Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Un grup de experţi independenţi afirmă că l-au identificat pe „Zodiac”, criminalul în serie care îngrozea California acum 50 de ani. Reacţia FBI

4
7 Oct 2021 17:00:40
Autor: Ion Gaidau
FOTO grunge.com
FOTO grunge.com

Ucigaşul supranumit „Zodiac” a înspăimântat California la sfârşitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70 ai secolului trecut. Ar fi comis 37 de crime, dar numai cinci îi sunt imputate direct. Pe lângă crime, a rămas în memoria multora prin mesajele sale codate care fascinează şi astăzi. La cinci decenii distanţă, un grup de experţi independenţi afirmă că i-a descoperit identitatea.

„Zodiac” obişnuia să împuşte cupluri tinere oprite cu maşina în locuri ferite de ochii lumii. În două cazuri, s-a apropiat de maşină şi a tras din exterior. Într-un alt caz, i-a legat pe tinerii îndrăgostiţi, a discutat cu ei pe îndelete, după care i-a înjunghiat. Mărturisirea aparţine băiatului care a supravieţuit.

Miercuri, un grup de 40 de experţi, foşti detectivi, ofiţeri FBI şi jurnalişti, afirmă că au rezolvat misterul legat de identitatea lui „Zodiac”. Potrivit lor, ucigaşul se numeşte Gary Francis Poste, un fost soldat al US Air Force decedat în 2018.

Potrivit Case Breakers, Gary Francis Poste este şi ucigaşul lui Cheri Jo Bates, o adolescentă de 18 ani omorâtă în apropiere de Los Angeles, în 1966, cu 46 de lovituri de cuţit. Această crimă s-a produs cu doi ani înainte de prima atribuită oficial lui „Zodiac Killer”, în apropiere de San Francisco. Case Breakers spune că deţine în cazul lui Cheri Jo Bates amprente de pe un bocanc şi mărturii de la surse apropiate dosarului.

Poliţia din Riverside contrazice această ipoteză. Membrii Case Breakers cer accesul la analizele ADN pentru a-şi demonstra spusele, dar FBI refuză cererea. Mai mult, FBI menţine dosarul „deschis” şi precizează că nu are niciun anunţ de făcut deocamdată.

De-a lungul anilor, 2.500 de suspecţi au fost interogaţi în legătură cu ucigaşul „Zodiac”. În 2004, în lipsă de elemente, Poliţia din San Francisco a închis dosarul. De atunci, a fost redeschis în repetate rânduri, în urma unor denunţuri, neconcludente încă, potrivit FBI.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

pista pista
7.10.2021, 17:11:38

POATE DECENII, NU SECOLE

+3 (3 voturi)
Lola
7.10.2021, 19:55:52

sa mai zica cineva ca albii din USA nu se pricep la crime in masa , cand ei sunt artisti! Mai isi aduce cineva aminte de cel din San Francisco din 2017?Pusca si pistolu sa traiasca ca asa vrea muschiu lu Tramp!

-1 (3 voturi)
Mendel Epstein
7.10.2021, 20:18:09

Oameni scarbosi si prosti gasesti peste tot si in toate culorile. Uita-te la Religulosul canadian care a invadat ziarul cu zeci de conturi si comentarii prostesti.

-11 (17 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
7.10.2021, 21:45:34

Din păcate, este doar o ipoteza neconfirmata in totalitate. Un link către un articol in care sunt "documentați" alți cinci suspecți. Link: https://www.kqed.org/arts/13904265/zodiac-killer-gary-francis-poste-cypher-dna-other-suspects

+13 (13 voturi)
Modifică Setările