Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Un senator american cere desecretizarea totală a raportului privind atentatele de la World Trade Center

8
18 Jan 2015 03:57:32
Autor: Antonio Glodeanu
Un senator american cere desecretizarea totală a raportului privind atentatele de la World Trade Center FOTO AP
Un senator american cere desecretizarea totală a raportului privind atentatele de la World Trade Center FOTO AP

Unul dintre autorii raportului Senatului american privind atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, senatorul Bob Graham, cere administraţiei Obama să desecretizeze 28 de pagini din document, decizie care ar arăta, potrivit acestuia, rolul major pe care l-a avut Arabia Saudită în finanţarea teroriştilor, scrie „The Daily Beast”.

În cadrul unei conferinţe pe care a susţinut-o săptămâna aceasta la Capitol Hill, Bob Graham afirmă că cele 28 de pagini ar „arăta cu degetul către Arabia Saudită, această ţară fiind principalul finanţator” al atacurilor de la Turnurile Gemene.
 
„Această poveste poate părea veche pentru unii, dar este de fapt extrem de actuală”, a spus senatorul Bob Graham făcând aluzie la cele mai recente atacuri teroriste care au avut loc în Franţa.
 
În 2002, Bob Graham a făcut parte din Comitetul Senatului american însărcinat cu redactarea unui raport privind atentatele teroriste de la World Trade Center. 
 
Documentul de 800 de pagini este secretizat parţial din cauza posibilelor ameninţări la adresa siguranţei naţionale. Cu toate acestea, senatorul american solicită desecretizarea totală a raportului, susţinând că „este puţin probabil ca cei 19 terorişti să fi acţionat singuri”.
 
Prin refuzul de a desecretiza informaţiile, administraţia americană îi sprijină indirect pe saudiţi, permiţându-le să menţină un climat propice pentru terorişti, scrie publicaţia The Daily Beast.
 
„Ei au continuat, poate chiar şi-au întărit sprijinul faţă de cele mai dure forme ale islamului”, a mai spus Bob Graham, precizând de asemenea că al-Qaida şi ISIS sunt „o creaţie a Arabiei Saudite”.
 
În demersul său, senatorul Bob Graham este susţinut şi de alţi doi parlamentari americani: republicanul Walter Jones şi democratul Stephen Lynch. Potrivit acestora, desecretizarea celor 28 de pagini nu va afecta siguranţa naţională. Totodată, ei au adus ca argumente şi nişte declaraţii mai vechi ale preşedintelui Barack Obama în care menţiona că inclusiv familiile victimelor atentatului de la World Trade Center îşi doresc desecretizarea totală a raportului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Silviu Vasile Dumitrescu
18.01.2015, 13:30:08

Inside Job. Demolare controlată. Mega-diversiune. Iubesc SUA de pe vremea când unii care vorbesc astăzi încă nu existau. Susţineam (şi acţionam) pentru parteneriat NATO încă de pe vremea când mulţii nici nu ştiau ce înseamnă sau nu aveau idee că vom scăpa vreodată de comunism. Dar ceea ce fac astăzi unele grupuri de putere şi interese din SUA şi felul cum îi atrag şi pe alţii în operaţiuni internaţionale reprobabile nu mai reprezintă nici alianţă militară, nici parteneriat strategic, nici cooperare economică sau prietenie între popoare, ci reprezintă o doctrină periculoasă, efectiv inconştientă, din care cele mai multe repercusiuni încep să se răsfrângă asupra Europei şi mai puţin asupra SUA şi altor parteneri.

+5 (5 voturi)
Johnny Bravo
18.01.2015, 13:56:23

Este doar o chestiune de timp Silviu pana cand vor exista repercusiuni asupra tuturor. Iar adevarul despre 9/11 oricum nu va iesi la iveala, poate peste vreo 200 de ani cand nu va mai conta.

+2 (2 voturi)
Thanatos son of Nyx
18.01.2015, 19:40:54

nici peste 20 de ani nu va mai conta

+2 (2 voturi)
Kevorc Eduart Stefanian
18.01.2015, 17:26:55

datorita luptatorilor din rezistenta franceza, nu poate fi definit termenul de TERORIST. dar nu numai din cauza revistelor franceze de caricaturi, de se pot numi asa, nu se poate defini nici termenul de DEMOCRATIE. prin ce metode vreti voi sa aflati adevarul despre anumite momente din istorie ? interesanta gandire aveti, nu?

+2 (2 voturi)
e. b.
19.01.2015, 00:06:19

kevoc Nu numai din cauza rezistentei franceze, intre timp Europa de vest a avut parte de terorismul irlandez, de brigazile rosii, de radicalii de dreapta, nu poti numi terorism numai ce se intampla astazi. Ce sa mai zicem ca ucrainienii ii numesc pe rusii din Donetk "teroristi", de unde ei insisi sunt o gasca de fascisti?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările