Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Un nou delir al conspiraţioniştilor QAnon: Ce cred ei că se va întâmpla pe 4 martie? „Va fi ca în Myanmar”

34
28 Feb 2021 18:14:09
Autor: Ion Gaidau
Adepţi ai QAnon la mitingul pro-Trump desfăşurat pe 6 ianuarie la Washington DC FOTO Getty Image
Adepţi ai QAnon la mitingul pro-Trump desfăşurat pe 6 ianuarie la Washington DC FOTO Getty Image

O nouă teorie conspiraţionistă bântuie în aceste zile SUA. Considerându-l pe Donald Trump adevăratul câştigător al alegerilor din 3 noiembrie 2020 şi omul care va salva republica, adepţii QAnon sunt convinşi că miliardarul newyorkez va depune pe 4 martie jurământul în calitate de cel de-al... 19-lea preşedinte al SUA. De ce anume pe 4 martie şi de ce al 19-lea, din moment ce Joe Biden este oficial cel de-al 46-lea preşedinte de peste Atlantic?

Chiar dacă Donald Trump a părăsit Casa Albă şi s-a retras în complexul său de lux de la Mar-a-Lago, Florida, teoriile conspiraţioniste care îl văd la conducerea SUA încă dinainte de alegerile din 2024 nu contenesc să apară printre adepţii QAnon. La fel ca pe vremea când era preşedinte, Trump nu se distanţează de aceste deliruri. Ba dimpotrivă, dă de înţeles că îi place să fie un erou al conspiraţionaliştilor.

O nouă teorie halucinantă bântuie în aceste zile SUA. Considerându-l pe Trump omul care a câştigat ultimul scrutin pentru Casa Albă şi care va salva republica, adepţii QAnon sunt convinşi că idolul lor va depune pe 4 martie jurământul în calitate de cel de-al.... 19-lea preşedinte al SUA. De ce anume pe 4 martie şi de ce al 19-lea lider de la Casa Albă?

Potrivit autorilor de teorii delirante din cadrul QAnon, ultimul preşedinte al SUA a fost nimeni altul decât Ulysses S. Grant (1869-1877), al 18-lea lider de la Casa Albă, iar Donald Trump ar urma să fie succesorul său la 150 de ani distanţă. De ce această întrerupere atât de îndelungată? Pentru că, spun ei, din 1871 SUA au devenit o corporaţie a Londrei, iar toţi cei care s-au succedat de atunci la Casa Albă nu pot fi consideraţi legitimi.

Adepţii QAnon nu au inventat nimic în acest caz, ei reluând doar idei vehiculate de o altă mişcare controversată: Sovereign Citizens. Puternic influenţată de militanţi pentru supremaţia albilor, Sovereign Citizens refuză să recunoască modificările constituţionale operate după Războiul de Secesiune (1861-1865), sustrăgându-se, între altele, de la plata impozitului federal. Ei văd în acţiunile lor de sfidare faţă de autorităţi drept o rezistenţă la regulile impuse de o corporaţie.

Ziua de 4 martie este inspirată din practica depunerii jurămintelor preşedinţilor SUA până la 1933. Franklin Delano Roosevelt (1933-1945) este ultimul lider de la Casa Albă care a depus jurământul în cea de-a treia lună a anului, inaugurându-şi preşedinţia la 4 martie 1933.

Pe 4 martie, susţine QAnon, armata îl va demite pe Joe Biden şi îi va preda puterea lui Donald Trump, a cărui misiune va fi să salveze republica. „Va fi ca în Myanmar”, a spus pentru CNN o adeptă QAnon.

Ţinând cont de faptul că niciuna din teoriile delirante ale QAnon nu s-a materializat până acum, jurnalistul CNN a întrebat-o ce va face dacă tot Joe Biden va fi preşedinte la 5 martie. „Înseamnă că Trump va avea un alt plan”, a răspuns ea.

Sovereign Citizens este considerată de FBI drept o ameninţare la securitatea internă a SUA. Potrivit mai multor experţi americani, această mişcare este formată dintr-un amestec exploziv de teoreticieni de conspiraţii şi nesupuşi pregătiţi să înfrunte statul de dragul ideilor lor. După înfrângerea lui Trump, nu ar fi o surpriză ca adepţi ai Sovereign Citizens să acapareze canalele de comunicare ale QAnon şi să traseze noile direcţii pentru conspiraţionişti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Victor Nagy
28.02.2021, 18:36:52

..... H D Hartman .... prognoza ca in SUA va fi razboi civil " sangeros si scurt " Din informatiile care ajung la noi ... nu pare probabil ... dar poate ca informatiile care ajung la noi sunt anume selectate .

-13 (15 voturi)
Ce ar spune Isus
28.02.2021, 18:37:34

Asteptam comentariile qonanistilor de pe forumul asta, farmache, nihil, porcus euxinus, si restul. Hai baietii! Hai sa vina rubla!

+14 (24 voturi)
Mihai Ternopol
28.02.2021, 18:57:37

Democratii, in continuare, nu dorm noaptea de grija lui Trump. TDS e boala grea. In timpul asta, sanatatea mentala a lui Robinette Biden se deterioreaza rapid, insisi democratii fiind ingrijorati din pricina dementei tot mai accentuate. In rarele sale iesiri, Joe se balbaie la citirea de pe prompter, pare pierdut in spatiu si timp, are dificultati motorii. Ca atare, 31 de senatori si deputati democrati, printre care Nancy pelosi, AOC si Rashida Talib, au inaintat o petitie prin care cer ca Biden sa predea altcuiva valiza cu codurile nucleare!! Joe incepe sa fie atacat chiar de catre cainii presei sorosiste, care au inceput sa simta miros de sange. Probabil a fost dat semnalul ca zilele lui Joe sunt numarate, asa cum s-a dat semnalul si in cazul lui Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, atacat din toate partile. Canibalismul, se stie, este o practica straveche in cercurile politice comuniste. Nimeni nu se iluziona ca Biden va duce la capat mandatul, nu trebuie sa fii geniu politic sa-ti dai seama ca frauda din alegeri a fost pusa la cale pentru Kamel toe Harris. Insa dupa ultimile desfasurari de evenimente, se pare ca mandatul lui Biden va fi MULT MULT MAI SCURT decat anticipa oricine! Asa ca, baieti, bucurati-va de Mosh Joe cat mai puteti, in mod sigur nu-l prinde Craciunul in Biroul Oval!

-11 (25 voturi)
Azzumbo Jo
28.02.2021, 18:42:53

Q Anon par mai prajiti decat aia care cred ca pamantul e plat :)))))))))))))))

+13 (17 voturi)
laur laur
28.02.2021, 18:55:18

Pe bune ? QAnon crede ca nebunul va reveni la Casa Alba ? Ba sunteti cel putin la fel de nebuni ca el.

+4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările