Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Un fost militar american, condamnat la 15 ani de închisoare după ce a recunoscut că a spionat în favoarea Rusiei

3
15 May 2021 00:35:53
Autor: Emanuel Neuman
Peter Debbins FOTO captură video Youtube
Peter Debbins FOTO captură video Youtube

Un fost membru al Beretelor Verzi, forţele speciale ale armatei americane, a recunoscut că a divulgat secrete militare americane Rusiei a fost condamnat vineri la peste cincisprezece ani şi şase luni de închisoare.

Peter Debbins, în vârstă de 46 de ani, a pledat vinovat de spionaj în numele Rusiei în noiembrie 2020.
 
„Sentinţa de aproape 16 de ani de închisoare dată astăzi reflectă gravitatea acţiunilor sale”, a declarat adjunctul procurorului general al Statelor Unite. „Debbins şi-a încălcat jurământul de soldat al armatei, a trădat forţele speciale şi a pus în pericol securitatea ţării noastre”, a adăugat acesta.
 
Debbins a fost recrutat de serviciile de informaţii ale Rusiei în 1996, înainte de a intrat în armata americană, după mai multe călătorii în Rusia, ţara natală a mamei sale.
 
„În 1997, lui Debbins i s-a dat un nume de cod de către agenţii serviciilor de informaţii ruseşti şi a semnat un document care atestă că doreşte să servească Rusia”, arată un comunicat al departamentului Justiţiei, citat de AFP.
 
Debbins a fost activ mai întâi în armată, apoi a fost încurajat de serviciile de informaţii ruse să se alăture Beretelor Verzi, o unitate de elită a forţelor speciale, unde a obţinut gradul de căpitan. În toţi aceşti ani le-a furnizat informaţii despre unităţile în care activa.
 
În 2008, după ce a părăsit serviciul activ, le-a dat şi informaţii confidenţiale despre activităţile sale din trecut în cadrul „Beretelor Verzi” şi despre foştii săi colegi de echipă, astfel încât ruşii să poată încerca să-i recruteze.
 
Potrivit rechizitoriului, fostul soldat a fost detaşat în Germania şi apoi în Azerbaidjan. Ultimul său contact înregistrat cu Rusia datează din 2011.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

gyll
15.05.2021, 06:54:39

Da de unde, nu spune criminalul Putin că ei sunt Lacrima Cristi,nu spionează, nu racolează, nu, nu ....puțin.

+6 (6 voturi)
Zev Zevescu
15.05.2021, 07:09:10

Pai, na, ce naste din pisica… Sunt curios ce l-a tradat, Ordinul Erou al Rusiei de pe piept, portretul lui Putin de pe perete, sau mirosul de samagon?

-7 (7 voturi)
Kongo-Müller
15.05.2021, 10:59:02

Unul din zeci de mii de spioni peste tot in lume. Majoritatea se lasa momiti cu bani multi. Daca, fiind militar, ar fi masacrat o localitate intreaga in Irak sau Afganistan, ar fi ucis si violat femei si copii in aceste zone, acum avea o medalie ...

+5 (5 voturi)
Modifică Setările