Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Un pod s-a prăbuşit în Pittsburgh. Preşedintele Joe Biden a mers să constate pagubele FOTO

1
29 Jan 2022 11:08:47
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: AFO
FOTO: AFO

Un pod s-a prăbuşit, vineri, în Pittsburgh. Nu au fost înregistrate victime, dar acest eveniment  trage un semnal de alarmă privind necesitatea investiţiilor în infrastructură. Preşedintele SUA a mers să constate daunele.

Un pod s-a prăbuşit, vineri, în Pittsburgh. Nu au fost înregistrate victime, dar acest eveniment  trage un semnal de alarmă privind necesitatea investiţiilor în infrastructură. Preşedintele SUA a mers să constate daunele. 
 
„Este incredibil", a spus Joe Biden, în faţa infrastructurii prăbuşite, acoperită cu zăpadă/ Accidentul nu a făcut morţi. Trei persoane, al căror prognostic vital nu este angajat, au fost transportate la spital, au precizat serviciile de urgenţă din acest oraş, al doilea ca mărime din statul Pennsylvania după Philadelphia.
 
„Este un miracol, domnule preşedinte", a spus un membru al unei echipe de intervenţie şi salvare. „Chiar este", a spus Joe Biden.
 
„Sunt în Pittsburgh mai multe poduri decât în orice oraş din lume", a spus democratul, care a obţinut adoptarea în urmă cu câteva luni a unor uriaşe cheltuieli în infrastructură, promiţând: „Le vom repara pe toate".
 
FOTO: AFP
 
Coincidenţa este frapantă: la 20 ianuarie, pentru a marca prima sa aniversare la Casa Albă, Joe Biden alesese să vorbească tocmai în faţa unui panou mare pe care erau proiectate fotografii ale unor poduri deteriorate. Marele plan de cheltuieli de 1.200 de miliarde de dolari în drumuri, poduri sau internet de mare viteză, votat la sfârşitul anului trecut de Congresul american cu câteva voturi din partea opoziţiei republicane, este unul dintre rarele mari succese până în prezent ale celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, scrie Agerpres.
 
Cu o cotă de încredere mediocră de aproximativ 40%, văzând că se apropie alegerile legislative care riscă în toamnă să îl coste scurta sa majoritate parlamentară, Joe Biden a promis că va merge mai mult să se întâlnească cu americanii.
 
După ce a petrecut un an promiţând mari răsturnări economice şi sociale în Statele Unite, Casa Albă a fost nevoită să-şi reducă ambiţiile. Dar şi să-şi adapteze comunicarea, în faţa americanilor care se luptă cu o inflaţie istorică şi un nou val de pandemie.
 
După legea privind infrastructura, nereuşind să adopte o lege socială foarte ambiţioasă de 1.750 miliarde de dolari, preşedintele caută să salveze măcar câteva reforme, în special ajutoare pentru îngrijirea copiilor sau cheltuieli pentru tranziţia energetică.
 
De asemenea, el a anunţat vineri unui alt text în pregătire, care ar trebui să facă SUA mai competitive în faţa Chinei prin localizarea pe teritoriul american a fabricaţiei de produse esenţiale activităţii industriale, precum semiconductoarele.
 
Notând că Statele Unite sunt acum doar pe locul nouă în lume în ceea ce priveşte investiţiile în cercetare şi dezvoltare, el a spus, în timpul vizitei la o fostă oţelărie transformată într-un centru de inginerie şi robotică, că "putem şi trebuie să schimbăm această traiectorie. Avem ocazia acum" în Congres.
 
Proiectul de lege în cauză, "America COMPETES act", aflat în dezbatere la Camera Reprezentanţilor, prevede în special 52 de miliarde de dolari pentru revitalizarea industriei americane de semiconductoare.
 
În iunie, un text similar a fost adoptat în Senat, votat de congresmeni din ambele partide, o raritate în aceste vremuri de opoziţie partizană exacerbată în Statele Unite. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

mikael vas
30.01.2022, 16:55:27

u au fost înregistrate victime, dar acest eveniment trage un semnal de alarmă privind necesitatea investiţiilor în infrastructură. Preşedintele SUA a mers să constate daunele. Pai cam asta o sa faca , constata daunele si pleaca acasa , sa de-a ordin de plecare a trupelor in EU de est , restu ( asa cum a raspuns la conferinta de presa ) sunt doar intrebari puse de idioti !

Modifică Setările