Un nou scandal la Washington. Un membru al serviciilor secrete a depus o plângere care vizează o conversaţie dintre Trump şi un lider străin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conversaţiile lui Donald Trump cu alţi lideri mondiali sunt departe de a respecta protocolul, preşedintele american stârnind deseori controverse în astfel de cazuri.

Trump i-a închis telefonul în nas prim-ministrului australian şi a format numărul preşedintelui mexican într-o sală plină cu reporteri. De asemenea, liderul de la Casa Albă a transmis numărul său personal de telefon către cel puţin doi lideri mondiali, îndemnându-i să-l sune direct.

De când şi-a preluat mandatul, conversaţiile telefonice ale preşedintelui Donald Trump cu omologii săi au devenit o extensie a tipului său propriu de guvernare, care aderă la puţine reguli. Acum, aceste apeluri sunt sub lupa publicului, după ce un informator din serviciile secrete ar fi adus în discuţie, printr-o plângere, o conversaţie îngrijorătoare dintre Trump şi un oficial străin.

Toate detaliile legate de această plângere sunt ţinute secrete de către Congres şi nu este clar dacă conversaţia a fost una telefonică sau printr-un alt mod de comunicare. Trump a negat că ar fi comis ceva nepotrivit şi a scris pe Twitter, joi, că este complet conştient de faptul că apelurile sale sunt monitorizate de diverse guverne: „Este cineva suficient de tont încât să creadă că aş spune ceva nepotrivit unui lider străin, în timpul unui astfel de apel care poate fi <intens populat>”, a scris Trump.

Foşti şi actuali oficiali ai administraţiei susţin că Trump a abordat conversaţiile sale telefonice cu lideri mondiali cu o spontaneitate şi lipsă de formalitate pe care predecesorii săi au încercat să le evite, lăsându-i pe oficiali câteodată surprinşi şi contrariaţi.

Echipa lui Trump pregăteşte, de regulă, o jumătate de pagină de subiecte de discuţii înainte de fiecare apel programat, ştiind că ceva mai lung ar pierde atenţia preşedintelui. În unele cazuri, oficialii îl anunţă personal pe preşedinte înainte să fie conectat cu alt lider.

Preferinţa lui Trump este să efectueze apeluri el însuşi, cerere care i-a forţat deseori pe consilierii săi de securitate naţională să monitorizeze conversaţiile din alte părţi ale Casei Albe, departe de preşedinte. 

Acest lucru reprezintă o problemă, pentru că consilierii vor deseori să fie în aceeaşi cameră pentru a-l ghida pe preşedinte în cazul problemelor complicate, în timpul conversaţiilor. 

Potrivit CNN, doi oficiali au spus că Trump este mai precaut ca de obicei în conversaţiile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin, având grijă să nu facă cereri sau promisiuni care au putea ulterior să fie folosite împotriva sa. Relaţia lui Trump cu Putin a fost intens criticată, după ce agenţiile americane de spionaj au dat vina pe liderul de la Kremlin pentru că ar fi ordonat o ingerinţă în alegerile prezidenţiale, pentru a fi în beneficiul lui Trump.

În ultimele zile, o nouă controversă a apărut la Casa Albă: un informator al serviciilor secrete a depus o plângere referitoare la o conversaţie pe care Donald Trump ar fi avut-o cu un lider străin. Nu se ştie nimic despre convorbire, însă în săptămânile care au precedat plângerea depusă pe 12 august, Trump a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi prim-ministrul britanic Boris Johnson, în afară de Putin.

În timpul discuţiei dintre preşedinte şi un lider străin, doar în jur de patru oficiali ascultă, de obicei, inclusiv consilierul pentru securitate naţională, directorul Consiliului pentru securitate naţională şi directorul adjunct pentru acea regiune.

Washington Post şi New York Times au scris, joi, că discuţiile dintre Trump şi misteriosul lider străin ar implica Ucraina. În trecut, unii susţinători ai lui Trump, inclusiv avocatul său Rudy Giuliani, au îndemnat Guvernul de la Kiev să deschidă anchete pe care preşedintele să le poată folosi pentru a ridica suspiciuni legate de rivalii săi politici, inclusiv Joe Biden. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite