward Snowden şi în care a fost filmat interviul pentru cotidianul britanic „The Guardian“, relatează ziarul „USA Today”. Folosindu-se de informaţia că un consulat american este în apropiere, jurnaliştii chinezi au căutat indicii la şase hoteluri. Reprezentanţii hotelurilor au negat că l-ar avea oaspete pe Edward Snowden. Cei de la hotelul Mira au recunoscut însă ieri seară că Snowden a locuit o perioadă acolo, însă a plecat când scandalul monitorizărilor a început să facă înconjurul lumii.

Procesul lui Manning începe la trei ani de la arestarea lui

Procesul în care Bradley Manning (24 de ani) este acuzat că a furat şi dat spre publicare informaţii confidenţiale, cu rang de secret de stat, a început abia luna trecută.

Manning este audiat de o curte marţială din cadrul armatei americane pentru că atunci când a trimis informaţii organizaţiei WikiLeaks era cadru militar activ, iar documentele pe care le-a furnizat vizau activităţi ale armatei. Procesul se desfăşoară însă în condiţii de securitate riguroasă, accesul presei şi al publicului fiind restricţionat. Reporterii care au fost acreditaţi pentru audierile dinaintea procesului au fost obligaţi să semneze declaraţii prin care se angajează să nu dezvăluie numele martorilor citaţi în
proces.

Totodată, fotografii nu au primit permisiunea de a se apropia de inculpat. Atunci când un fotoreporter a reuşit totuşi să prindă un instantaneu, întreaga opinie publică din SUA a fost oripilată: Manning a pierdut mult în greutate, iar pielea sa este foarte albă, sugerând că deţinutul nu este lăsat deloc la lumină naturală.

Simpatizat de publicul american

Manning ar fi recunoscut într-o conversaţie privată că este cel care a furnizat organizaţiei WikiLeaks sute de mii de documente privind operaţiunile militare ale Statelor Unite în Irak. Dezvăluirile făcute de organizaţie pe baza acestor acte au produs cea mai amplă dezbatere vizavi de prezenţa forţelor armate americane şi britanice în Irak. Văzut deopotrivă drept inamicul public numărul unu şi erou naţional, Manning se bucură de sprijinul publicului american. Un grup de celebrităţi, printre care actorii Maggie Gyllenhaal, Russell Brand şi Wallace Shawn, regizorul Oliver Stone, muzicianul Moby şi scriitoarea Alice Walker, a realizat un videoclip care atrag atenţia că „oricare dintre noi suntem
Bradley Manning“.

Totodată, o petiţie prin care se cere ca soldatul să primească Premiul Nobel pentru Pace a strâns până acum peste 65.000 de semnături.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite