Un text cum nu am mai citit: predicţie religioasă SF pe teme biblice, de tip apocaliptic, cu Trump erou al sfârşitului timpurilor, Ultimul Ales

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trump

Toţi iluminaţii sau prezicătorii cu studii superioare simt nevoia ca, la un moment dat al carierei lor, să expună publicului teoria lor, precis şi larg argumentată, despre textele biblice în general şi Apocalipsa în special.

Spectacolul de gală are loc atunci când aud în urchea cea bună mesajul ceresc că a venit timpul acela în care toţi vor auzi trâmbiţele acelea care, lui personal, îi sună insistent în cap cam din vremea adolescenţei. În fucţie de carisma personală, găseşte şi un grup de admiratori pe care, dacă ştie să-i facă din vorbe, îi va stoarce de bani şi îi va transforma rapid în adepţi convinşi.

Cunoaşteţi modelul şi ştiţi că, în câteva cazuri, s-au dezvoltat structuri para-religioase care nu mai aveau nimic comun cu niciun fel de sentiment sau credinţă religioasă şi, nu de puţin ori, au evoluat în secte malefice şi violente care au sfârşit prin a provoca tragedii teribile.

Dar, spre cinstea lor, cei mai mulţi sunt băieţi cu scaun la cap şi ştiu unde să se oprească pentru a nu genera fie probleme cu cei de la FBI, fie pentru a nu cădea în ridicol, aşa cum s-a întâmplat cu mulţi dintre pastorii diverselor culte apocaliptice milenariste înainte de anul 2000. Părăsiţi mai apoi chiar şi de cei mai înfocaţi dintre credincioşi după ce nu numai că n-a venit Apocalipsa promisă, dar nici banii investiţi nu i-au primit înapoi, neexistând nici atunci, nici acum, o lege a falimentului cu obligaţii pentru clarvăzători.

Bun, dar toate astea le ştiaţi. Ce e nou?

Este. E pentru prima dată când în industria asta foarte specială şi atât de bănoasă a scenariilor apocaliptice apare un exemplu de super-lux şi de mare interes, în premieră mondială profund elevantă pentru schimbarea de valori pe care o trăim şi deschizând larg porţile pentru predicţia religioasă SF pe teme biblice, de tip apocaliptic, cu mesaj de vigilenţă civilă anti-teroristă şi integrată militant în campania electorală.

Primul exemplu strălucit a ceea ce ar putea să devină o nouă tendinţă în desfăşurarea campaniilor electorale la orice nivel, a apărut joia trecută în oraşul Nashville (Tennessee) unde ziarul local a publicat un anunţ comercial pe o pagină întreagă, sponsorizat de o cunoscută asociaţie religioasă Future for America (vezi foto din titlu) în care, nici mai mult nici mai puţin, se spune în mod solemn:

Dragă cetăţene din Nashville. Avem convingerea că trebuie să-ţi împărtăşim dovezile că, pe 18 iulie 2020, Islamul va detona o bombă nucleară în Nashville, Tennesse.

Click pe imagine pentru a o vizualiza la rezoluţie mai mare

Trump

Uhu-hu la luna şuie şi apel la primul spital psihiatric? Nici n-a mai fost timp, deoarece scandalul a fost instantaneu şi pe bună dreptate, editorii zarului se scuză pentru o greşeală incalificabilă, etc. Dar, evident, au urmat zeci şi sute de mii de accesări ale sitului unde se găseşte mesajul original şi, astfel, povestea se internaţionalizează şi începe demenţa, adică părerile pro şi contra, argumentări pe texte biblice sau citate din profeţi şi profetese de toate mamele şi orientările.

Dacă cum vă interesează să aruncaţi o privire, aveţi aici întregul document cu toate cele 5 capitole ale sale în variantele engleză, franceză, portugheză, germană şi spaniolă, cu avertismentul că prolixitatea sa extremă şi ultraspecializarea sa, îl fac deosebit de greu de urmărit. Cu o singură excepţie ceva mai clar exprimată dar pe baze la fel de aiuristice: momentele în care explică diverse aspecte legate de rolul lui Trump pe care-l descriu ca ultim preşedinte al SUA sau rolul SUA în ultimele momente ale civilizaţiei umane ce va fi mistuită de exploziile nucleare, adică replica lui Trump la presupusul atac islamic de la Nashville.

Trump

Sigur că, din perspectiva unui psihiatru, lucrurile ar putea fi foarte uşor lămurite.

Dar nu este atât de simplu deoarece, mai ales în contextul acesta atât de violent şi complicat de acum, exact acest tip de vector religios şi cu puternic angajament politic, ar putea aduce vectori de ruptură socială extrem de primejdioşi. Intrarea în acţiune în acest mod a grup cu un mesaj militant religios într-atât de evident şi cu asemenea acuzaţii este fără precedent. Şi, deloc întâmplător, se produce, sub masca religiei, exact acum când tensiunile sociale pot fi inflamate dincolo de orice limită raţională prin acuzaţia că o minoritate religioasă, cea a islamului, vrea să detoneze o armă nucleară într-un oraş american, absolut deloc întâmplator unul dintre simbolurile Sudului şi iubit drept capitală a muzicii country.

Dar ce ne face dacă, simţind posibilităţile enorme care li se deschid în faţâ prin cooptarea unor asemenea personaje specializate în interpretarea textelor religioase şi cu o cultură minimală în PR, organizatorii de campanii electorale vor sări să-i coopteze şi să-i pună să facă exact asemenea lucrări stilistice, posibil mai eficiente decât o divizie de tancuri?  Credeţi că, în actuala conjunctură, suntem foarte departe de a vedea şi la noi, chiar şi acum la locale, o micuţă încercare de a scoate un tenor sau măcar un diacon mărunţel cu o revelaţie în care candidatul să apară fie scăldat în lumina cerească, fie aruncat adânc în oala cu smoală?

 Cine poate crede în toată tărăşenia asta? Dacă dvs nu credeţi, asta nu înseamnă că în SUA sau în alte locuri ale lumii unde societăţile încep să fie la fel de fracturate şi din străfunduri apar demoni străvechi, un anunţ ca cel apărut în cel mai important ziar din Statul Tennessee, nu poate genera reacţii extreme, adăugându-se şi justificând manifeste asemănătoare ale organizaţiilor para-militare care se vor a ieşi la luptă, eventual şi pentru a spăla amintirea înfrângerii Sudului în Războiul Civil.

Delir mistic sau calcul de oportunitate financiară prin lipeală oportună de campania electorală în curs? Decideţi dvs. şi să aşteptăm împreună ziua în care, din nou, se promite evenimentul respectiv. Cum nu se va petrece, ce credeţi că vor face băieţii din secta, organizaţia, biserica sau congregaţia respectivă?

Nimic. Dar asta nu înseamnă că primejdia nu este acolo şi, cu altă ocazie, nu poate exploda sau, vorba celor de la Future for America, făcută să explodeze. Chiar în scopurile unei demonstraţii electorale căci, după cum ştie toată lumea, scopul scuză mijloacele. Inclusiv acesta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite