Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Un medic care testează unul dintre vaccinurile pentru coronavirus afirmă că este „uluitor“ că ar putea fi gata în 2020

6
24 May 2020 06:34:51
Autor: News.ro
foto shutterstock
foto shutterstock

Un medic implicat într-un studiu clinic pentru vaccinul dezvoltat de compania americană Moderna pentru noul coronavirus a declarat că speră, dar nu este convins că acesta ar putea fi disponibil pentru a fi distribuit în acest an, transmite CNBC.

Dr. Carlos del Rio, profesor în medicină la Emory University, a declarat pentru CNBC că un vaccin pentru Covid-19 ar putea fi gata să fie distribuit până la sfârşitul anului 2020, dar a avertizat că este un termen fără precedent.

”Sunt de un optimism precaut. Dezvoltăm într-un ritm fără precedent”, a declarat del Rio la emisiunea ”Power Lunch”, în comentarii asemănătoare cu cele făcute vineri de reputatul imunolog dr. Anthony Fauci.

Emory University, din Atlanta, este unul dintre centrele de testare pentru vaccinul candidat pentru Covid-19 al companiei Moderna, care a început în martie primul test clinic din Statele Unite pentru un astfel de vaccin.

Fauci, care oferă consultanţă echipei de reacţie la coronavirus a Casei Albe, a afirmat vineri, într-un interviu, că termenul său pentru dezvoltarea unui vaccin, de 12-18 luni, rămâne intact şi că este posibil ca acesta să fie gata să fie distribuit în decembrie.

”Este uluitor să te gândeşti că la un an de la identificarea unui virus vom avea un vaccin gata să fie distribuit. Gata să fie distribuit masiv. Trebuie să fiu puţin precaut şi să spun că sper să se întâmple, dar nu vreau să fiu – vreau să fiu sigur că o vom face cum trebuie”, a spus del Rio.

Într-o perioadă de 65 de zile, cercetătorii au izolat şi identificat virusul şi au început să testeze un posibil vaccin pe oameni, a arătat del Rio.

”Asta nu s-a mai întâmplat niciodată”, a spus medicul.

Studiul clinic al Moderna are loc la Vaccine and Treatment Evaluation Unit a Emory şi  la Kaiser Permanente Washington Health Research Institute din Seattle.

În mod obişnuit, cercetarea şi dezvoltarea unui vaccin pentru uz public durează un deceniu, dar experţii încearcă să răspundă rapid la coronavirusul care a infectat cel puţin 5 milioane de oameni şi a provocat moartea a aproape 336.000 de oameni la nivel mondial, potrivit datelor disponibile vineri seara, ale Johns Hopkins University.

Moderna, companie de biotehnologie care colaborează cu National Institutes of Health pentru dezvoltarea rapidă a vaccinului său candidat, a publicat date încurajatoare obţinute în faza I a studiului său clinic, văzută drept o fază referitoare la siguranţă. Compania anticipează că va începe în curând studii de fază a II-a, în care va administra doze unor 600 de participanţi, faza a III-a urmând să înceapă în iulie.

Compania intenţionează să aibă un vaccin gata să fie distribuit pe piaţă la începutul anului 2021.

Un vaccin este considerat a fi remediul esenţial pentru ca oamenii să poată ieşi din case fără să fie îngrijoraţi că se infectează cu virusul mortal, iar economia să fie repornită.

Del Rio a spus că nu este nevoie să fie vaccinată toată populaţia pentru ca viitoarele epidemii să fie sub control.

”Dacă vor fi vaccinaţi 40% dintre oameni şi 20% iau boala, se va ajunge la imunitate de turmă. Acolo trebuie să ajungem. Nu trebuie să vaccinăm toţi oamenii. Ne va ajuta imunitatea de turmă”, a spus medicul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Comandor Gherghisan
24.05.2020, 08:32:48

Daca americanii scot acest vaccin inseamna ca nu vom mai fi afectati de nici o gripa niciodata.

-2 (2 voturi)
Ionel Marcu
24.05.2020, 09:02:52

Ar fi culmea să nu apară un vaccin, chiar mai multe, la miliardele de dolari și euro investiți în rezolvarea crizei coronavirusului, la cele aproape o sută de echipe ce încearcă crearea unui vaccin! Dar culmea culmii ar fi să apară vaccinul de la clinica Oncogen din Timișoara, fără niciun fel de investiție specială în acest scop, prim muncă voluntară, putem spune.

+1 (1 vot)
CARMEN FlOREA
24.05.2020, 16:41:34

Tu ar trebui sa fi vaccinat 100% cu mercur .

ovidiu preda
24.05.2020, 08:52:35

numai minciuni, asa-zisii specialisti si experti in cirdasie cu media slugarnica au nenorocit o planeta intreaga

-1 (1 vot)
geek-a-contra
24.05.2020, 10:17:27

chestie de vointa si resurse umane si finaciare. singurile lucruri care nu pot fi fortate sint timpii naturali de reactie a celor pe care se face testarea + perioada de detectie si analiza a efectelor secundare si adverse. greul va fi la producerea in masa, miliarde de doze, si distributie in teritoriu

Vezi toate comentariile (6)