Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Un ofiţer CIA care a călătorit alături de directorul agenţiei de informaţii în India a manifestat simptome de tipul „Sindromului Havana”

4
21 Sep 2021 22:10:49
Autor: Cristina Ene
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Un ofiţer CIA care l-a însoţit pe directorul agenţiei americane de informaţii într-o vizită în India luna aceasta a manifestat simptome asociate aşa-numitului „sindrom Havana” şi a avut nevoie de îngrijiri medicale, potrivit unor surse anonime citate de presa americană, potrivit BBC.

Trei surse care şi-au păstrat anonimatul au relatat pentru New York Times că directorul CIA William J. Burns a fost nespus de furios din pricina incidentului din India. Este al doilea incident de acest fel în mai puţin de o lună după ce în august avionul ce trebuia să o transporte pe vicepreşedinta SUA Kamala Harris din Singapore în Vietnam a fost întârziat pentru că unui oficial american i s-a făcut rău din pricina unor simptome similare.
 
Unii oficiali de la CIA sunt de părere că ar fi fost vorba de un atac efectuat de o putere rivală care a dorit să transmită un mesaj către directorul CIA că nimeni nu se află de fapt în siguranţă.
 
Ei s-au arătat îngrijoraţi şi din pricina faptului că autorul a ştiut în avans de această vizită care era un secret bine păstrat, potrivit CNN.
 
În iunie, secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat o investigaţie reînnoită asupra cauzelor acestor simptome. O sursă guvernamentală a dezvăluit pentru Reuters că a fost creat un grup de lucru dedicat condus de ofiţerul CIA care a participat la vânarea lui Osama Bin Laden.
 
Preşedintele Joe Biden a fost informat recent cu privire la situaţia în ansamblu - inclusiv faptul că există mai mult de 300 de posibile cazuri posibile, tipul de asistenţă medicală oferită celor afectaţi şi ancheta asupra problemei condusă de comunitatea de informaţii.
 
În cursul verii, directorul serviciilor de informaţii naţionale, Avril Haines, a lansat ancheta de 100 de zile privind „mecanismul” din spatele incidentelor şi eforturile care ar putea fi întreprinse pentru apărarea împotriva atacurilor. Stabilirea unui cadru temporal  este menită să mărească intensitatea efortului de investigaţie, dar termenul ar putea fi prelungit dacă este necesar, au spus sursele.
 
Există, de asemenea, alte investigaţii în curs ale comunităţii de informaţii americane, axate pe problema făptuitorului din spatele incidentelor, pe care guvernul SUA le numeşte incidente sanitare anormale sau AHI şi ce pot face SUA pentru a se apăra împotriva acestor incidente.
 
Guvernul SUA „urmăreşte mai multe linii de efort” pentru a investiga sindromul Havana, a spus un purtător de cuvânt al CIA. Acesta a adăugat că o parte din investigaţii sunt efectuate de ofiţerii Serviciilor Naţionale şi CIA, precum şi de comunitatea ştiinţifică externă pentru a „lucra în mod colectiv astfel încât să ne sporim înţelegerea posibilelor mecanisme care ar putea provoca AHI”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Nerod
21.09.2021, 22:36:22

Tehnologia Ruseasca este cam la 100 ani inainte

-12 (14 voturi)
Coronavirus Noul
22.09.2021, 06:33:06

Da, nerodule, ca la 1921.

+12 (12 voturi)
Gheorghe Iosif
22.09.2021, 09:24:23

Eu cred ca americanii au alta problema mai naspha decit sindromul Havana. Dupa cum merg lucrurile, sindromul Lenin face ravagii. https://we.tl/t-6MbcA02VkF

-18 (18 voturi)
Utilizator Adevărul
5.10.2021, 07:40:42

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările