Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Un plic cu ricină a fost trimis la Casa Albă. Autorităţile încearcă să afle cine a trimis otrava

5
20 Sep 2020 04:48:09
Autor: George-Andrei Cristescu
Casa Albă, FOTO Arhivă
Casa Albă, FOTO Arhivă

Un plic care conţinea ricină, o otravă periculoasă, a fost trimis la Casa Albă, anunţă New York Times. Plicul ar fi venit din Canada şi a fost interceptat înainte să ajungă în camera din Casa Albă pe unde trecea toată corespondenţa destinată preşedintelui.

Ricina este un produs rezidual al procesului de obţinere al uleiului din seminţele de ricin. Conform descrierii Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ricina „acţionează intrând în celule din corpul unei persoane şi oprind capacitatea acestora de a produce proteinele necesare. Fără protenie, celule încep să moară. Eventual, tot corpul este afectat şi moartea poate surveni”.

Moartea în urma otrăvirii cu ricină poate avea loc în 36-72 de ore de la primul contact, în funcţie de cantitatea la care a fost expusă persoana şi dacă otrava a fost inhalată, ingerată sau injectată.

„Este nevoie de un act deliberat pentru a produce ricină şi pentru a o utiliza în otrăvirea oamenilor”, explică CDC.

Autorităţile americane lucrează în prezent pentru a afla dacă au trimise şi alte plicuri cu ricină prin poşta Statelor Unite. Casa Albă nu a oferit niciun comentariu până acum. 

Nu este, de altfel, prima dată când Casa Albă descoperă ricină în corespondenţa primită. În 2018, un veteran din marina americană a fost arestat şi acuzat că a încercat să trimită ricina mai multor figuri publice, printre care Donald Trump, James Mattis, şeful Pentagonului de la acea vreme, Gina Haspel directoarea CIA, şi Christopher Wray, directorul FBI.

În 2014, un bărbat din Mississippi a primit o sentinţă de 25 de ani de închisoare după ce a trimis o serie de scrisori care conţineau ricină către Barack Obama şi alţi oficiali. 

Cel mai faimos caz de otrăvirea cu ricină provine, însă, din perioada Războiului Rece. În 1978, Gheorghi Markov, un disident din Bulgaria, a fost asasinat de serviciile secrete ale statului bulgar în Londra cu o umbrelă a cărui vârf era îmbibat în ricină. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Necula Mario
20.09.2020, 05:08:11

Democtratii americani , adora democratia...Numai cand castiga... Cand nu....trimit ...plicuri...asasineaza politisiti , asasineaza Republicani , jefueiesc magazine , ataca batrani , si distrug orase... Nimic nou sub Soare ...Numai tehnologia este moderna..

-3 (7 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
21.09.2020, 01:52:56

Poate fi si mana lunga si galbena a Chinei, iubita de democrati...

-2 (2 voturi)
Caşă
20.09.2020, 05:57:04

"Un plic cu ricină a fost trimis la Casa Albă." Si care era scopu ? Ce astepta expeditoru sa se intample ? Este clar ca a fost Noviciok Englezesc pe care sorosistii i l-au trimis si lui Navalnii .

-11 (11 voturi)
Pontus Euxinus
20.09.2020, 06:10:32

Autorul nu poate fi decat unul /una care voteaza Dems. E clar ca astia au extremisti si teroristi (BLM, antifa) care-i voteaza

-3 (7 voturi)
Kongo-Müller
20.09.2020, 12:31:43

Expeditorul e Bibi !

+6 (6 voturi)
Modifică Setările